BURNE REAKCIJE

U HDZ-u tvrde: Odluka je ispravna;, oporba bijesna: Dno dna, nedopustivo, rub provalije; Obersnel: Treba ih zatvoriti!

Prvo su utjecali na kampanju, a sada žele utjecati i na to tko će biti mandatar, napisao je Mara

Zoran Milanović; Miroslav Šeparović; Peđa Grbin

 Damir Dkromlj/Dragan Matić/Vlado Kos/Cropix/

NOVO 21:08 Sandra Benčić iz stranke Možemo! komentirala je upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar nove vlade. Benčić tvrdi da jedan detalj na konferenciji za novinare šefa Ustavnog suda Miroslava Šeparovića treba uplašiti sve Hrvate.

Više pročitajte OVDJE.


20:59 Predsjednik Zoran Milanović ponovno se obratio javnosti nakon što je u 17 sati održao pressicu na Pantovčaku i komentirao odluku Ustavnog suda. Na Facebooku je poručio narodu da se ne boji te ponovio neke poruke koje je izrekao tijekom konferencije za novinare.

Više pročitajte OVDJE.


20:12 Strane novinske agencije, uključujući one u regiji, pomno su pratile današnja događanja. Svjetski mediji pišu o drami u Hrvatskoj, a najoštrija je bila agencija AP, koja je upozorila da, formira li Zoran Milanović vladu, Hrvatska bi mogla biti nova Slovačka.

Više pročitajte OVDJE.


18:40 Trenutak kada je Milanoviću na presici ‘skliznulo‘ ime koje nije trebalo izaći ‘u eter‘, ono Viktora Orbana, pogledajte OVDJE.


18:13 Nakon velikog Milanovićevog gafa sa spominjanjem Viktora Orbana, Oleg Butković je na Facebooku ponovno objavio status, očito likujući. Ranije je na konferenciji za novinare Milanović poručio da neće odgovarati na Butkovićeva pitanja koja mu je postavio u svojoj prvoj objavi.

Više pročitajte OVDJE.


17:58 Zastupnica Možemo! Ivana Kekin bila je gošća N1 gdje je komentirala ishod parlamentarnih izbora i moguće koalicije za ulazak u parlament.

Osvrnula se na odluku Ustavnog suda koji je u petak ustvrdio da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer.

- Bilo bi čudno reći da me šokirao Ustavni sud jer smo upravo zbog toga tražili njihovo očitovanje prije izbora, slutili smo da njihovo upozorenje koje su dali Zoranu Milanoviću nakon što je najavio uključivanje, nije slučajno bilo onako neprecizno. Ono što je najdomljivije iz njihovog obraćanja je to da su rekli da će poštovati izborni rezultat jer Zoran Milanović nije dovoljno utjecao na izborni proces. A kako oni kvantificiraju taj utjecaj? Valjda rezultatom izbora. Oni doslovno kažu to da je SDP osvojio više mandata, onda bi valjda utjecaj Milanovića bio pretjeran pa bi se izbori morali poništiti. Troje sudaca je dalo izdvojeno mišljenje i vrijedi ga pročitati. Oni su rekli u zaključku da je de facto Ustavni sud rekao da će poštovati rezultate izbora ako premijer ne bude Zoran Milanović. Ako će to biti Zoran Milanović, onda nećemo poštivati. Nisam stručnjak, ali mislim da je to sasvim jasno da je protuustavno, rekla je saborska zastupnica Možemo Ivana Kekin.

Navodi da je Ustavni sud i prije jasno pokazivao kome idu u korist.

- Gdje su bili kad smo tražili da se oglase o izbornim jedinicama. Vidimo da je jedan glas za HDZ najjeftiniji. Najmanje ljudi mora glasati za HDZ da dobiju mandat. Kod njih mandat vrijedi 13 tisuća glasova, kod nas 18 tisuća, sirotom Fokusu 45 tisuća. To govori jasno o tome da su izabrali stranu, da su se upetljali u izborni proces. To pokazuje da kod Andreja Plenkovića vlada panika i da nema ruke iako dolazi samopouzdano i govori da će složiti Vladu. Mislim da se Ustavni sud ne bi petljao u izborni proces da Plenković tu ima sigurne ruke. Oni ne mogu nikoga uplašiti, mogu samo ljude revoltirati, rekla je.

Također kaže da je današnji istup Ustavnog suda zaista nedemokratski.

- Svatko tko je dao glas za te stranke je dao i glas protiv HDZ-a. Tko god uđe u većinu s HDZ-om je kvalificiran kao najgori žetončić i njih će birači kazniti. Rekli smo da ne možemo biti u vladi s desnicom, a ako dođe do ovakve pat pozicije, rekli smo da smo spremni skupa s desnim strankama iz parlamenta podržavati manjinsku vladu. Most ima lagan izbor, hoće li to napraviti ili treći put dovesti HDZ na vlast? Ako nam je svima na srcu rušenje HDZ-a onda ne bi trebali imati problema da iz parlamenta podržimo one s kojima se dogovorimo, zaključila je.


17:33 Zorana Milanovića na konferenciji za novinare pitali su za komentar o novoj objavi Olega Butkovića koji je pitao Milanovića je li razgovarao sa šefom susjedne države kako bi ga spojio s izabranim predstavnikom nacionalnih manjina. Milanović je u tom trenutku htio napustiti prostoriju, ali se ipak predomislio i odgovorio, a pritom mu je jedno ime izletjelo, i to ono mađarskog premijera Viktora Orbana.

Više pročitajte OVDJE.


17:22 Nakon današnjeg priopćenja Ustavnog suda da aktualni predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za novu hrvatsku vladu, HDZ-ov bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je na Facebooku reagirao objavom koju prenosimo u cijelosti:

‘Sada je potpuno jasno da velika većina okupljenih predstavnika medija na pressici kod predsjednika Ustavnog suda ne žele razumjeti jasne, odlučne i pravno utemeljene odluke koje su jamstvo čuvanja temeljnih vrijednosti demokratskog poretka u slobodnoj državi.

Nevjerojatna razina histeričnog ponašanja vidljivog opetovanjem nelogičnih pitanja je još jednom razotkrila tko i kako izvješćuje našu javnost i kakve sliku o našoj realnosti šalju. Čak su pitali je li Ustavni sud izveo državni udar!

Osvijestite se. Sve je jasno. Bio je upozoren na vrijeme. Odbio je sva upozorenja najpogrdnijim riječima. Rušio je poredak ne poštujući Ustav i zakone.

Sve vrijeme kampanje krši Ustav, a mora ga poštivati. I sada, kada je sve to mirno i razložno svedeno u jasnom dokumentu- upozorenju Ustavnoga suda, nekim okupljenim novinarima to i dalje nije jasno.

Zapravo, jasno im je ali ne žele prihvatiti jedine moguće argumente. Dio oporbe će pozivati opet na nerede, otpore, pobune. Zagrebačka zastupnica gospođa Puljak nas je, novoizabrane, nazvala kriminalcima…

Pokušat će nastaviti stvarati nered i nestabilnost. Neće uspjeti. Hrvatska će biti stabilna, sigurna i mirna‘, napisao je Andro Krstulović Opara.


16:31 Bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (SDP) žestoko je kritizirao odluku Ustavnog suda.

- Nakon ovog priopćenja Ustavnog suda mogu samo zaključiti da je u HDZ-u velika panika. Jedino što me se dojmilo je Šeparovićeva rečenica da oni ustraju na svojoj odluci pa makar ih zatvorili, dakle treba ih zatvoriti, komentirao je.


16:23 Marijana Puljak iz stranke Centar poručila je preko Facebooka kako u redovima HDZ-a vlada velika panika te da sada koriste Ustavni sud da im spasi kožu.

- USUD = HDZ. Velika je panika u redovima HDZ-a i sad koriste i Ustavni sud da im spasi kožu. Ne dopuštaju običnom građaninu da bude mandatar. Po kojem to članku Ustava? Ne znaju odgovor jer tog članka nema. Treba hitno realizirati anti-HDZ vladu, svi se ujediniti kontra ovih kriminalaca i provesti hitne reforme koje će osigurati poštene izbore nakon toga. Ili HDZ ili Hrvatska, napisala je.

- Ustavni sud je razbistrio sve i onima kojima do sada to nije bilo jasno. Igraju za HDZ. HDZ je zauzeo sve institucije i koristi ih da ostanu na vlasti. Tko im sada pomogne u tome sudionik je u njihovom kriminalu, poručila je.


16:15 Odluku Ustavnog suda komentirala je na X-u i Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a.

- Plenković za ručicu vodi i glavne državne odvjetnike, pa što ne bi i predsjedniku Ustavnog suda naložio da kaže kako Milanović ne smije biti mandatar. Toliko o "čuvanju" Ustava. Ovakav Ustavni sud treba samo HDZ-u. I odlično za njih odrađuje posao, napisala je.


16:07 Profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Matija Miloš za Jutarnji je komentirao potez Ustavnog suda:

- Nedvojbeno je da netko tko krši Ustav ne može biti mandatar ili predsjednik Vlade. To je sigurno. Jedino je pitanje je li to Ustavni sud trebao sada napraviti ili je prilikom prvog upozorenja trebao napomenuti da je moguća posljedica sudjelovanja predsjednika u izbornom procesu to da neće moći biti niti mandatar, niti premijer, te je li mogao dati šire obrazloženje od ovoga što je napisao - rekao je Miloš.

Opširnije pročitajte OVDJE.


15:55 - Nakon što je ustavni sud donio odluku da Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti premijer, predsjednik je najavio konferenciju za medije koja će se održati danas u 17 sati na Pantovčaku. Više pročitajte OVDJE.


15:38 - U tijeku je press konferencija SDP-a, u ime stranke obraća se predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Sad sam shvatio da bi ovaj gnjus (Miroslav Šeparović, op.a.), da su rezultati izbora bili samo malo drugačiji, bio spreman i poništiti izbore, rekao je Grbin. Što je još poručio šef SDP-a pročitajte OVDJE.


15:35 - Na Twitteru se oglasila i gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP).

- "Ustav je iznad naroda” kaže predsjednik Ustavnog suda!!! Ako kome do sada nije bilo jasno, HDZ-ov Ustavni sud u službi je kadroviranja predsjednika Vlade. Potpuni krug zarobljenih institucija je napravljen, napisala je.


15:29 - Stranka Možemo! je održala konferenciju za medije netom nakon priopćenja i upozorenja Ustavnog suda, piše N1.

- Smatramo ovo nezapamćenim i nedopustivim udarom na politički proces stvaranja većine. Nikad dosad nismo imali situaciju da bi se Ustavni sud uplitao u stvaranje većine, evidentno je da je izabrao tim za koji igra, rekla je koordinatorica stranke Sandra Benčić.

- Ustavni sud je dao ocjenu da se PRH u kampanji ponašao kao kandidat i da je kršio njihovo upozorenje. Međutim, Ustavni sud nije povukao nikakve konzekvence nego je rekao da neće poništiti izbore. Ako je o ishodu izbora ovisila ocjena je li ili nije imao pretjerani utjecaj, to znači da bi moguće USUD poništio izbore koji bi bili lošiji po HDZ, poručila je Benčić.

- Na temelju kojeg članka Ustava USUD može bilo kome zabraniti da bude mandatar i premijer ako nema u tom trenutku nespojivu funkciju, ako je dao ostavku, mora biti u jednakom položaju da može vršiti javnu funkciju, to kaže Ustav, istaknula je pa dodala:

- Do kada vrijedi zabrana Milanoviću? Može li za mjesec dana? Je li to zauvijek možda? Zašto je Ustavni sud u svom priopćenju naglasio da ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade? Što ako je netko drugi mandatar i za mjesec dana da ostavku i većina izabere recimo Milanovića. Je li i tada ne smije biti predsjednik Vlade?, navela je dodajući da je priopćenje i površno i protuustavno.

- Nemoguće je ne pomisliti da je ovo priopćenje proizašlo izravno iz panike redova HDZ-a da gube vlast, tvrdi Benčić, optužujući da Ustavni sud nije bio dosljedan jer je “podržao nakaradne izborne jedinice”.

Navela je još niz spornih stvari na koje USUD nije reagirao, poput plavih potvrda tijekom izbornog dana.


15:23 - Ministar pravosuđa i uprave u prošlom sazivu Vlade Ivan Malenica rekao je da je Milanović kršio upozorenje Ustavnog suda. Dodao je da se slaže sa stavom Ustavnog suda.

Dodao je da je predsjednik Ustavnog suda sve dobro obrazložio i poručio da Milanović uopće nije bio na listi SDP-a u I. jedinici, nego je to bio Arsen Bauk. Više pročitajte OVDJE.


15:22 - Na X-u se oglasio i SDP kratkom ilustracijom kojom sugeriraju da Šeparović radi po nalogu HDZ-a.


15:10 - Na svom se profilu na X-u oglasio i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić.

- To što radi trenutni sastav Ustavnog suda je nečuveno. Odavno su izašli izvan granica svojih ovlasti, a nema nikakvog mehanizma kontrole njegovih odluka, napisao je Đulabić.

- Već sam ranije napisao da je problem ako Ustavni sud prijeđe granice svojih ovlasti, a današnja pressica samo potvrđuje ono što sam napisao. Ustavni sud je danas opet prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju, zaključio je.


15:03 - Oglasila se i Dalija Orešković koja je na X-u napisala sljedeće:

- Može li Ustavni sud ići kontra Ustava i izborne volje građana? Može, ali samo ako mu dopustimo. Ovaj čin je dokaz da je i Ustavni sud jedna u nizu otetih institucija, instrumentaliziranih za dnevnopolitičke potrebe HDZ-a. Ovo je taj rub provalije na koji čitavo vrijeme upozoravam.

Oglasila se potom i Marijana Puljak.

- USUD = HDZ! Ne dopuštaju običnom građaninu da bude mandatar. Po kojem to čl. Ustava? Ne znaju odgovor jer tog članka nema. Hitno anti-HDZ vladu, svi se ujediniti kontra ovih kriminalaca, provesti hitne reforme koje će osigurati poštene izbore nakon toga. Ili HDZ ili Hrvatska!


15:02 - Ustavna stručnjakinja Sanja Barić ustvrdila je u petak nakon novog upozorenja Ustavnog suda da su se mnogi, a najviše predsjednik Republike Zoran Milanović ponašali suprotno Ustavu pa sad moraju snositi posljedice.

Ustavni sud upozorio je da predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti mandatar ni predsjednik Vlade čak ni ako podnese ostavku.

- Ovdje je pitanje elementarne zaštite ustavno-pravnog poretka i Ustavnog suda kao institucije i toga se treba striktno držati, rekla je Hini Sanja Barić, koja je predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Naglasila je da nije važno što kaže ona ili bilo tko drugi jer kad Ustavni sud kaže nešto i kaže to dvotrećinskom većinom svojih glasova, to je konačni tumač Ustava i svih ustavnih pravila pa toga svi moraju biti svjesni.

- To je ustavno-pravni poredak, vladavina prava i to je to, komentirala je stručnjakinja.

Barić naglašava kako u toj situaciji nije bilo idealnih rješenja ‘zato što su se mnogi, a najviše predsjednik Republike, ponašali suprotno onome što im je rečeno i onome što sam Ustav kaže‘.

- Jasno je, upozoreno je, tako da sad moraju snositi posljedice svojih radnji. Ustavni sud je svoje rekao i dalje od toga se nema više ništa za reći, kaže govoreći o Milanoviću i koaliciji Rijeke pravde predvođene SDP-om koja ga je istaknula kao svojeg kandidata za premijera.

Ustavni sud, 10 sudaca, jednako su izabrali i HDZ i SDP, dodaje Barić i ističe kako se treba u javnosti prestati vrtjeti mit kako su ih neki ‘zločesti HDZ-ovci ili zločesti SDP-ovci izabrali svaki put kad im se neka odluka ili upozorenje Ustavnog suda ne sviđa‘.

Upitana što ako predsjednik ignorira ovo upozorenje, Barić kaže kako Ustavni sud može donijeti i odluku bude li trebalo.

- Ali ja vjerujem u odgovornost svih drugih aktera. Pa što je to jedina osoba koja može biti premijer u Hrvatskoj? Naravno da nije. Tu je sad nešto drugo na stvari, a to je da netko misli da je iznad apsolutno svega, zaključila je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je na konferenciji za medije u petak izjavio i da bi u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti.


14:58 - Na N1 televiziji odluku Ustavnog suda komentirao je i politički analitičar Žarko Puhovski.

- Čini mi se neupitnim da ponašanje Zorana Milanovića u izbornoj kampanji zaslužuje najoštriju ustavnopravnu, političku i moralnu osudu. On je djelovao protiv osnovnih načela hrvatskog Ustava, načela vladavine prava i temeljnih moralnih normi. Također, njegovo ponašanje je radikalno odudaralo od osnovnih odredbi o ustavnoj poziciji predsjednika Republike. Čini mi se, također, ispravnim to što je Ustavni sud nakon prvog upozorenja odlučio ne reagirati na niz njegovih skandaloznih izajav. Ali, ne smatram ispravnim to da se Milanoviću, na ime nedvojbenih prethodnih prekršaja, oduzima pravo da preuzme funkciju mandatara odnosno predsjednika Vlade uz uvjet da prije toga podnese ostavku, kazao je Puhovski.


14:53: Oglasio se i šef HSS-a Krešo Beljak, te je vrlo oštro komentirao odluku Ustavnog suda.

- Državni udar! Ti ćeš poništiti volju saborskih zastupnika koje su izabrali svi gradjani? Ti si iznad 4.000.000 ljudi? Nisi! Sram te bilo!, napisao je Beljak.


14:44 - Na odluku Ustavnog suda reagirala je i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor koja je na X-u napisala sljedeće:

- Ustav je iznad naroda, veli Dolovićev šef! Pa još samo da zabrani narod! Ustavni sud ne može biti iznad volje građana. Udar. Dolovići zadovoljni. Nedopustivo! Zastrašujuće izjave da su u stanju poništiti i odluke Hrvatskog sabora! Pa to je potpuno protuustavno. Ne mogu suci koje bira Sabor poništavati odluke Sabora o izboru premijera!, napisala je Kosor u četiri odvojene objave.


14:38 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirat će u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare priopćenje i upozorenje Ustavnog suda, najavio je SDP.

Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a bit će održana u 15,30 sati u središnjici stranke na Iblerovom trgu. Predsjednik SDP-a komentirat će priopćenje i upozorenje Ustavnog suda.

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.


14:35 - Anka Mrak Taritaš je napisala:

- Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? Kad HDZ ne može sastaviti Vladu, stiže Ustavni sud upomoć. Eto i najave HDZ-ovog trećeg mandata.


14:30 - Već tijekom izlaganja predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, koji je obznanio priopćenje i upozorenje Ustavnog suda kojim se zabranuje predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar i predsjednik vlade, počele su stizati reakcije.

Među prvima bila je ona bivšeg SDP-ovog ministra i bivšeg zastupnika u Saboru Gordana Marasa.

- Ustavni sud je dno dna.

Preko pola milijuna građana je glasalo za to da Zoran Milanović bude mandatar. Ustavni sud ovo nije rekao prije izbora i utjecali su na izbornu volju građana, odnosno oduzeli su im pravo izbora. Ovo nije upisano nigdje u Ustavu i nema veze sa pameću, oni se direktno miješaju u izbor nove hrvatske Vlade. Sve ovo im je bilo poznato i ranije, ali su šutjeti. Sramota me u kakvoj državi živim. Pozovite građane pred Ustavni sud da im kažemo što mislimo o njima. Svete se Milanoviću zbog toga što ih je htio ukinuti. I treba ih ukinuti!

Prvo su utjecali na kampanju, a sada žele utjecati i na to tko će biti mandatar, napisao je Maras.


Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je ustavni položaj predsjednika Republike nespojiv s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava, zaključio je Ustavni sud.

"Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Za ovu odluku glasovalo je devet sudaca, troje je bilo protiv, a jedna sutkinja je bila odsutna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:07