SAMO KOD NAS

NOVI APSURD HRVATSKE DRŽAVE, GDJE JE TU UŠTEDA? Najavili ukidanje institucije zbog racionalizacije, ali sad traže novih 10 ljudi kako bi ih zaposlili

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Vlada je pripremila prijedlog zakona o novoj agenciji u sustavu obrazovanja, koja bi trebala nastati spajanjem dvije postojeće agencije - Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Nova agencija zvala bi se Agencija za odgoj, opće i strukovno obrazovanje, kraticom AZOOSO. Dva ravnatelja postojećih agencija tvrde kako nisu upoznati s planom spajanja.

Zakon o novoj agenciji posljedica je Vladina plana racionalizacije sustava pravnih osoba s javnim ovlastima. Iako se u prijedlogu zakona o novoj agenciji pozivaju na uštedu za državni proračun, zanimljivo je da je uoči spajanja agencija Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo suglasnost ASOO-u za otvaranje natječaja za popunjavanje radnih mjesta, odnosno zapošljavanje deset stručnih savjetnika.

Upražnjena mjesta ASOO je natječaj otvorio 20. studenoga, a njime traže: stručne savjetnike za usavršavanje, napredovanje, stručne ispite, razvoj standarda zanimanja i kvalifikacija, poslove javne nabave, savjetnike za učenike s posebnim potrebama, priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija pa i stručne savjetnike za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju, za ekonomiju, trgovinu i poslovnu komunikaciju. U Agenciji objašnjavaju kako je riječ o popuni upražnjenih sistematiziranih radnih mjesta, a čiji su bivši djelatnici dali otkaz ili otišli u mirovinu. Potvrđuju da su za natječaj dobili suglasnost Ministarstva.

AZOO trenutno ima 130 zaposlenika, a ASOO oko 150, što znači da bi objedinjavanjem dvaju agencija nastala institucija sa sličnim brojem zaposlenika kao što ih je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U prijedlogu zakona je navedeno da će “donošenje zakona rezultirati trenutačnim uštedama financijskih sredstava osiguranih u 2019. za ravnatelja te predsjednika i pet članova Upravnog vijeća ASOO-a”.

A ravnatelj ASOO-a, Mile Živčić, takav plan i zakon niti čuo, niti vidio, pa je, naravno, začuđen.

- S nacrtom zakona nisam upoznat. Mislim da će iz naše perspektive ovakav zakon usporiti provođenje naših projekata i potencijalno ugroziti neke rezultate - kaže Živčić.

Naime, osim što je jedina institucija u državi koja se bavi obrazovanjem odraslih, ASOO se pokazala jednom od javnih ustanova s najvećim apsorpcijskim kapacitetom fondova EU u cijeloj javnoj upravi.

Ukupna vrijednost njihovih projekata EU u četiri godine iznosi više od 160 milijuna kuna, što je iznos veći za 69 milijuna kuna od zbroja svih iznosa proračuna od osnutka Agencije. Trenutačno su pred potpisivanjem projekta teškog 232 milijuna kuna. Živčić kaže da je riječ o projektu modernizacije strukovnog obrazovanja, pred kojim je odluka o financiranju. Kako će se financirati projekt agencije koja je očito pravno pred ukidanjem, ravnatelju nije jasno.

Međutim, na poziciji ravnatelja ove agencije ušteda je zapravo minimalna, s obzirom na to da Mile Živčić nije na ravnateljsku poziciju došao izvana već kao zaposlenik Agencije, pa se, potvrđuje nam, ima pravo vratiti na prethodnu poziciju zaposlenika. S Vladinim planom je zatečena i ravnateljica AZOO-a, Jadranka Žarković-Pečenković.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno je za procjenu spajanja ili pripajanja pojedinih institucija iz sustava, ako ima odgovarajuću dubinsku analizu i argumente.

U tom slučaju bilo bi dobro zatražiti i naše očitovanje. Od nas nitko nije zatražio očitovanje o svrhovitosti postojanja Agencije - kaže ravnateljica.

Napominje kako AZOO kao stručna institucija postoji od 1874. godine pod različitim imenima, na čiju se stručnu pomoć savjetnika oslanjaju zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Mislim da AZOO zbog svoje uloge u sustavu treba postojati u postojećom obliku kao samostalna ustanova - kaže Žarković-Pečenković.

Prva agencija locirana je u Amruševoj ulici u Zagrebu, a druga je u sklopu zgrade Ministarstva na Donjim Sveticama u kojoj, tvrde upućeni, nema mjesta za dodatnih 150 ljudi. Oba prostora su u najmu.

Ministarstvo: Spajanje će podići učinkovitost, a zakon ide 2019.

U Ministarstvu obrazovanja objašnjavaju kako je namjera Vlade, osim smanjivanja troškova, podizanje učinkovitosti sustava, a s aspekta funkcionalnosti i transparentnosti za krajnje korisnike je prihvatljivije da postoji jedno tijelo s jasnim i širokim ovlastima, nego velik broj pravnih osoba čije nadležnosti nisu jasno razgraničene.

- S obzirom na to da u djelokrugu Ministarstva znanosti i obrazovanja djeluju Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu, CARNET, utvrđeno je da se njihove nadležnosti, kao i poslovi preklapaju te nije svrsishodno postojanje svake institucije za sebe, nego je financijski oportuno osnovati agenciju koja će obavljati djelatnosti dosadašnjih institucija - kažu u Ministarstvu obrazovanja. Donošenje zakona očekuju tijekom 2019.Što se tiče suglasnosti za natječaj ASOO-u za zapošljavanju deset savjetnika, odgovaraju da je riječ o natječajima za rad na projektima te za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta, a kako bi se nakon odlaska zaposlenika osiguralo normalno obavljanje djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:46