NAŠIH PRVIH 12

Novac je sredstvo kojim kupujem vrijeme dok mi ne isključe struju

Hrvatski umjetnici za Jutarnji komentiraju svoj odnos prema materijalnom

Uvijek sam bila skromna i nisam robovala novčanoj vrijednosti. Onako kako sam živjela prije 30 godina živim i danas, znači bez suvišnosti. Nemam kredita, kreditnih kartica, a građenje svog života baziram na životnim vrijednostima koje prvenstveno pokazuju dobru osobu, kvalitetnu osobu i, naravno, dobrog umjetnika. Novac mi treba za kvalitetnu prehranu, kvalitetnu odjeću i obuću, kvalitetno stanovanje. Skromnost mi nisu nametnuli drugi već sam izabrala sama. Skromnost je dobra duhovna disciplina za koju ne treba puno novaca. Kao niti za elementarno kuhanje.

Vlasta Delimar

Sav novac je prljav. Sav novac je naš!

Mladen Stilinović

“Ne uzdaj se u ljudsku prirodu, ni ne pomisli da je čovjek dobar. Profitne stope neće te izdati. U novcu je vjera!” Anonim, Postdiplomsko obrazovanje

Sanja Iveković

Što meni znači novac? Platežno sredstvo kojim život činim ugodnijim. (Suvišno je i reći da mi upravo to često nedostaje!)

Moja kći Buga, kad je bila mala, htjela je da joj nešto kupim, a ja sam joj rekao da novca nemam. Buga će: “Tata, idi u banku po novac!” Pokušao sam joj objasniti da se novac zarađuje, a ne da se ide u banku po njega.

Moj rođak Mladen jednom je došao do mene dok sam fotografirao da bih zaradio novac. Reflektori su mi palili glavu, nisam imao puno vremena za njega. On me je sa strane gledao i upitao: “Ma stalno nešto radiš. A zarada?!”

Utješilo me da je Buga kasnije pokazala da razumije vrijednost novca. Raznježila se pa mi je rekla: “Tata, volim te 100 maraka!”

Boris Cvjetanović

Ja sam oduvijek mislio da je novac sredstvo kojim kupujem vrijeme dok mi ne isključe struju i telefon pa da uživo vidim tu čuvenu deložaciju. Dok ovo ljeto nisam dobio dolare... to je bio trenutak poslije kojega sam počeo razmišljati na engleskom...

Igor Hofbauer

Novac je muka kojoj ne možeš pobić i koju ne možeš izbjeći.

Toni Meštrović

Ako radiš za novac, onda radiš.

Sve ostalo je zajebancija.

Umjetnik je lijen i ne radi,

ali jede isto koliko i radnik, pa mu treba lova.

AKO MOŽE OGLAS ZA JUTARNJI:

Prodajem fotografije, umjetničke. Razni motivi u boji. Dimenzije promjenjive. Povoljno. Popust na količinu. Kontakt u redakciji.

Marko Ercegović

Što mi znači novac - sve i ništa; nuždu da ga zaradim ne bih li preživio; gušt kad ga imam jer si mogu priuštiti poneku radost koju moram platiti ili otići nekamo, što opet ne mogu bez novca; no izvor problema je u sustavu koji ne poznaje gotovo ni jednu stvar za koju novac nije problem; a još je veći problem to što sam/smo zaboravili da ipak ima i stvari koje mogu biti gušt (ili korisne) a za koje ne treba novac; ustvari, novac (tj. sustav kojem je novac početak i kraj) nas je učinio lijenima za sve osim za zarađivanje novca; i tako u krug.

Tomislav Pavelić

Novac nije baš sve, ali, kad ga nemaš, tad ti je ipak, skoro sve.

i. j. Pino (Pino Ivančić)

Novac je sredstvo plaćanja koje se nametnulo upravljanju mojim životom, protiv moje volje, a kako čujem, tako je i kod mnogih drugih. To zna biti problem, ali nekad je i veselje, ovisi o našim zahtjevima, očekivanjima, kapacitetu, apetitu, sposobnosti apstraktnog mišljenja i sklonosti relativiziranju stvari i pojava.

Tanja Dabo

Ukinimo ga i uvedimo robnu razmjenu.

Ma glupost…

Tko bi blitvu mijenjao za video?

Mejra Mujičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:21