HIT DESTINACIJA

Nova velika investicija hrvatske tvrtke u čuvenom austrijskom skijalištu: Posebna atrakcija vezana je za legendarne Beatlese

Valamar je otvorio Obertauern Places hotel u koji je uložio 34 milijuna eura

Valamar Obertauern Places hotel

 PR

U Obertauernu zasad preteže hrvatski, kako kod gostiju tako i kod hotelskog osoblja, posebno od početka studenog kad je vrata za prve goste otvorio Valamarov Obertauern Places hotel, jedan od najvećih u ovom austrijskom skijalištu u kojeg je domaća kompanija uložila 34 milijuna eura.

Riječ je o bivšem hotelu Marietta kojeg je Valamar obnovio i rebrendirao kao prvi Places hotel van Hrvatske, nakon što već dva Places hotela posluju na Hvaru i u Makarskoj.

image

Hotel ima spa i grijani bazen

PR

Ovaj je, međutim, nesto drugačijeg koncepta - za razliku od inače uniformiranog Valamarovog interijera, Obertauern Places znatno je razigraniji i ne ograničava se na određenu dobnu populaciju, iako je dodatno prilagođen obiteljima s malo većom djecom koji i dalje vjeruju da mogu biti "chic" pa je, u skladu s tim, prilagodjena i hotelska ponuda.

Tu su sobe za gejmanje, mini kino, moderno uredjen rooftop bar s pogledom na skijalište, ali i reminiscencija na zanimljivu Mariettinu prošlost.

Jedini koncert

U tom su hotelu, naime, Beatlesi održali svoj jedini koncert u Austriji, tijekom snimanja spota za Help, a George Harrison stupio i u vezu s kćerkom tadašnjeg vlasnika što je punilo stupce austrijskih novina.

Iz tog razloga u hotelu su, zaklonjeni staklom, izloženi i rekonstruirani bubnjevi Beatlesa koji izazivaju veliku pažnju posjetitelja.

Zasad se čini kako se Valamarov izlazak u Austriju pokazao pravim pogotkom - odabrali su destinaciju u kojoj mogu razvijati isključivo zimski turizam, a kako u Obertauernu snijega ne nedostaje do travnja, koncept je idealan za odmaknut se od ljetnog modela kojeg Valamar njeguje u Hrvatskoj.

Ova je kompanija u Obertauernu prisutna od 2018. godine kad su kupili prvi hotel, a danas ih u portfelju imaju tri sa sve skupa 259 soba.

Priliku za razvoj u Austriji dobili su, izmedju ostaloga, i zahvaljujući tome što je na neki način puknuo austrijski turistički model.

Naime, Austrijanci su uspješno odradili transformaciju iz privatnog smještaja u obiteljsko hotelijerstvo, no mnoge od tih obitelji sada su se susrele s problemom - njihovi potomci često nisu zainteresirani nastaviti obiteljski biznis pa je to bila prilika za domaćeg hotelijera koji je u pet godina u Obertauern uložio 66 milijuna eura.

image

Primjer sobe u Valamar Obertauern Places hotelu

PR

Destinacija je upscale, dakle nije luksuzna nego na razini 4 zvjezdice, vrlo je blizu Hrvatske, što je Valamaru odlično, a za razliku od domaćih hotela u kojima su Hrvati rijetki gosti, u Austriji oni zauzimaju preko 16 posto ukupnih Valamarovih noćenja.

Treba priznati, međutim, da je dolazak Valamara u Obertauern bio iznenađenje i za lokalne hotelijere, iako će iz kompanije danas reći kako su ih Austrijanci jako dobro prihvatili.

"Case study"

No, bilo je puno podignutih obrva i pitanja kako će hotelijeri koji su se dosad uglavnom bavili odmorišnim ljetnim turizmom snaći u Alpama, hoće li znati očistiti snijeg s krovova objekata, kako će namaknuti radnu snagu i slično.

Čini se kako je sve na kraju ispalo dosta dobro – poslovni modeli ljetnog i zimskog odmorišnog turizma u svojoj se srži pretjerano ne razlikuju, a iskustvo iz Austrije ogledni je primjer i kako bi stvari mogle funkcionirati u Hrvatskoj, kad bi za to bilo malo više svijesti i interesa.

Obertauern je u tom smislu odličan case study – riječ je o iznimno popularnom skijalištu u kojem se turistička ponuda uglavnom svodi na hotelski smještaj, s tek malo privatnih soba i apartmana za koje su Austrijanci zaključili da i nisu baš najprikladnije.

No, nije lako niti hotelijerima – zbog problema kojeg mjesto ima s dovodom vode, zabranjena je izgradnja novih hotelskih kapaciteta već se ulaganja uglavnom svode na brownfield, dakle kupovinu i obnovu postojećih sadržaja, što pokazuje da su Austrijanci odavno shvatili koliko je važno odgovorno upravljati prostorom.

Prema onome što se moglo isčitati iz poruka koje su slane na otvaranju hotela, Valamar je zainteresiran za daljnja ulaganja u Austriju, ali su još uvijek u potrazi za destinacijom koja će im odgovarati na način na koji im odgovara Obertauern.

Interes nije isključivo investicijski jer Valamar i u Obertauernu najviše pridonosi kroz aspekt upravljanja, no nije isključeno niti da bi se uklopili i u neku austrijsku destinaciju u kojoj bi bilo moguće razvijati cjelogodišnji turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:52