REAKCIJE: JEDNOGLASNO PROTIV POREZA

NOVI POREZ ZA JAVNU TV 'Skandalozno! Kako netko može plaćati TV ako nema televizor?'

 Davor Pongračić/Ranko Šuvar/CROPIX

Prijedlog Ministarstva kulture o plaćanju TV pristojbe po osobi, a ne kućanstvu, te neovisno o tome posjeduje li netko uopće televizor, podigao je pravu buru u javnosti. Maloljetna djeca, umirovljenici i nezaposleni trebali bi, pak, biti oslobođeni plaćanja ili bi plaćali manje.

Godišnje od pristojbi HTV uprihodi 1.180,000.000 kuna.

Ministarstvo kuje reformu: Pristojba za HRT ovisit će o visini plaće

- Ovakav način plaćanja pristojbe apsolutno nije u redu. Kako bi itko mogao plaćati za nešto što nema, ako nema TV prijamnik? Ideja o imovinskom cenzusu zapravo je bačena ideja kako bi se zamaglila činjenica da HTV nužno mora provesti transformaciju - kaže HDZ-ovac Gordan Jandroković.

- Iznos koji trenutno plaćamo zapravo je isuviše visok za kvalitetu koju HRT pruža. Oni trebaju smanjiti troškove, vanjsku produkciju, broj zaposlenika i pristupiti ozbiljnom restrukturiranju. Tako se može uštedjeti, a ne uvođenjem novog, neprihvatljivog načina obračuna plaćanja - istaknuo je Jandroković.

Loše mišljenje ima i Branko Vukšić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Iz Ministarstva kulture poručili: Reforma HRT pristojbe nije 'novi porez'!

- Priprema novih poreza traje od tri do šest godina, a kod nas bi se to riješilo u nekoliko mjeseci. To je neozbiljno. Držim da HTV treba zaštititi, ali kad je riječ o ozbiljnim odlukama, valja vidjeti kako su problemi riješeni u Europi. Mislim da u ovom trenutku ne treba mijenjati način obračuna pristojbe, jer ionako imamo previše drugih problema - smatra laburist Vukšić.

Udruga Potrošača također drži da sadašnji sustav naplate nije dobar, jer se plaća 1,5 posto od prosječnog prihoda za prošlu godinu. To i sad mnogi teško plaćaju.

- HTV je vječito u dugovima, ionako žive na naš račun, pa neka smanje troškove na neki drugi način - misli Jadranka Kolarević, predsjednica te udruge.

Odvjetnica Vesna Alaburić također smatra prijedlog veoma lošim, a muči je nezavisnost javnog medija.

- Zapravo bi pristojba bila promijenjena u porez koji bi se slijevao u proračun, iz kojeg bi se onda financiralo javne servise. To je iznimno loše, jer dokida ekonomsku neovisnost HTV-a i jer se jača moguća državna kontrola i utjecaj - istaknula je odvjetnica V. Alaburić.

Podsjetimo, ukupan prihod HRT-a u prošloj godini bio je 1.429,908.000 kuna. HTV, poznato je, ima i problema s porezom. Trenutačno na sudu osporava dio poreznoga duga, a priznaju kako je neosporno 20 milijuna kuna glavnice i 55 milijuna kuna kamata, što su se obvezali vratiti u ratama. Prema vlastitom priznanju, to uredno i čine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:24