NEMA MIRA NA PRISAVLJU

NOVI SUKOB U SJENI SKANDALA OKO HIT SHOWA Urednici izabrali nove dopisnike HTV-a, ali Radman ih sve odbio!

U sjeni skandala oko ukidanja “Hit Showa” Marka Tolje te smjena urednika središnjeg Dnevnika i Dnevnika 3, prošli je tjedan komisija nadležna za izbor HRT-ovih dopisnika iz Washingtona i Bruxellesa Goranu Radmanu predložila kandidate.

No, kako neslužbeno doznajemo, glavnom ravnatelju HRT-a, koji mora odobriti izbor komisije i potpisati ugovore s dopisnicima, nije se dopala ideja da umjesto Branke Slavice iz Washingtona izvještava Ana-Bella Leikauff, urednica vanjsko-političke redakcije na Hrvatskom radiju, kao ni to da se iz Bruxellesa za HRT, umjesto Željka Korpara, javlja Damir Matković, urednik u HTV-ovoj vanjsko-političkoj redakciji.

Lako se dogovorili

Prema proceduri, ravnateljeva riječ je zadnja. Ovo je prvi put da se ravnatelj HRT-a nije složio s mišljenjem članova komisije za izbor dopisnika. U komisiji su bili Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a, Domagoj Novokmet, v.d. urednika Informativnog programa HTV-a, Mario Tomas, urednik vanjske politike na HTV-u, Biljana Romić, v.d. glavne urednice Hrvatskog radija, Mario Harapin, v.d. urednika Informativnog programa na HR-u, i Ivan Žaknić, urednik na HR-u. Neslužbeno, šestorka se lako dogovorila.

- Ana-Bella Leikauff sjajna je novinarka, a o Damiru Matkoviću, vrsnom dugogodišnjem reporteru, ne treba trošiti riječi. To ne znači da smatramo kako su Slavica i Korpar loše radili. Ali, Branka je u Washingtonu sedam i pol godina, dok se Korpar iz Bruxellesa javlja skoro 13 godina - kažu članovi komisije koji su već čuli da Radman ne dijeli njihovo mišljenje. Zbog čega?

Novi Statut

V.d. urednike Radman je naslijedio od prethodne garniture. Međutim, nakon što je Vlada potvrdila novi Statut HRT-a, sada se kreće na njegovo prilagođavanje Pravilniku o unutarnjem ustroju. Taj pravilnik treba ispregovarati s Radničkim vijećem i sindikatima, zbog čega je Radman za utorak sazvao i zbor radnika.

Pravilnik stupa na snagu osam dana nakon što se ispregovara i objavi na oglasnoj ploči. Time se stječu uvjeti za imenovanje novih vršitelja dužnosti, a nakon imenovanja i uvjeti za raspisivanje natječaja za ravnatelje i glavne urednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:31