VODENA BUJICA U GLINI I PETRINJI

NOVE POPLAVE Nema pitke vode, aktivirala se klizišta, voda prijeti centru grada

 Boris Kovacev / CROPIX

SISAK - Poplave opet prijete u Sisačko-moslavačkoj županiji. Najgore je na području Gline, doznajemo od gradonačelnika Milana Bakšića.

Zbog klizišta koje se, zbog kiša, pojavilo u mjestu Solina cijelo šire glinsko područje ostalo je bez pitke vode. Klizište je odnijelo 150 metara cjevovoda magistralnog vodovoda, i to nadomak samog izvorišta.

Popravak će trajati najmanje tri, do četiri dana, a do tada će se, kaže Bakšić, uspostaviti opskrba pitkom vodom cisternama.

Nabujala Petrinjčica preplavila je Zelenu dolinu i prometnicu koja vodi opema Jabukovcu, Prnjavoru, Grabovcu, Ta će sela uskoro biti u potpunosti odsječena od svijeta, jer raste i rječica Utina koja se također prelijeva preko ceste.

Zbog visokog vodostaja Petrinjčice voda se kroz kanalizacijske šahte razlijeva gradskim ulicama, a svi u strahu od Kupe, koja raste deset centimetara na sat i uskoro će usporiti i zaustaviti Petrinjčicu, pa će od poplave biti ugroženo i središte grada, doznajemo od zamjenice gradonačelnika Svjetlane Lazić.

Na sisačkom području, kaže dogradonačelnik Marko Krička, probleme stvaraju oborinske vode, ali velikih poplava, kao prije dva mjeseca, za sada nema na vidiku. Pola naselja Lekenik, kaže načlnik te općine Ivica Perović, pliva od oborinskih voda.

Letovanić koji je u dvije ovogodišnje poplave jako stradao, za sada nije ugrožen, jer nasip od vreća na cesti prema tome selu nije uklonjen, zatvoren je Obedski kanal koji puni vodom ribnjak, a puknuti nasip na ribnjaku saniran je. Isto tako, dobra je vijest za stanovnike Žažine da je dovršen i nasip na rijeci Kupi u tome mjestu, od čijeg pucanja je strepilo cijelo sisačko Pokuplje ovoga rujna.

Na Sisačko-moslavačke županije vatrogasci su imali bezbroj intervencija na ispumpavanju vode iz podrumskih prostora Glini, Petrinji, Sisku i Osekovu.

Zbog vode na kolniku zatvorene su sljedeće ceste u Sisačko-moslavačkoj županiji: DC6 dionica Dvor-Glina u ulici Zrinskih i Frankopana u Dvoru; ŽC3208 Gornje Komarevo-Blinja u mjestu Madžari; ŽC3262 Dvor-Javoranj; te lokalne ceste u Donjim Kukuruzarima; cesta Babina Rijeka - Dvor, cesta Donji Javoranj-Zrin i Donji Javoranj-Šegestin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:11