OČEKUJE SE OBJAVA

NOVA ŽRTVA UKRAJINSKE AFERE Visoki savjetnik američkog državnog tajnika Pompea dao ostavku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2019. u 18:11

U.S. Secretary of State Mike Pompeo speaks during a press conference at the Palace Hotel on the sidelines of the 74th session of the United Nations General Assembly in New York City, New York, U.S., September 26, 2019. REUTERS/Darren Ornitz
REUTERS

Mike Pompeo

 

Visoki savjetnik američkog državnog tajnika Mikea Pompea dao je ostavku, piše u petak Washington Postu, koji navodi da se objava te vijesti očekuje tijekom dana.

Michael McKinley, karijerni diplomat, obnašao je dužnost Pompeova političkog savjetnika od svibnja 2018., a prije toga bio je veleposlanik u Brazilu, Afganistanu, Kolumbiji i Peruu.

Njegov odlazak događa se u trenutku kada su Pompeo i State Department upetljani u ukrajinsku aferu zbog koje je pokrenuta istraga radi mogućeg opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Demokratski zastupnici dali su sudski nalog Pompeu da preda dokumente koji su važni za istragu vezanu na telefonski poziv 25. srpnja između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u kojemu je Trump tražio da se istraži Joa Biden, najizgledniji kandidat za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020.

Zastupnici su rekli da je Pompeo odbio surađivati te se oglušio o tzv. 'sub poenu'.

Premda McKinley nije izravno upleten u aferu s Ukrajinom, služio je kao kanal iz Pompeova ureda, naglašava Washington Post.

State Department je ranije ovaj tjedan blokirao svjedočenje američkog veleposlanika pri Europskoj uniji Gordona Sondlanda, koji je potom dobio nalog da se na sudu pojavi 16. listopada.

Predviđeno je da se bivša američka veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch u petak pojavi ispred tri parlamentarna odbora koji vode istragu radi opoziva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo