ISLAMSKI RADIKALI

NOVE FOTOGRAFIJE OTKRIVAJU Božji ratnici ruše iračke gradove hrvatskim oružjem

U projektu koji je osmislila CIA, s Plesa je 75 aviona s oružjem otišlo u Tursku i Jordan, odakle je odvezeno u Siriju

Borci ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta) u osvajanju iračkih gradova upotrebljavaju i hrvatsko naoružanje koje je tijekom 2012. i 2013. godine iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju. Internet je prepun fotografija pripadnika ISIL-a koji poziraju s bacačem granata RBG-6 i granatama iz raketnog bacača M79 Osa, kojima napadaju ciljeve u Iraku.

Na Twitter računu Alanbar_news, koji koristi ova organizacija, također su postavljene fotografije njezinih pripadnika s oružjem iz hrvatskih vojnih skladišta.

Riječ je oružju čiji su transfer Slobodnoj sirijskoj vojsci dogovarali američki State Department i CIA. Oružje je platila Saudijska Arabija, a u Siriju je stizalo preko Hrvatske, Turske i Jordana.

TEŠKE BORBE U IRAKU Džihadisti zauzeli još jedan grad: 'Jednostavno su ga pregazili!'

Prema objavljenim podacima, s Plesa je tijekom 2012. i 2013. godine poletjelo 75 transportnih civilnih aviona s oko 3000 tona oružja i streljiva. Tim je avionima, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države.

Iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli raketni bacači M79 i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6 te bestrzajni topovi M60.

Američki plan je bio naoružati sirijske postrojbe koje imaju pod kontrolom, a bore se protiv sirijskog predsjednika.

No, nekoliko mjeseci nakon otkrića ovih pošiljki iz Sirije su počele stizati informacije da je oružje došlo u ruke militantnih islamističkih organizacija. Militantna skupina Ahrar al-Sham, jedna od najpoznatijih i najsnažnijih radikalnih islamističkih skupina među sirijskim pobunjenicima, objavila je video u kojem njezini pripadnici koriste oružje iz hrvatskih vojnih skladišta.

To je potvrdio i njihov glasnogovornik, koji je rekao da dijele oružje sa Slobodnom sirijskom vojskom. Oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju dospjelo je i u ruke Brigade mučenika Jarmuka.

Činjenica da bi oružje moglo završiti u rukama pripadnika militantnih pokreta tada je užasavala najviše zapadne političare. Strah se, očito, pokazao opravdanim.

U ovom trenutku nepoznata količina oružja koje je bilo namjenjeno Slobodnoj sirijskoj vojsci u rukama je pripadnika ISIL-a. I ta izrazito militanta organizacija sudjelovala je u borbama u Siriji gdje su njeni pripadnici sudjelovali u najokrutnijim zločinima protiv civila. Potom su svoje borce premjestili u Irak, gdje se bore protiv iračkih šijita te su praktički zauzeli gotovo cijeli prostor sjevernog Iraka te došli nadomak Bagdada.

Slike strave s Twittera: Islamisti pogubili 1700 iračkih vojnika

Šokantne fotografije koje prikazuju masovne egzekucije iračkih vojnika koje su zatočili militanti pod vodstvom džihadističke skupine Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) počele su kružiti Internetom.

Na fotografijama s ISIL-ovog Twittera vide se deseci šijitskih vojnika odvezenih u ruralna područja gdje su prisiljeni leći licem okrenutim prema zemlji, s rukama zavezanim na leđima. U idućem kadru vidi se hrpa beživotnih tijela. ISIL je objavio kako su dosad smaknuli 1700 šijitskih vojnika.

Fotografije - za koje se također ne zna jesu li autentične - indiciraju kako su sunitski militanti zaista pobili mnogo vojnika, vjerojatno u blizini grada Tikrita, 150 kilometara sjeverno od glavnog iračkog grada Bagdada.

MVEP: Hrvatski državljani u Iraku zasad nisu u opasnosti

ZAGREB - Nitko od hrvatskih državljana koji se nalaze u Iraku trenutno nije u neposrednoj opasnosti i normalno obavljaju svoj posao, a u slučaju pogoršanja stanja započet će se s evakuacijom, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Dvadesetak hrvatskih državljana nalazi se u gradu Erbilu na području Kurdistana, i trenutno nisu u neposrednoj opasnosti i normalno obavljaju svoje poslove. Zračna luka u Erbilu normalno funkcionira", kaže MVEP. "Specijalna misija je u kontaktu s njima kao i s desetak hrvatskih državljana koji su Basri i desetak koji borave u Bagdadu, a neki od njih su zaposleni u zaštitarskim tvrtkama".

Stanje u Erbilu i Basri je mirno te se u slučaju potrebe može normalno otputovati iz tih dijelova zemlje, a u Bagdadu je također zasad mirno i pod kontrolom, a u slučaju pogoršanja situacije započet će se s evakuacijom, dodaje ministarstvo.

Od petka se na internetskoj stranici MVEP-a nalazi preporuka koja vrijedi do daljnjega a po kojoj se hrvatskim građanima preporuča izbjegavanje svih vrsta putovanja u okruge Ramadi i Faludža, kao i u područja cijele provincije Nineva i Salah-ad-Din.

"Svima koji su trenutno u tim područjima, savjetujemo žurno napuštanje. Hrvatskim državljanima savjetujemo da bez prijeke potrebe ne putuju u Irak", kaže ministarstvo. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:31