PARO U BIJELOJ KUĆI

Novi hrvatski veleposlanik predao vjerodajnice Baracku Obami: 'Hrvatska je tranzicija u ranim godinama 21. stoljeća nadahnjujuća'

 Ronald Goršić / CROPIX

WASHINGTON/ ZAGREB - Novi hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Joško Paro, predao je u srijedu vjerodajnice američkom predsjedniku Baracku Obami, priopćilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Washingtonu.

U odgovoru na riječi hrvatskog veleposlanika, predsjednik Obama je istaknuo da su Sjedinjene Države i Hrvatska razvili bliske odnose i prijateljstvo koje se zasniva na uzajamnoj posvećenosti demokraciji, slobodi, gospodarskom razvoju i miru.

"Hrvatska je tranzicija u ranim godinama 21. stoljeća nadahnjujuća. Hrvatski narod treba biti ponosan na svoju predanost reformama i razvoju. Ta je predanost nagrađena članstvom u NATO 2009. i nakon toga ponovno potpisom Pristupnog ugovora s Europskom unijom, kada se Hrvatska pozicionirala da u 2013. postane članicom EU ", rekao je predsjednik Obama.

Sjedinjene Države dive se posvećenosti Hrvatske da pomogne svojim balkanskim susjedima na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama, kazao je američki predsjednik, navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države i Hrvatska snažni su saveznici i međunarodni partneri u NATO-u, ISAF-u, KFOR-u i u mirovnim aktivnostima UN-a. U tim je globalnim sigurnosnim nastojanjima bitan snažan doprinos Hrvatske. Sjedinjene Države žele dodatno produbiti naše odnose u tim i u drugim organizacijama, a posebno žele, zajedno s Hrvatskom raditi na daljnjoj integraciji hrvatskih susjeda u NATO , u EU i druge institucije koje dijele naše demokratske vrednote, rekao je Obama.

Naše zemlje dijele i snažne gospodarske i ljudske veze, istaknuo je američki predsjednik te podsjetio da su SAD i Hrvatska nedavno zajednički radili na Gospodarskom Brown forumu, usmjerenom na gospodarski razvoj i uspostavu bolje investicijske klime u jugoistočnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:23