EKOLOŠKI INCIDENT

NOVI DETALJI HAVARIJE U PULSKOM BRODOGRADILIŠTU Nakon sudara dvaju brodova zbog orkanske bure, u moru uočena veća naftna mrlja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.11.2017. u 16:54

Pula, 131117.
Jaka bura koja od jutros puse na pulskom podrucju otkinula je konope na brodu-novogradnji koji se zavrsavao u Uljaniku. Bura je brod odgurala petstotinjak metara te se brod zaustavio udarivsi u Molo Carbone pokraj malog brodogradilista Avantgarde. Radnici pokusavaju odvojiti brod od obale ali za sada neuspjesno jer je bura jaca. Brod je inace izgradjen za servisiranje vjetrenjaca na moru.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Plutajuća naftna mrlja uočena je oko motornog broda za prijevoz goriva u koji je u ponedjeljak ujutro, zbog jakih udara bure koji su ga otrgnuli s veza u pulskom brodogradilištu Uljanik, udario brod-naftna platforma, a s obzirom da je u motornom brodu preostalo još 14 tona pogonskog goriva, zbog opasnosti od onečišćenja mora, Lučka kapetanija sazvala je uži stožer Županijskog operativnog centra.

Lučka kapetanija Pula izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru o ovoj teškoj pomorskoj nesreći. Iz Ministarstva mora vele da je nastala značajna materijalna šteta uz moguće onečišćenje mora zbog udara u Brodospasov brod Silni koji je potopljen.

- Jutros, 13. studenoga u 08.30 sati službenici pulske Kapetanije zaprimili su poziv pogibelji od kapetana luke „Uljanik“, koji je dojavio o pucanju privezne užadi na novogradnji „Apollo“, brod - platforma zbog čega je nekontrolirano otplutala prema gatu „Molo Carbone“, gdje su na vezu boravili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi. Zbog velike vjerojatnosti od sudara plovila osoblje Luke odmah je o događaju obavijestilo Lučku Upravu Pula, Lučku kapetaniju Pula i agenta Brodospasovih brodova, navode u Ministarstvu.

Vele da je do dolaska službenika lučke kapetanije naftna platforma „Apollo“ već udarila u gat, odnosno u Brodospasov motorni brod „Silni“, na kojemu u trenutku udara nije bilo posade.

- Od jačine udara došlo je do nagnuća Brodospasova broda, koji je počeo ubrzano primati more, dok je na brodskoj palubi primijećeno i strujno iskrenje. Na naftnoj platformi za sada je utvrđeno oštećenje oplate iznad razine mora, nastalo prilikom udara u pristanišni gat. U pokušaju spašavanja motornog broda 'Silni' djelatnici luke Uljanik brod su dodatno osigurali priveznom užadi uz pristanišni gat, do dolaska tegljača kojim će se pokušati osiguravanje oštećenog broda od potonuća, izvlačenje goriva i tegalj na sigurno, navode dalje.

Ističu da obzirom da je na brodu 'Silni' u trenutku nesreće preostalo oko 14 tona pogonskoga goriva, postoji opasnost od većeg onečišćenja mora jer je brod potonuo do razine palube. Stoga je pulska Lučka kapetanija na mjesto nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša.

- Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom. Zbog opasnosti od onečišćenja mora i dogovora o načinu izvlačenja preostalog goriva iz oštećenog Brodospasova broda, Lučka kapetanija Pula sazvala je uži stožer Županijskog operativnog Centra u cilju planiranja daljnjih aktivnosti. Vremenske prilike su nepovoljne, na poziciji puše sjeveroistočni vjetar brzinom od oko 50 km/h praćen kišom što dodatno otežava planirane aktivnosti, zaključuju u Ministarstvu.

Izdvajamo