DIŽE RUKU ZA MINISTRE

NITKO NE ZNA ŠTO SE DOGAĐA! Štromar i Divjak potrčali kod Plenkovića u Vladu kad su vidjeli priopćenje Hrasta

 Goran Mehkek / CROPIX

Hrast je u petak priopćio da će njihov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre, a ističu i da im je na sastanku s vodstvom HDZ-a u Banskim dvorima potvrđeno da će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Inače, u dva navrata su u pripćenju gospođu Buljan Culej nazvali Bulej Culej...

- Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržat će nove ministre s obzirom na ispunjeno Hrastovo traženje da se reforma obrazovanja nastavi i to u smjeru u kojem ju je vodila ova Vlada, a to je smjer pluralnosti i uključenosti stručnjaka različitih svjetonazorskih i političkih opredjeljenja.

Nakon što je Hrastov Zekanović rekao da će podržati nove ministre iz HNS-a jer mu je premijer Andrej Plenković obećao kako će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme, predložena ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Tportal je kazala:

- To sigurno nije istina. Ako je to istina mi nemamo što raditi zajedno. -

Napominje da je prava adresa za to pitanje premijer Plenković. Divjak tvrdi da s njim sinoć nije razgovarala o imenima, već da je Plenković pristao da se proces reforme obrazovanja depolitizira.

Prof. dr.sc. Dijana Vican će ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a dr.sc. Jasminka Bulej Culej (inače se preziva Buljan Culej) voditeljica Ekspertne radne skupine.

Potvrđeno je to jučer u večernjim satima u Banskim dvorima na sastanku vodstava HDZ-a i Hrasta - ističe se u Hrastovom priopćenju.

Navode i da Hrast ostaje dio vladajuće većine te da će utjecati na politiku Vlade, "poglavito na području odgoja i obrazovanja", gdje će član predsjedništva Hrasta Hrvoje Šlezak "i dalje obnašati dužnost državnog tajnika".

- Otvoreni smo za različita mišljenja i uvjereni da se naš odgojno obrazovni sustav može razvijati jedino u toj atmosferi otvorenosti i pluralnosti - navodi Hrast.

Nakon sporazuma HDZ-a i HNS-a za novu ministricu znanosti i obrazovanja predložena je Blaženka Divjak koja je već u prvim medijskim istupima izjavila da će joj prioritet biti depolitizacija obrazovanja te da kurikularna reforma nema alternative.

- Prije svega mislim da je obrazovanje zaslužilo da se depolitizira. Najprije to, a onda projekti koji će biti važni ne za jednu stranku, ne za neke osobe, nego projekti koji će biti važni za našu djecu i buduće generacije - izjavila je Divjak novinarima ispred HNS-a, upitana za prioritete ako zaista postane ministricom znanosti i obrazovanja.

N1 javlja da su Predrag Štromar i Blaženka Divjak odmah otišli u zgradu Vlade čim su saznali za priopćenje Hrasta.

Bojan Glavašević je tijekom saborske rasprave upitao zašto HNS nije inzistirao da njihovi predstavnici sjede u Odboru za obrazovanje.

- Netko od njih je trebao biti barem član ovog odbora, ako im je već toliko bitna kurikularna reforma. Ne bi li bilo dobro da netko u tom odboru bude sugovornik svojoj ministrici?" No, stvari su sada puno jasnije, kazao je Glavašević, jer ni Štromar nije znao da na čelu kurikularne reforme ostaje stara ekipa, "kazao je kako ga sad mora ići pitati".

- Ako ostaju svi ljudi ministra Barišića na odlasku što se zapravo promijenilo, pitam kolege iz HNS-a, kako će raditi buduća ministrica, ako ne može m ijenjati ljude što smo točno postigli time. Kakav utjecaj sad možemo očekivati da će nova ministrica imati na obrazovanje?, upitao je Glavašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:27