PRVA RASPRAVA

OBRANA IZNIJELA SVOJ KLJUČNI ARGUMENT NA SUĐENJU MINISTRICI IZ MILANOVIĆEVE VLADE 'Kako je mogla znati i svjesno kršiti propis koji nije definiran?'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Činjenica da ni danas ne postoji interni propis koji bi određivao tko bi bili korisnici reprezentacije i što sve spada pod te troškove, iako je Vlada njegovo donošenje naredila još 2016. godine, bit će ključni argument obrane bivše ministrice kuture iz kvote HNS-a u Vladi Zorana Milanovića Andree Zlatar Violić kojom će pokušati pobiti tvrdnje da je ona kao ministrica zlorabila svoj položaj i ovlasti.

Bivšoj ministrici jutros je pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda kojem predsjedava sutkinja Danijela Kustec počelo suđenje a tereti se da je podigla oko 146.000 koje je beskamatno koristila za privatne potrebe, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice zamjenice ravnateljice USKOK-a koja ju tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Zlatar Violić se ranije očitovala da se ne smatra krivom i jutros je na pitanje predsjednice sudskog vijeća da li se smatra krivom i da li priznaje imovinsko pravni zahtjev odgovorila:

- Ne smatram se krivom i ne priznajem imovinsko-pravni zahtjev - rekla je tiho bivša ministrica koja je u sudnicu na trećem katu došla uz pomoć štaka.

"Činjenice koje će se utvrđivati nije ih mnogo, a neke su nesporne kao što je da je bila ministrica i da je raspolagala karticama i da ih je koristila u privatne svrhe, da bi financirala jelo, pilo, novine sebi i sebi bliskih osoba, te podizala gotovinu"; rekla je među ostalim u uvodnom govoru zamjenica ravnatelja USKOK-a Danijela Raspović Tomac.

Zagreb, 240918.
Zrinjevac.
Zupanijski sud.
Sudjenje Andreji Zlatar Violic bivsoj ministrici kulture.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

"Dokazat ćemo i da je postupala sa punom sviješću sa karticama koje su joj dane, a svjedoci koji su bili prisutni čašćenjima dokazat ćemo i svrhu u koju su bile korištene kartice"; rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Nakon kratke uvodne riječi zamjenice ravnateljice USKOK-a uvodnu riječ održala je braniteljica bivše ministrice kulture Aleksandra Horvat. Rekla je kako će obrana dokazati da su svi troškovi počinjeni u službene svrhe.

"Ono što će obrana posebno na ovom sudu dokazati da će odlukom na koju se tužitelj poziva, konkretno odlukom o uvjetima o korištenju službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja ne definira da je zabranjeno službenim karticama podizati gotovinu, te što su to troškovi reprezentacije. Većina optužnice temelji se na tezi da Andrea Zlatar Violić nije imala pravo ugošćavati svoje poslovne suradnike te da oni nisu korisnici reprezetancije. Odluka koja je navedena u činjeničnom opisu optužnice ne definira tko bi to bili korisnici reprezentacije, a da bi Andrea Zlatar Violić uopće mogla imati svijest da to član kabineta ne bi mogao biti, te da ugošćavanjem člana kabineta oštećuje državni proračun. Obrana će dokazati ne samo da ta odluka iz 2012. godine ne definira tko bi bili korisnici reprezentacije i kakav bi to bio način korištenja sredstava reprezentacije već je ista zamijenjena odlukom istog naziva u 2016. godini, a u kojoj odluci iz 2016. godine stoji da je čelnik tijela dužan internim aktom odrediti način korištenja sredstava reprezetancije, odnosno odrediti korisnike reprezentacije i razloge ugošćivanja. Do danas takav interni akt nije donešen i definirano što bi to bila sredstva reprezentacije i tko bi bili korisnici. Postavlja se pitanje kako je to Andrea Zlatar Violić mogla znati i svjesno kršiti propis koji ni ne definira korisnike reprezentacije. Predložit ćemo donošenje oslobađajuće presude"; rekla je braniteljica bivše ministrice.

"Čuli ste završni govor svoje braniteljice. Jeste li suglasni s njim i imate li što za dodati?", pitala ju je predsjednica sudskog vijeća Danijela Kustec.

"Suglasna sam i nemam ništa za dodati", odgovorila je bivša ministrica.

Iduće ročište predsjednica vijeća zakazala je za 15. listopada u 9 sati kada će se početi sa ispitivanjem svjedoka, a nakon toga 26. listopada, 8.,19. i 28. studenog. Ukupno će biti ispitano 11 svjedoka, a za 28. studenog bit će pozvana financijsko-knjigovodstvena vještakinja. Među svjedocima bit će ispitana i bivša glasnogovornica miniistarstva kulture.

Ovaj postupak bio je prije jedinstven jer je njime bio obuhvaćen i bivši HNS-ovom ministar kulture Berislav Šipuš, ali je u međuvremenu postupak razdvojen zbog zdravstvenog stanja Zlatar Violić.

USKOK tereti Zlatar Violić da je službenom karticom podizala gotovinu i plaćala privatne račune, čime je proračun oštetila 99.000 kuna, dok je 159.000 tako podignutog novca vratila mjesečnim obustavama na plaću te uplatama u blagajnu Ministarstva kulture. Prema optužnici, Zlatar Violić se tereti da je podigla oko 146.000 koje je beskamatno koristila za privatne potrebe, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine. Još gotovo 100.000 kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama USKOK-a potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Predsjednica vijeća rekla je kako se suđenje može nastaviti i bez prisustva optužene na što je A. Zlatar Viollić rekla:

"Ja ću dolaziti na rasprave, a ovisno o njihovu trajanju ovisi hoću li moći biti do kraja, obzirom na moju zdravstvenu situaciju", rekla je Violić Zlatar koja je uz pomoć štaka napustila sudnicu na 3. katu zagrebačkog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:17