STRAH OD BANDIĆA U VLADI

'Njegov pravi cilj su izbori 2020. i državni novac za projekte u Zagrebu'

 
Milan Bandić
 Darko Tomas / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zasad ne želi nikakvo mjesto u Vladi, državnim tvrtkama i institucijama, a povećanjem saborskog kluba želi pridonijeti stabilnosti Vlade premijera Andreja Plenkovića. S druge strane, očekuje da infrastrukturni projekti vezani uz zagrebački prsten dobiju konkretniju pomoć Vlade, kao i neke porezne olakšice za lokalnu samoupravu.

Istupi čelnika HSLS-a i HNS-a o Bandićevu bildanju broja saborskih zastupnika samo pokazuju nervozu u tim strankama zbog iznimno lošeg rejtinga i bojazni da će već sljedeće godine na izborima za Europski parlament nestati s hrvatske političke karte.

Ovako otprilike rezonira nekolicina bliskih suradnika Milana Bandića kad je riječ o istupima predsjednika HSLS-a Darinka Kosora i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji su proteklih dana najavili da će napustiti Vladu ako se Bandić približi Banskim dvorima.

Vrdoljak je, podsjetimo, pozvao i istražne organe da utvrde postoje li kaznena djela vezana uz prelaske pojedenih HNS-ovaca u stranku Rada i solidarnosti, a Kosor je jučer u intervjuu za Jutarnji list vrlo jasno rekao da će izići iz koalicije ako Bandić uđe u Vladu.

Nagodba

Na jučerašnjim aktima gradonačelnika na takvo je Kosorovo upozorenje reagirao i sam Bandić koji je šefa HSLS-a nazvao “iznimnim liderom”.

- Možda smo i razmišljali o nekoj participaciji u Vladi, ali s obzirom na ovu njegovu prijetnju, ozbiljno razmišljamo da uopće ne participiramo u Vladi, mislim da će to presuditi. Nakon ovog članka otkazao sam sjednicu kluba večeras, to me pokolebalo. Kosor je prevažan čimbenik u koaliciji da bih se ja igrao - ironično je jučer poručio Bandić.

Njegovi bliski suradnici kažu da u posljednje vrijeme češće razgovara s premijerom Plenkovićem te uvjeravaju da nije bilo nikakvih razgovora o ulasku u Vladu.

Poznato je da će na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine biti riječi o nagodbi s državom o povratu 260 milijuna kuna koje će Ministarstvo financija morati vratiti u zagrebački proračun, što je također rezultat razgovora čelnih ljudi Zagreba i Vlade.

Osim toga, s ministrom financija razgovarat će se i o mogućim poreznim promjenama u lokalnoj samoupravi, a u Bandićevoj stranci uskoro bi se trebao predstaviti zagrebački model kurikularne reforme. Također, Bandić će tražiti i bržu reakciju svih relevantnih državnih tijela zbog financiranja zagrebačkih projekata europskim novcem.

- Bandić ne bi krenuo u okupljanje da nešto ne smjera. Ove stvari su na meniju i oko njih se vodi dijalog, bez ikakvih ucjena. No, jasno je da se jačanje kluba priprema za 2020. i parlamentarne izbore - smatraju naši sugovornici. Ipak, jučer se u Bandićevoj stranci uglavnom govorilo o istupima Kosora i Vrdoljaka.

Nervoza

- Sam Plenković je nedavno poručio da Bandić ništa nije tražio niti je što nudio i to je istina. Za razliku od njegovih partnera iz HNS-a i HSLS-a. HNS ima 4 zastupnika i dobio je dva ministarstva, potpredsjednika Vlade i svoje ljude po državnim tvrtkama. HSLS, odnosno Darinko Kosor, dobio je HRT i mjesto u HNB-u - tvrde Bandićevi stranački kolege. Što se tiče prozivanja HNS-a i Ivana Vrdoljaka, u Radu i solidarnosti podsjećaju na događanja iz lipnja 2016.

- HNS je ušao u Sabor zahvaljujući SDP-u, pa je onda izdao taj SDP i otišao HDZ-u. U Rijeci je ta ista stranka uzela vijećnicu koja je u riječku skupštinu ušla na listi kao nezavisna kandidatkinja, a sada je članica HNS-a. Možda je Vrdoljak na to mislio kada je pozvao nadležne institucije da istraže preuzimanje zastupnika - ističu u Bandićevoj stranci.

Milan Bandić najavio je da će tek krajem studenog održati konferenciju za medije vezanu uz njegov saborski klub, a mnogi su u njegovoj stranci to protumačili kao znak da se sprema “još pojačanja”. A sve to, uvjereni su, stvara nervozu kod stranaka koje su manjinski partner HDZ-a.

Samo na papiru

- Mi smo na terenu non-stop, posebice u zagrebačkom prstenu, i naravno da građani to prepoznaju. I zato odlaze iz HNS-a i HSLS-a koji postoji još samo na papiru. A u takvoj situaciji, kada se bliže izbori EU, dolazi do nervoze. Možda nevolja spoji HNS i HSLS pa zajedno iziđu na izbore - nagađaju Bandićevi suradnici.

Čuraj (HNS): Nadamo se da do toga neće doći

- HNS neće sudjelovati u Vladi uđe li u nju Milan Bandić, a HNS-ovi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Vlade Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja napustit će Vladu - komentirao je HNS-ov zastupnik Stjepan Čuraj spekulacije da bi Milan Bandić, koji je svoj saborski klub s jednog povećao na deset zastupnika, mogao zatražiti mjesto u Vladi. Doduše, Čuraj tu mogućnost smatra malo vjerojatnom.

- Mislimo da do toga ipak neće doći. Mi smo prije godinu i pol dana dali povjerenje Andreju Plenkoviću i ovoj Vladi i apsolutno ne očekujemo da će do toga doći. No, ako već idemo na to ‘što bi bilo kad bi bilo’, apsolutno nema mjesta podršci Milanu Bandiću u Vladi niti njegovim suradnicima iz Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj skupštini - kaže Čuraj.

HNS ne bi sudjelovao u takvoj Vladi jer, kako je naglasio Čuraj, ulazak u Vladu bio je motiviran obrazovanjem, “a tu je bilo prepreka od onih kojima svaka promjena nije dobra, konkretno i od gospodina Bandića. Mi sigurno ne možemo nastaviti raditi ono što smo građanima obećali ako u Vladu uđe netko tko je protiv toga”, poručio je i dodao kako od kolegice Marije Puh koja je prešla u klub BM 365 “nije čuo neki dobar razlog”.

Šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić smatra kako “podebljanje zastupnika u klubu Milana Bandića jako puno govori i o onim političkim strankama iz kojih dolaze ti zastupnici”, ali negira da bi to moglo izazvati preslagivanje vladajuće koalicije. Rekao je da se “ništa ne mijenja i o tome ne razgovaramo. Sad ćemo vjerojatno danima biti primorani govoriti kako nema rekonstrukcije Vlade”. Svom koalicijskom partneru Darinku Kosoru poručio je “da nastavi surađivati u ovoj vladajućoj većini” i dodao da je Kosor iznimno korektan koalicijski partner”. (Ž. Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:53