DONESENO RJEŠENJE

OBEZGLAVLJENI DORH Za 10 dana istječe mandat Cvitanu, Tamara Laptoš je v.d. ravnateljice USKOK-a

 Damjan Tadić / CROPIX

Tamara Laptoš ostat će i nakon isteka četverogodišnjeg mandata na čelu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Međutim, od ponedjeljka više neće biti ravnateljica USKOK-a, nego privremena vršiteljica te dužnosti.

Odlučio je tako, proizlazi iz odgovora DORH-a na upite novinara, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Tamari Laptoš mandat istječe u nedjelju 15. travnja, ali ubrzo, za samo deset dana, mandat istječe i aktualnom glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. S obzirom na to da još nije poznato koga će Vlada predložiti Saboru za tu dužnost, a naveliko se spekulira da Cvitan neće dobiti još jedan mandat, očito je Cvitan odlučio da u takvoj situaciji ne bi bilo primjereno da on na samom kraju mandata imenuje ravnateljicu ili ravnatelja USKOK-a. Stoga je donio rješenje kojim je Laptoš ovlastio da “od 16. travnja obavlja poslove ravnateljice USKOK-a, a najdulje šest mjeseci”, odnosno do izbora novog ravnatelja/ice.

U ovom Cvitanovu potezu mnogi su jučer vidjeli definitivnu potvrdu da on zapravo više ne računa da će ostati na dužnosti glavnog državnog odvjetnika RH. Dok ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik, samog šefa DORH-a imenuje Sabor na prijedlog Vlade.

Nije nikakva tajna da HDZ Cvitanu već tjednima traži zamjenu. Međutim, naši neslužbeni izvori ne isključuju ni mogućnost da ga Vlada u zadnji čas predloži za drugi četverogodišnji mandat.

Kasne tri mjeseca

Očekivalo se da će Vlada na posljednjoj sjednici uputiti u Sabor ime kandidata za glavnog državnog odvjetnika, ali to se nije dogodilo. Kako Cvitanu mandat istječe 24. travnja, Vlada i Sabor imaju još samo tjedan dana vremena za izbor novog glavnog državnog odvjetnika. U protivnom će DORH ostati obezglavljen.

Prema Zakonu o državnom odvjetništvu, Vlada je bila dužna kandidata za glavnog državnog odvjetnika predložiti Saboru tri mjeseca prije isteka Cvitanovog mandata. Dakle, da se držala zakonskih rokova, Vlada je Cvitanova nasljednika trebala predložiti najkasnije do 24. siječnja ove godine. Ni prethodna Milanovićeva Vlada, međutim, nije se striktno držala propisanog zakonskog roka. Ipak Bajićeva nasljednika Dinka Cvitana Saboru je predložila početkom ožujka 2014., a Sabor ga je izabrao 7. ožujka, mjesec i pol dana prije istekao Bajićeva mandata.

Godišnje izvješće

Iznimno neobičan odnos HDZ-ove parlamentarne većine prema instituciji Državnog odvjetništva, međutim, ne ogleda se samo u činjenici da se glavnog državnog odvjetnika bira “u pet minuta do dvanaest”, već i u činjenici da Sabor gotovo i nije raspravljao o Cvitanovim godišnjim izvješćima. Ili, preciznije, Sabor je još u mandatu vladavine lijevo liberalne koalicije predvođene SDP-om raspravio i prihvatio njegovo prvo izvješće za 2014. u kojoj je preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Godišnja izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. u Saboru nisu raspravljena do danas, a uskoro bi na Markov trg trebalo stići i Cvitanovo izvješće za 2017. godinu. Nejasno je, dakle, što parlamentarne stranke danas misle o radu DORH-a pod Cvitanovim vodstvom, niti što mu točno HDZ i partneri zamjeraju.

U potrazi za Cvitanovim nasljednikom predstavnici HDZ-a i vlade su, kako doznajemo razgovarali s više kandidata.

Nekoliko pravosudnih i političkih izvora koje smo kontaktirali, kao najizglednijeg kandidata navode šezdesetogodišnjeg Davora Petričevića, županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka. Petričević je jedan od najdugovječnijih županijskih državnih odvjetnika - na toj je dužnosti od 2001. godine, puna četiri mandata. U proteklih 17 godina nije se istaknuo osobitim rezultatima u procesuiranju kriminala, pa je nejasno koji ga razlozi kvalificiraju za čelnu poziciju u DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:52