SKANDAL U VLADI

NOVA JOVANOVIĆEVA AFERA Ministar si čuvao posao docenta: ‘Obećavam da ga neću uzeti’

Ministar obrazovanja bio je jedini kandidat za položaj na Medicinskom fakultetu u Osijeku
Zagreb, 240214.NSK.Svecana konferencija u povodu obiljezavanja pocetka programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus + odrzana je u Nacionalnoj i sveucilisnoj kniznici.Na fotografiji: ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar znanosti Željko Jovanović odustao je od mogućnosti da nakon ministarskog mandata aktivira radno mjesto na Katedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta (MF) u Osijeku, u nastavnoj bazi Thalassotherapia Opatija. Jovanović se 10. siječnja 2013. godine javio na javni natječaj za nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje docenta i radno mjesto docenta na neodređeno vrijeme na području biomedicine i zdravstva. Zatim ga je na to radno mjesto 28. siječnja 2013. izabralo Fakultetsko vijeće MF-a u Osijeku. Budući da je zaposlen kao ministar znanosti, Jovanović radno mjesto nije aktivirao.

Povratak struci

- Svaki znanstvenik koji nakon obavljanja političke dužnosti želi nastaviti rad u struci ne može i ne smije ni tijekom mandata potpuno zanemariti rad u nastavi te obveze prema studentima i znanosti. To je bio glavni razlog mog javljanja na natječaj - rekao je Jovanović.

Nije trebala suglasnost

Istaknuo je kako je od 2007. godine bio neprekidno angažiran na Katedri za farmakologiju MF-a u Osijeku, nastavna baza Thalassotherapia Opatija. Do 2010. godine bio je u naslovnom suradničkom zvanju viši asistent, a zatim je 2010. izabran za naslovnog docenta u znanstvenom području biomedicine i zdravstva.

- Za natječaj nije trebala suglasnost MZOS-a pa osobno nisam mogao utjecati na njegovo raspisivanje. Nije se javio nitko drugi, stoga ne smatram da je mojim izborom ugroženo bilo čije pravo - dodao je Jovanović. Naglasio je da nije aktivirao svoj izbor, ali povremeno sudjeluje u realizaciji nastave na Katedri za farmakologiju, ali bez naknade jer i dalje vrijedi njegov status naslovnog docenta.

- Iako nakon izbora nisam potpisao ugovor o radu, u želji da spriječim bilo kakve neutemeljene insinuacije, dekanu Medicinskog fakulteta u Osijeku poslao sam pismo da odustajem od mogućnosti aktiviranja moga izbora - naglasio je Jovanović.

Slučaj je komentirao prof. Boris Lenhard s Imperial Collegea u Londonu.

- U načelu je razumljivo da se kandidata, ako je proveo više godina u naslovnom zvanju u istoj instituciji i čijim radom je institucija zadovoljna, primi na puno radno mjesto - rekao je Lenhard. - Jedino problematično u ovom slučaju je što je, bez obzira na to što MZOS nije mogao utjecati na izbor samog kandidata, to prilično demagoško zamagljivanje činjenice da je jedini kandidat ministar na čelu resora pod čiju ingerenciju spada institucija na koju se prijavljuje - dodao je Lenhard.

Nezamislivo

- Na Zapadu je uobičajeno da se prilikom izbora na državnu funkciju akademskoj osobi zamrzava radno mjesto koje je imala do tada, a ne da se usred mandata za njega otvara novo, pa makar na instituciji s kojom je asociran u naslovnom zvanju od vremena prije ministarskog mandata - zaključio je Lenhard.

Uzletjeli su i ministri Primorac, Ljubičić, Radić...

Dragan Primorac, ministar znanosti u Sanaderovoj Vladi, 2006. je od docenta na Medicinskom fakultetu u Splitu postao izvanredni profesor na Medicini u Osijeku. Ministri znanosti Jure Radić i Branko Jeren napredovali su do redovnog profesora. Ministar obrazovanja Vladimir Strugar prvo je izabran za docenta na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu da bi, u istom mandatu, postao predavač na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu. Sadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić kao pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi postao je docent na Medicini u Zagrebu, dok je Neven Ljubičić, ministar zdravstva u Sanaderovoj Vladi, izabran za izvanrednog profesora na istom fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:13