TUŽAN PRVI DAN ŠKOLE

NOVI DETALJI PRIČE KOJA JE GANULA SVE: ZAŠTO ELENA NIJE BILA UPISANA Gradski ured tvrdi da nije prekršen nijedan propis, krive majku: 'To je smiješno'

 

Upečatljivi slučaj Elene, djevojčice s teškoćama u razvoju, koja je prvoga dana škole, u novoj haljini i s rozom torbom na leptiriće, ostala sama i uplakana u dvorani zagrebačke osnovne škole koja za nju nije znala da postoji, u utorak je pod povećalo stavio odgovorne u gradskoj upravi, OŠ Ivana Meštrovića i Ministarstvu obrazovanja.

Elenina majka, Ana Vujnović, upozorila je emotivnim pismom na apsurdnost birokratskog sustava koji je njezinu djevojčicu učinio žrtvom upisne politike. Elena je, tvrdi majka, ostala u školskoj dvorani jedina prvašica čije ime nije prozvano, jer Gradski ured nije školi poslao rješenje o njezinu upisu.

Šokirani ravnatelj

- Škola apsolutno ništa nije kriva. Kada Elena nije prozvana, plakala je. Ja sam ostala šokirana, a ravnatelj je bio još šokiraniji - kaže nam majka djevojčice. Milivoj Magerl, ravnatelj OŠ Ivana Meštrovića, kaže da ga je majka tijekom priredbe za prvašiće u ponedjeljak upitala hoće li njezino dijete biti prozvano. Provjerio je popis i uvidio da djetetova imena na njemu nema, a škola, kaže, nije primila nikakav dopis Gradskog ureda s pravomoćnim rješenjem za upis djeteta. Ipak, krivca ne vidi u Gradskom uredu.

- Ne znam kako čovjek može upisati dijete u školu za koje ne zna da postoji - raširenih ruku kaže u utorak ravnatelj. - Otkad je svijeta i vijeka, roditelji upisuju djecu u školu. Čim smo saznali da dijete postoji i da je od Gradskog ureda upućeno u našu školu, mi smo ga upisali u pet minuta. Žao mi je samo što dijete nije na prozvano na priredbi - dodaje ravnatelj. Elenina majka dobila je rješenje Ureda o upisu u petak, dva dana prije početka škole. Majka tvrdi da je u Gradskom uredu pitala mora li rješenje nositi u školu zbog upisa, no dobila je negativan odgovor, uz poruku službenice da će ona to učiniti.

Mirjana Berislavić iz Gradskog ureda ustvrdila je u utorak da Grad Zagreb, odnosno nadležni Ured, nisu napravili nikakav formalno-pravni propust u slučaju djevojčice Elene.

Zašto je Gradski ured poslao rješenje o upisu tek u petak i što je majka trebala napraviti? - Majka je trebala s dobivenim rješenjem otići u školu i upisati dijete. Mogla je to učiniti i u ponedjeljak u jutarnjim satima ili se javiti nama oko nedoumica - odgovaraju u Uredu. Na upozorenje kako majka tvrdi da su joj upravo u Uredu rekli suprotno, Mirjana Berislavić pojašnjava proceduru: Ured kada donosi rješenje o upisu djeteta s teškoćama, šalje ga roditelju, ali ne i školi. Školi se dostavlja rješenje tek kada ono postane pravomoćno, a to je 15 dana nakon proteka roka za žalbu. U slučaju Elene, potvrđuje ravnatelj, majka je potvrdila da se neće žaliti, zbog čega je djevojčica ostvarila pravo upisa.

Budući da su iz Ureda i škole indirektno krivnju prebacili na majku koja nije upisala dijete u školu, zbog čega joj je - usput su joj dali do znanja - prijetila i kaznena prijava, zatražili smo dodatnu reakciju Ane Vujnović.

- Što da vam kažem? U Uredu su mi, u cijeloj toj drami, priznali da je propust napravila neiskusna pripravnica. To što sada žele krivnju prebaciti na mene, to je smiješno. Ovo nije jedini slučaj, isto se događalo roditeljima u školi u Prečkom. Ne može Ured poslati dijete s posebnim potrebama u školu a da ravnatelj o tome nije obaviješten. Uostalom, na njihovu rješenju piše da je dostavljeno školi kada i meni - tvrdi majka.

Propisana iznimka

- Sustav se treba mijenjati. Treba naći odgovornog za ovo, ne zato da ga se kazni, nego zamijeni kompetentnom osobom - zaključuje. Njezina je djevojčica upisana u posebni odjel s djelomičnom integracijom, u kojemu je u ovome trenutku ukupno sedmero djece, umjesto petero koliko je propisano, zbog čega se otvara dodatni problem: škola od 700 učenika nema prostora za otvaranje još jednog razreda.

Elena s bratom

Ravnatelj rješenje za budućnost vidi u otvaranju posebnih odjela u više zagrebačkih škola. Trenutačno tek 16 zagrebačkih škola ima posebne odjele za djecu s teškoćama.

Drugi dio rješenja u školi, ali i Gradskom uredu, vide u pomicanju rokova upisa prvašića s lipnja na travanj ili svibanj. Kako doznajemo, Gradski je ured u prosincu 2016. podnio pismeni zahtjev Ministarstvu obrazovanja s idejom ranijih rokova upisa,no iz Ministarstva su dobili negativan odgovor.

Ipak, u utorak u Ministarstvu objašnjavaju da je Pravilnikom o obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju propisana iznimka prema kojoj djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psiho-fizičkog stanja zbog upisa u prvi razred, od 1. veljače do 15. travnja, upravo zato kako bi se na vrijeme odradila procedura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:18