4028 DANA BEZ ISTINE

OBASJANO NEBO NAD VODICAMA U ČAST POGINULIM VATROGASCIMA Pušteni lampioni u spomen na kornatske heroje

 

U nedjelju navečer zasjalo je nebo iznad akvatorija Vodica. Puštanjem lampiona u 21,30 sati prema nebu s vodičke rive, a pod sloganom „Ovo nije kraj' – 4028 dana bez istine, još jednom je odana počast 12-orici stradalih vatrogasaca na otoku Velikom Kornatu iz JVP-a Šibemik, DVD-a Tisno i Vodice. U spomen na kornatske heroje u nedjelju navečer završen je i 11. Memorijalni malonogometni turnir koji odigran na rivi, na improviziranom igralištu ispred 'stare škole“ u organizaciji MNK 'Heroji 2007' iz Vodica. Time je u Vodicama završeno obilježavanje tužne 11. godišnjice kornatske tragedije,

Kobnog 30. kolovoza 2007. godine, u najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva, u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog Vrha, a iznad uvale Šipnate, u akciji gašenja požara od vatrene stihije stradalo je 12 vatrogasaca. Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice.

Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić (33), Ivan Marinović (32), Ivica Crvelin (52), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19) te maloljetni Marko Stančić /17).Od teških opeklina kože i ozljeda unutarnjih organa idućih dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu preminuli su Ante Crvelin (24), Tomislav Crvelin (23), Marinko Knežević (53), maloljetni Karlo Ševerdija (18) i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u DVD-u Tisno.Posljednja 12- ta žrtva bio je 22-godišnji Ante Juričev- Mikulin (22), sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji je unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna.

Ovaj stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama i trajnim invaliditetom preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izgubljenim mladim životima 15. rujna suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:52