VRIJE U NAJVEĆOJ OPORBENOJ STRANCI

NOVA PETICIJA 'SDP s Bernardićem sve je nevažniji, i Hasanbegović je popularniji od njega'

Zlatko Komadina ne želi preuzeti stranku, navodno gura čelnika Koprivnice Mišela Jakšića
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

U SDP-u je pokrenuta nova peticija kojom se traže prijevremeni unutarstranački izbori za predsjednika stranke, Predsjedništvo i sva druga stranačka tijela, i to već najesen. Peticija je pokrenuta na internetu, navodi se da iza nje stoje SDP-ovci iz cijele Hrvatske koji ne pripadaju nijednom od klanova, a potpisi će biti uručeni stranačkim tijelima na državnoj razini. Ne zna se tko stoji iza najnovije inicijative kojom se traži odlazak Davora Bernardića s čela SDP-a.

Nagađa se da je u pozadini Aleksandra Kolarić, no ona to demantira. Kaže da je potpisala peticiju, ali tvrdi da drugih zasluga nema. U tekstu peticije navodi se 7 razloga za prijevremene izbore. Prvi je učestalo kršenje stranačkog Statuta i brojne izborne manipulacije koje se najčešće vezuju uz to da pravo biranja imaju samo SDP-ovci s plaćenom članarinom.Drugi je Program stranke, s kojim nisu upoznati ni članovi, te nejasno komuniciranje stranačkih politika. Treći je loša komunikacija između Kluba zastupnika SDP-a i vodstva stranke. Četvrti je Bernardić i neobjašnjivi potezi koje povlači, što je urodilo time da od njega bolji rejting u javnosti ima čak i Zlatko Hasanbegović.

Peti razlog je Predsjedništvo, koje je podijeljeno na trećinu onih koji podržavaju Bernardića, trećinu onih koji su protiv njega i trećinu koja nije svrstana.Šesti razlog tiče se Glavnog odbora, koji se, kažu autori peticije, pretvorio u smokvin list za razjedinjeno Predsjedništvo. Obrađuje se zadnja sjednica na kojoj su suspendirani “pobunjenici” Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić te se navodi da je odluka donesena nestatutarno.“GO nema ovlasti suspendirati pojedince s funkcija na svim razinama organiziranja, već to može isključivo Predsjedništvo, koje to, očito, nije bilo u stanju učiniti. Ovakvim postupkom GO je izgubio svaki legitimitet i pokazao se nedoraslim da stranku kao najviše kolektivno tijelo vodi u buduće izborne pobjede”, stoji u peticiji.

Kao sedmi razlog ističe se da SDP postaje sve nevažniji i neprepoznatljiviji. Međutim, i bez ove peticije u SDP-u vrije, a sankcioniranje “pobunjenika” jer su pokrenuli potpisivanje zahtjeva Bernardiću da odstupi s čela stranke dvogodišnjom suspenzijom sa svih stranačkih dužnosti neće jednostavno proći.Županijska organizacija krapinsko-zagorska sastala se u četvrtak i donijela četiri zaključka. Prvi je da se oštro protive sankcioniranju članova SDP-a koji progovaraju o stanju u stranci. Drugi je da ne prihvaćaju odluku GO-a da se Siniši Hajdašu Dončiću oduzme pravo da bude predsjednik njihove organizacije jer je nestatutarna. Treći je pozivanje Statutarne komisije da tu odluku poništi, a četvrti poziv Bernardiću da odstupi i da se provedu unutarstranački izbori.

U petak se sastala i zagrebačka županijska organizacija, čiji je predsjednik Mihael Zmajlović također suspendiran, i donijela je iste zaključke. Iz tabora koji je Bernardića de facto doveo na čelo SDP-a doznaje se da se s njim razgovaralo o potrebi da se povuče s čela stranke, no ništa nije konkretizirano. Ključnu ulogu ima Zlatko Komadina, koji bi nakon Bernardićeva odlaska trebao preuzeti i konsolidirati SDP. Navodno se Komadina ne želi prihvatiti ove uloge, a SDP bi vodio najdulje tri mjeseca, koliko bi bilo nužno da se izabere Bernardićev nasljednik. U SDP-u se tvrdi da je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić favorit Komadine i Rajka Ostojića za novog šefa SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:32