KORONAVIRUS

NOVI SASTANCI U BANSKIM DVORIMA Beroš: 'Za ulazak u treću fazu treba se dokazati lokalna transmisija virusa' MARIĆ 'Zasad ne idemo u rebalans'

 Goran Mehkek / CROPIX

U Banskim dvorima u subotu je održano više sastanaka o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se razgovara o različitim odlukama te da se zdravstveni sustav digne na višu razinu.

- U ovom trenutku nećemo razgovarati o promjeni zdravstvenih zakona, oni su doneseni, samo se prilagođavamo njihovim uvjetima. Treba se dokazati lokalna transmisija virusa i nakon toga mi idemo u treću fazu. Zasad smo u drugoj fazi - kazao je ministar Beroš.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su ljudski životi osnovni cilj, no da se ne smije zanemariti ni gospodarski dio.

Kazao je da se radi intenzivno, da se govori o reprogramiranju i moratoriju na kreditne obaveze za one koji su pogođeni koronavirusom te o kreditnim linijama za obrtna sredstva.

- Sve ostale mjere koje su u djelokrugu svih nas koji pokrivamo gospodarske resurse ćemo staviti na kup. Sigurno će biti mogućnosti da iz Europskog socijalnog fonda realociramo određena sredstva - kazao je Marić.

Tvrdi da je održan niz sastanaka važnih za gospodarski segment te da se mora osigurati daljnji i nesmetani tijek roba.

- Imamo pojačani pritisak na maloprodajne lance, govorim o 60-ak artikala. Imali smo jučer dvostruko veći promet u trgovinama maloprodaje nego isti dan prethodne godine. Zvali su me čelni ljudi maloprodajnih lanaca da se taj trend nastavlja i na nama je odgovornost da imamo dovoljno zaliha i proizvoda za nekoliko mjeseci - kazao je.

Marić je komentirao i mjere poput eventualnog ograničenja kupovine proizvoda.

- Nešto i na tom tragu ćemo napraviti, razmišljali smo pa ćemo složiti nešto u skladu sa zakonom. Ne smijemo zaboraviti da smo mi država, pa i u najgorim situacijama i trebamo poštovati zakone. U ovakvim okolnostima puno toga što je do jučer bilo nezamislivo postaje zamislivo. Treba razmotriti svaku mjeru koja će u datom trenutku pomoći hrvatskim građanima - kazao je.

Na pitanje očekuje li nas rebalans državnog proračuna, Marić je kazao da nema osnove zašto bi se danas ili narednih dana išlo ka tome.

- U ovom trenutku prihodi proračuna pokazuju sliku prije nego je izbio koronavirus. Svi efekti vidjet će se krajem ožujka - kazao je te poručio da će pravovremeno obavijestiti javnost o svemu.

U Italiji je puno teža situacija zbog koronavirusa te je građanima odgođeno plaćanje kredita i računa. Novinari su pitali ministra može li se slična situacija očekivati u Hrvatskoj.

- Što se tiče režija, znate i sami u djelokrugu komunalnih poduzeća, siguran sam da na tom tragu možemo očekivati s njihove strane dodatni doprinos. Neke mjere mogu zaživjeti u relativno kratkom roku i već odmah imati efekt na olakšavanje. Bitno je očuvanje radnih mjesta, to je prioritetno u smislu gospodarskih mjera - kazao je Marić.

O situaciji na granicama kazao je da će se naći adekvatno rješenje da se osigura neometan prijevoz robe.

Kazao je i da je proizvođačima potrebno osigurati sirovine i ambalažu.

Ministar tvrdi i da se prati što se događa na burzi, da je po pitanju gospodarskih mjera uključen i HNB te da će se adekvatno reagirati na sve efekte koji se događaju na tržištu deviza i koji bi mogli imati utjecaj na tečaj kune.

- U najgorim i najtežim situacijama mi smo država i trebamo se tako držati, poštovati institucije i zakone. Puno toga što je do jučer bilo nezamislivo u jednom trenutku postaje zamislivo. Treba razmotriti svaku mjeru koja će pomoći građanima - kazao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:13