RAZULARENI MOMCI

NOVI DETALJI O DIVLJANJU BRITANSKIH VOJNIKA U ZADRU 'Pijani su upali u dvorište obiteljske kuće, jedan je odvalio i kameni stup na poznatoj šetnici'

Divljali su po kafićima, urinirali po ulici, nisu plaćali račune, vulgarno su se ponašali prema djevojkama
 Jure Miskovic / CROPIX

Britanski vojnici došli su na odmor u Zadar iz Udbine, gdje su sudjelovali na međunarodnoj vojnoj vježbi zajedno s drugim pripadnicima NATO-ovih snaga. Dobili su tjedan dana odmora pa je njih stotinjak na području Zadra unajmilo smještaj.

Od prošlog ponedjeljka do ovog utorka sudjelovali su u dvadesetak javnih izgreda: urinirali su po ulici, divljali u kafićima, nisu plaćali račune, nabacivali su se djevojkama i vulgarno se ponašali prema njima, bili nasilni u pijanom stanju, narušavali javni red i mir i počinili druga nedjela zbog kojih je zasad njih pet na Prekršajnom sudu u Zadru dobilo novčane kazne.

Prema posljednjim informacijama iz Britanskog veleposlanstva u Zagrebu, pokrenuta je istraga o incidentima u kojima su proteklog tjedna sudjelovali pripadnici britanskih ratnih snaga na odmoru u Zadru. Iako još nije poznato kakve će biti sankcije, pojedini članovi specijalnih jedinica Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sigurno će biti kažnjeni za svoje razvratno ponašanje.

Odvalili stup

“Britanska vojska postavlja najviše standarde ponašanja i očekuje od svojih pripadnika da se tih standarda pridržavaju u svakom trenutku. Svjesni smo medijskih izvještaja u kojima se spominju incidenti iz Zadra. U vezi s tim poduzeta je istraga”, stoji u odgovoru koji smo u utorak dobili iz Veleposlanstva Velike Britanije u Zagrebu.

Ostali smo, međutim, uskraćeni za odgovore na pitanja: kojem rodu vojske pripadaju izgrednici, hoće li biti kažnjeni zbog svog ponašanja te hoće li se netko ispričati Zadranima za takvo bahato i drsko ponašanje pripadnika britanskih elitnih vojnih snaga.

Pokrenuta istraga očito će morati biti proširena na nove incidente koje je u međuvremenu registrirala zadarska policija, ali i one koje su prijavili građani, ali policija na mjestu događaja nije pronašla počinitelje.

Jedan od takvih incidenata, prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Petrčane Velibora Čubrića, dogodio se prošlog vikenda. Četiri primjetno pijana ili možda drogirana vojnika upala su u dvorište jedne privatne kuće u Petrčanima. U tom trenutku u dvorištu je bio trogodišnji dječak, sin vlasnika kuće. Jedan od vojnika prišao je djetetu i pokušao ga dohvatiti. U tom trenutku na njega je nasrnuo djetetov otac i zadao vojniku nekoliko snažnih udaraca. Nakon očeva napada četvorica britanskih vojnika udaljila su se iz dvorišta u nepoznatom smjeru. U policiji su nam potvrdili da nisu dobili dojavu o tom događaju.

- Tko zna što su oni htjeli s tim djetetom. Možda su se htjeli samo igrati, možda netko od njih kod kuće ima dijete iste dobi i nedostaje mu, a možda su im namjere bile drukčije. Uglavnom, otac djeteta ih je napao i jednoga je dobro izudarao - kaže nam Čubrić.

Zadarska je policija u međuvremenu zaprimila prijavu trojice 19-godišnjaka koje je u noći s četvrtka na petak (26. na 27. lipnja) napala skupina pijanih britanskih vojnika. Trojica mladih Zadrana zabavljala su se na Trgu pet bunara, ispred poznatog noćnog kluba, kad ih je oko 3.35 napala skupina britanskih vojnika. U tučnjavi su mladi Zadrani izvukli deblji kraj, svi su zatražili pomoć liječnika. U zadarskoj bolnici utvrđene su im lakše tjelesne ozljede. Napadnuti mladići odmah su pozvali policiju, ali do njihova dolaska Britanci su nestali.

Posljednju dojavu o sudjelovanju britanskih vojnika u nekom incidentu policija je zaprimila u utorak oko 9.30. Javljeno im je da je jedan strani državljanin narušavao javni red i mir u Ulici kralja Petra Krešimira, odnosno na zadarskoj rivi. Međutim, do dolaska policije izgrednik je nestao. Neki očevici tvrde da je jedan britanski vojnik u ponedjeljak nogom odvalio kameni stup na šetnici ispred crkve Sv. Marije u Zadru. Stupa uistinu nema, odvaljen je, no u zadarskoj policiji nemaju informacije o počinitelju.

Huliganstvo

Objava priče o divljačkim ispadima pripadnika specijalnih postrojbi britanskog Ratnog zrakoplovstva snažno je odjeknula u Zadru i Hrvatskoj. Sa svih strana stižu osude takvog ponašanja, zgražaju se da se pripadnici elitnog roda velike vojne sile, koja bi trebala biti uzor drugim vojskama u sustavu NATO-a, mogu tako huliganski ponašati.

Zadrani su posebno ogorčeni jer se osjećaju nezaštićenima, zbog čega su se i organizirali u namjeri da se fizički suprotstave bahatom ponašanju vojnika. Posebno ih iritira činjenica da takvi incidenti traju već dulje od tjedan dana, a nitko od odgovornih za njihovo ponašanje još se nije oglasio, iako je policija dosad evidentirala najmanje pet incidenata u kojima je sudjelovalo desetak pripadnika britanske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:43