CRODEMOSKOP

NOVI OMJER SNAGA Živi zid uzeo ORaH-u polovinu glasača. Dasu danas izbori, ušao bi u Sabor

Zagreb, 281214. Dvorana Fusio, Zagrebacki velesajam.Pracenje rezultata prvog kruga predsjednickih izbora u stozeru predsjednickog kandidata Ivana Vilibora Sincica.Na fotografiji: Ivan Sincic s Vladimirom Palfi i suradnicima slavi dobivenih 285.000 glasova.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Prvo mjesečno istraživanje Crodemoskop u 2015. o političkim preferencijama - donijelo je nekoliko iznenađenja. Dinamiku je unio Živi zid, a nastavljen je trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju, javlja HRT.

Najvidljiviji učinak pojave Živog zida se vidi u značajnijem padu izborne podrške Oraha, ali i Laburista.

Radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu.

'Imamo svoje ciljeve, učlanile su nam se tisuće ljudi, imamo podružnice i idemo u Sabor. Nema nikakve šanse da koaliramo s HDZ-om ni SDP-om. Sudradnja s drugima je moguća ako prihvate povrat otetoga i monetarnu reformu', izjavio je za HRT Ivan Sinčić.

'Mi smo imali dosta veliki pad, što nije iznenađujuće s obzirom na sve što se događalo u prethodnih mjesec dana', poručila je predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom mjeseca, HDZ bi dobio oko 29 posto glasova, a SDP 23,5 posto.

Orah je i dalje na trećem mjestu s 10 posto potpore, no to je u odnosu na prosinac 5 posto manje. Na četvrtom mjestu s visokih 7 posto nalazi se Živi zid koji je prvi put uvršten u istraživanje.

Petu poziciju sa svega 2 posto potpore zauzima HNS.

Prema Crodemosokopu Vlada bilježi potporu od oko 20 posto hrvatskih građana, a njezinu politiku ne podupire gotovo 65 posto ljudi. Za svoj je rad Vlada dobila dvojku, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:39