OKRUTNA AKCIJA

NOĆNA DRAMA Treći razred zagrebačke Klasične gimnazije krenuo u Rim, a onda su u autobus upali policajci i izbacili jednog od najboljih učenika

 
Ilustracija
 HANZA MEDIA

Redovnog učenika trećeg razreda zagrebačke Klasične gimnazije, porijeklom Sirijca, slovenska je granična policija u noći sa subote na nedjelju “skinula” iz autobusa kojim je cijeli njegov razred putovao na terensku nastavu u Rim iako dječak već pet godina s obitelji živi u Zagrebu, ima uredno regulirano boravište te hrvatsku putovnicu za strance.

Otac je usred noći otišao po sina na granicu dok su njegovi kolege nastavili putovanje u Rim.

- Bilo mu je teško, bio je razočaran i ponižen. Meni je bilo još teže, pogodila me ta situacija, nepravda u kojoj ne mogu pomoći svojem djetetu, iako sam prije poduzeo sve da do toga ne dođe - kaže dr. Ziad Aboud, dječakov otac.

Obitelj Aboud u Zagrebu živi od 2012. godine - otac, ortoped i traumatolog, majka, inženjerka građevine, i dva sina, učenik sedmog razreda osnovne škole, i njegov stariji brat, učenik trećeg razreda Klasične gimnazije. Otac je vlasnik Poliklinike Premium u Vrbovcu, a majka ne radi u struci, nego je aktivna u Centru za stres i traumu, radi s izbjeglicama te kao prevoditeljica.

Dječaci su jako dobro svladali hrvatski jezik i postižu odlične rezultate u školi. Otac također jako dobro govori hrvatski s obzirom na to da je studij medicine prije 20 godina završio u Beogradu.

Neugodnosti

- Sin se jako dobro prilagodio u društvu, a u razredu je među najboljim učenicima. Kad je rekao da bi išao na izlet u Rim, pomislio sam da bi moglo biti problema - priča dr. Aboud. Stoga je, kaže, poduzeo sve korake kako bi spriječio eventualne neugodnosti i omogućio djetetu da ode na ekskurziju.

- Prije tri tjedna otišao sam u talijansku ambasadu i pitao treba li moj sin vizu ili bilo koji drugi dodatni dokument kako bi ušao u Italiju. Nakon sedam dana veleposlanstvo u Zagrebu primilo je odgovor iz Rima, u kojem je jasno stajalo da je dovoljna hrvatska putovnica za strance, koju sin ima, potvrda o tome da je redovni učenik zagrebačke škole te da se nalazi na popisu putnika u busu koju će ovjeriti ravnatelj - kaže dr. Aboud.

Službenik u talijanskom veleposlanstvu, nastavlja, kako bi smirio zabrinutog oca, kontaktirao je za svaki slučaj i slovensku ambasadu te postavio isto pitanje: treba li dječak iz Sirije, s uredno reguliranim boravištem i hrvatskom putovnicom za strance, dodatne dokumente. Dobio je isti odgovor kao i iz Rima.

Otac je tada otišao i u školu kako bi provjerio hoće li ravnatelj sastaviti traženi popis putnika u autobusu i hoće li njegov sin biti na njemu.

- Takav je popis obavezan za svaki izlet i potvrdio sam im da će ga voditelji imati i na ovom putovanju. Roditelji su se interesirali treba li im još kakva dokumentacija - kaže Boris Anić, ravnatelj Klasične gimnazije. Potvrđuje da dječak izvrsno govori hrvatski, da je odličan učenik u zahtjevnoj Klasičnoj gimnaziji, a da su roditelji brižni i aktivni u njegovu školskom životu.

Uplašen

- Bio sam mu razrednik. Roditelji redovito dolaze na sastanke i informacije, brinu se za školovanje i uvijek su dostupni - kaže roditelj.

Izražava posebno žaljenje što je došlo do situacije da dječak, unatoč cjelokupnom naporu roditelja, nije uspio s kolegama otići na terensku nastavu.

- Nismo prije imali ovakvu situaciju, stvarno mi je žao što nije otputovao s kolegama - kaže ravnatelj.

Roditelji su ga, kaže otac dr. Aboud, u 21 sat u subotu otpratili na autobus. Nešto oko 23 sata ocu je zazvonio telefon i pozvan je da dođe po dijete jer mu je onemogućen prelazak slovenske granice.

- Stajao je tamo, uplašen, pognute glave... pogodilo me to. Tješili su nas policajci s hrvatske strane. U brzini, sin je uzeo i krivi kofer, umjesto svojih, uzeo je stvari jedne djevojke iz razreda - kaže otac. Kad su kod kuće shvatili da je došlo do zabune, otac se sa sinom vratio na granicu ne bi li nekako dostavili kofer djevojci. Slovenski policajci grubo su ih, kaže, odbili.

- Na kraju sam sljedećeg dana platio jednom čovjeku da odveze kofer u Rim - kaže otac.

U Ministarstvu obrazovanja i u Konzulatu Sirijske Arapske Republike nisu imali informacije o ovom događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:58