TRAŽE LJUDE PO SPLITU

NJEMAČKA FIRMA LOVI NAŠE RADNIKE Nude ugovor na neodređeno, božićnicu, regres, dodatak na sat za troškove stanovanja - i 30 dana godišnjeg

 
 / Hanza media

Htjeli to priznati ili ne, mladi se iseljavaju. Toga nisu svjesni samo domaći poduzetnici, već i inozemni, kao što je tvrtka "König", koja je u potrazi za radnicima potrebnim u Njemačkoj stigla u Split na dvodnevno upoznavanje s potencijalnom mladom i vrijednom radnom snagom, javlja Slobodna Dalmacija.

U jednom splitskom trgovačkom centru postavili su štand i raširili promotivne plakate sa sloganom: "Vaš novi posao u Njemačkoj!". Nisu trebali dugo čekati, stigli su i prvi zainteresirani, a među njima i potpisnica ovoga članka.

Hanza media
Plakat tvrtke Konig za posao u Njemačkoj

Ispričala sam im poprilično realnu i čestu priču: Momak mi radi sezonu, nemamo stalan posao i trebamo negdje otići kako bi ga pronašli. Koje su nam mogućnosti kod vas?

Pristojna mlada djevojka brzo je pojasnila kako su oni agencija koja je još od 1965. godine partner brojnim tvrtkama na području obrtništva i industrije. Zapošljavaju 1600 ljudi u 18 njemačkih gradova u kojima imaju svoje poslovnice. Kako je kazala, u potrazi su za kvalificiranim stručnjacima kojima nude raznovrsne privlačne poslove kod brojnih poduzetnika iz raznih područja industrije.

Traže instalatere sanitarija i grijanja, električare, instalatere klimatizacijskih uređaja i ventilacijskih sustava, održavanje i servis raznih uređaja, radnike u brodogradnji, montere protupožarnih sustava te djelatnike za još neka zanimanja.

- Mi bi vašem dečku bili poslodavac, a on bi radio za firme koji su naši partneri. Naša kompanija dugo funkcionira tako da radniku pronađemo posao ili firmi pronađemo radnika, i kada se projekt na nekome mjestu završi, istom radniku nalazimo posao u nekoj od naših drugih partnerskih firmi. No, ugovor se potpisuje s nama - rekla nam je mlada djelatnica, uz napomenu kako najmanje radnika traže u građevini, više su usmjereni na industriju, proizvodnju i obrtništvo.

Nježno i sporo je pokušala pojasniti da se brinu za svoje djelatnike.

- Imamo zaposlenike koji su 25 godina kod nas. Svaki radnik dobiva dodatak na sat. Dakle, ako ima 10,13 eura bruto po satu, ima još pet eura neto dodatka za troškove stanovanja i prijevoza. Dakle, ako bi radio 170 sati mjesečno, imao bi 850 eura za smještaj. Za početak mi možemo pronaći smještaj, ali se on može i sam snaći - pojašnjava djelatnica te agencije.

Kolike su minimalne plaće?

- Početna je minimalno oko devet i pol eura bruto, sad, ovisi što će raditi i jeste li oženjeni ili ne. Može mu se odbiti 20,4 posto poreza ako je oženjen, a čak devet posto više, 29,4, ako je neoženjen. Ako živite na istoj adresi, onda vam to treba potvrditi samo porezna uprava i na to se gleda kao da ste oženjeni - kazala je ljubazna djelatnica, svjesna kako ovaj razgovor vjerojatno nikome nije ugodan.

Prema njezinim riječima, papire za rad osigurava njihova tvrtka, tako da se o tome ne trebamo brinuti, za početak je potrebno dostaviti samo životopis i svjedodžbu. Znanje njemačkog jezika nije obvezno, ali što ga osoba više zna, objasnila je djelatnica, brže će i napredovati.

Ako se još danas ne stignete informirati o uvjetima koje nude, možete ispuniti prijavnicu na njihovoj službenoj internetskoj stranici. Kažu, svojim radnicima nude ugovor na neodređeno vrijeme, isplatu dodataka za regres i božićnicu, jubilarne nagrade, dodatke na plaće i do 30 dana ljetnog dopusta.

Sve to piše na promotivnom letku uz slogan: Zaposlenje po kolektivnom ugovoru je logično! Premda je prijevod pomalo nespretan, poruka je jasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:25