TJERAJU IH NA ULICU

OBITELJ IZ ZAGREBA NA UDARU BEŠĆUTNE BIROKRACIJE 'Država nas izbacuje iz POS-ovog stana jer kasnimo s jednom ratom'

 
 Željko Puhovski / Cropix

Jozo Krnjić stigao je s posla. Četvrti je u mjesecu. Ostavlja jaknu te pozdravlja suprugu i osmogodišnju kćer. Ne želi im odmah reći da ni danas nije sjela plaća.

Ovo je već 12. dan da kasni. Ipak, pogled su mu privukle bijele kuverte na stolu. Jedna je i od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). “Još jedna opomena”, pomišlja. Žive u zagrebačkoj Svetoj Klari u stanu iz programa društveno poticane stanogradnje (POS). Još nemaju 1500 kuna za ratu. Nevoljko otvara pismo. Nije opomena. U gornjem dijelu papira masnim slovima stoji “Otkaz ugovora o najmu.”

Tjeraju ih na ulicu

- Ostali smo u šoku. Zar nisu mogli poslati još jednu opomenu ili nešto drugo? Da sam tada imao novac, platio bih, ali plaća nam iz mjeseca u mjesec sve više kasni. Žena i ja radimo u istoj tvrtki i plaća bi trebala sjesti između 18. i 20. u mjesecu, ali svaki mjesec sve više kasni. Prvo su to bila dva dana, pa tri, četiri. Za prošli mjesec je kasnila 12 dana i onda saznam da me tjeraju na ulicu - kaže Krnjić.

Jozo i supruga Goranka rade u Tehnici d.d., koja je u blokadi od početka kolovoza.

Već nekoliko mjeseci zaredom dobivaju opomene od APN-a, ali svaki su put nekako uspjeli prikupiti potreban novac. Ovaj mjesec plaća je previše kasnila i nisu stigli podmiriti račun na vrijeme, zbog čega im je 4. listopada otkazan ugovor. Ironično, plaća je sjela dan nakon toga.

Iz APN-a poručuju da je takav dogovor propisan ugovorom o najmu stanu.

- APN kao najmodavac može otkazati predmetni ugovor u slučaju da najmoprimac ne plati u ugovorenom roku ugovoreni iznos najamnine i ugovorene troškove u vezi s upotrebom stana. Najamnina se, u skladu s drugim člankom ugovora o najmu, plaća mjesečno, i to do 15. dana u mjesecu za tekući mjesec. APN je dužan prije otkazivanja ugovora o najmu opomenuti najmoprimca da u roku od 30 dana otkloni razloge za otkaz. APN ima pravo otkazati predmetni ugovor o najmu i bez opomene ako najmoprimac dva i više puta postupi suprotno odredbama ugovora - poručuju.

Plaču i čekaju odluku

Prema onome što su nam poslali iz APN-a, Krnjić je već pet puta dobio opomenu, ali je svaki puta u roku od 30 dana platio dug. Ipak, za ovu posljednju ratu kažu da je predugo čekao.

U obitelji Krnjić, pak, kažu da su platili posljednju ratu, ali da i dalje nemaju siguran krov nad glavom.

- Supruga i ja kod kuće šutimo, svatko u sebi plače. Pisao sam odmah nadležnim državnim tijelima, da ih pitam jesu li tako zamislili brigu o hrvatskoj obitelji, ali nitko mi nije ništa odgovorio. Na kraju je supruga otišla u APN i molila ih da nam ponovno daju ugovor. Jedan od direktora joj je rekao da se to više nikada ne smije ponoviti te da letimo van ako još jednom propustimo platiti. Moramo platiti ovu ratu i odmah sljedeću - kaže Krnjić te dodaje da on i supruga mjesečno zarade oko 10.000 kuna, a da četvrtina tog iznosa ode na režije. Samim time nije im problem platiti ratu najma stana. Pod uvjetom da plaća dođe na vrijeme.

Ipak, APN mora poštovati pravila propisana ugovorom.

379 obitelji čeka u redu

- Ako najmoprimac nakon isteka otkaznog roka ne oslobodi nekretninu od stvari i osoba, APN će pokrenuti sudski postupak radi iseljenja - rekli su iz APN-a te napomenuli da na toj lokaciji trenutno postoji lista reda prvenstva za najam stanova na kojoj je još 379 obitelji podnositelja zahtjeva.

Obitelj Krnjić sada ima tri mjeseca da sazna ishod svoje sudbine. Ili će produljiti ugovor s APN-om ili završiti na ulici. Sve ovisi o tome hoće li APN prihvatiti njihove molbe. I hoće li plaća stići na vrijeme.

- Nemamo ni jednu drugu nekretninu, ako nas isele, možemo jedino na ulicu. Zabrinut sam, stalno mislim hoće li nam dati još jednu šansu. I još ta plaća koja nam stalno kasni. Trebala bi, kažu, sjesti u ponedjeljak. Iako, sumnjam da hoće - kaže nam zabrinuti Jozo Krnjić ne skrivajući grč na licu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:56