PONOVLJENO SUĐENJE

OBRAT U AFERI KAMIONI Uskok odustao od progona Bačića, sada tereti samo Rončevića

Bačić je kazao da je bio običan činovnik koji je samo izvršavao nalog ministra. Tvrdi da je bio protiv toga da se ide u nabavu kamiona izravnom pogodbom, jer su prijedlozi govorili da se ide u pogodbu s više ponuditelja
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO: 16.10 - Nakon što je na ponovljenom suđenju u aferi kamioni Uskok odustao od progona bivšeg pomoćnika ministra obrane Ive Bačića, od sudskog vijeća zatražio je da se nekadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića proglasi krivim jer je zlorabio položaj na kojemu je trebao štiti državne interese.

Izricanje presude Rončeviću zakazano je za petak u 12 sati.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić rekla je u završnom govoru da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost u sektoru koji je u svakoj državi od ključnog intersa jer o njemu ovisi vojna i obrambena sposobnost zemlje.

Ustvrdila je također da je Rončević bio dužan vojsci osigurati što već broj kamiona za manju cijenu, ali da to nije učinio jer je favorizirao tvrtku Eurokamioni s kojom je 28. prosinca 2004. zaključio ugovor temeljem kojeg je za oko 34 milijuna kuna kupljeno samo 39 vozila.

Bivši ministar je, kazala je tužiteljica, pritom znao da su ostale tvrtke koje su prethodno sudjelovale na pozivnom natječaju imale povoljnije ponude pa je morao kupiti vozila koja su zadovoljavala tehničkim uvjetima, ali i cijenom.

Ustvrdila je da su prema nalazu prometnih vještaka vozila MAN i Mercedes zadovoljavala tehničko-taktičke uvjete, a da šest promatranih kategorija za vozila Iveco nije zadovoljavalo ni jedan uvjet.

Rončević je po tvrdnjama Uskoka sam odlučio od koga će i koja vozila kupiti, čime je u konačnici Ministarstvo obrane i državni proračun oštećen za 10 milijuna kuna.

"Od svakog tko raspolaže državnom imovinom, posebno ministra, očekuje se da postupa barem s pažnjom dobrog gospodara" te da svima omogući poštenu tržišnu utakmicu, kazala je tužiteljica.

No, dodala je da Rončević, ne samo da nije osigurao ravnopravan položaj svih tvrtki, već je suprotno stavu stručnih službi, koje su predlagale neposrednu pogodbu s više ponuditelja, prekršio to osnovno načelo, favorizirajući jednu tvrtku, znajući da njezina ponuda nije bila najpovoljnija.

Iako je Rončević u svoj obrani naveo da je prema tadašnjem zakonu o javnoj nabavi imao pravo iću u izravnu nabavu s jednim ili više ponuditelja tužiteljica tvrdi da se to moglo učiniti samo ako su za to bili ispunjeni uvijeti.

Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović rekao je da u govoru tužiteljice nije čuo što je njegov branjenik protupropisno učinio, gdje je povrijedio opće propise ni kako je utvrđena šteta visokih razmjera.

Vrhovni sud je postupak vratio na početak jer je utvrdio da je prvostupanjski sud "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi MORH-a da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda pa u ponovljenom postupku sudsko vijeće treba utvrditi štetu visokih razmjera i utvrditi postoji li razlika između cijene iz ugovora i tržišne cijene.

Vilajtović je podsjetio kako je financijsko-knjigovodstvena vještakinja utvrdila da je ministarstvo kamione nabavilo 2004. po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.

Suprotno tvrdnjama Uskoka kazao je da ostala vozila nisu zadovoljavala uvjete nosivosti i da nisu mogla korisiti gorivo F34, koje koriste NATO vozila.

Rončević je kazao da u njegovom slučaju ne postoje šteta ni namjera. "Nisam oštetio proračun niti za jednu kunu. Nisam nikog šikanirao, onemogućavao i molim da me oslobodite optužbe", kazao je Rončević.

U odnosu na Bačića Uskok je prošlog tjedna ublažio optužnicu tereteći ga samo za pomaganje, a danas je objavio da odustaje od kazenog progona jer je o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

--------------------------------------------

12:30 Na kraju ponovljenog suđenju u aferi kamioni Uskok je odustao od kaznenog progona bivšeg pomoćnika ministra obrane Ive Bačića pa za nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona sada tereti samo njegova nekadašnjeg šefa Berislava Rončevića.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić odustajanje od Bačićeva progona potkrijepila je tvrdnjama da je on o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

No, za razliku od Bačića tužiteljstvo i dalje tvrdi da je Rončević počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret i donio odluku o nabavci Ivecovih kamiona izravnom pogodbom čime je oštetio Ministarstvo obrane.

Bačić je krajem studenog prošle godine iznenada promijenio iskaz, ističući kako je od početka sumnjao da je u nabavi kamiona bila riječ o "muljaži", nakon čega mu je Uskok na posljednjoj raspravi ublažio optužnicu pa ga više nije teretio kao supočinitelja već pomagača.

Rončević i njegov tadašnji pomoćnik ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja prošle godine, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

----------------------------------------

ZAGREB - Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić danas su u dopunama obrane ponovno odbacili optužbe za malverzacije prilikom nabave vojnih kamiona kojima su po tvrdnjama Uskoka državni proračun oštetili za oko 10 milijuna kuna.

Rončević i Bačić dopune svojih obrana iznijeli su nakon što je Uskok prošlog tjedna izmijenio optužnicu kojom Bačića umjesto za supočinjenje sada tereti za pomaganje u zlouporabama položaja i ovlasti što je blaže kazneno djelo.

Rončević je ustvrdio da on na ni koji način nije zlorabio položaj i ovlasti i da izmijenjena optužnica ignorira dokaze iznesene na suđenju prema kojima je netočno da je do revidiranja količine vozila došlo bez konzultacija. Rekao je da je prema Zakonu o javnoj nabavi imao pravo na nabavu vojnih vozila izravnom pogodbom te da se za "Iveco" odlučio temeljem konzultacija i mišljenja Uprave za logostiku Glavnog stožera Oružanih snaga i Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju Ministarstva obrane.

AFERA KAMIONI Vojni obavještajci prepravljali izvješća da bi zaštitili HDZ-ovog ministra obrane Rončevića?

Dodao je, da su vozila "Iveco" i "Mercedes" na pozivnom natječaju ispunila sve tražene uvjete, a u izravnoj pogodbi se odlučio za "Iveco" jer je njihova cijena bila povoljnija.

"Manova" ponuda, kazao je Rončević, bila je povoljnija, ali cijena nije bila konačna niti su ta vozila udovoljavala traženim tehničkim karakteristikama.

Bačić je kazao da je bio običan činovnik koji je samo izvršavao nalog ministra. Tvrdi da je bio protiv toga da se ide u nabavu kamiona izravnom pogodbom, jer su prijedlozi govorili da se ide u pogodbu s više ponuditelja.

"Kad je ministar rekao da se ne želi opterećivati s "Manom" i da donosi političku odluku što sam ja drugo mogao, uzeti knjižicu i ići na ulicu", rekao je Bačić. Tvrdi da nije nikoga od ponuditelja favorizirao, da njegove sugestije nisu uvažene i da je odluku o predmetu nabave donio ministar. Povjerenstvo kojem je on bio na čelu nije odlučivalo nego je provodilo nalog ministra, zaključio je Bačić.

Rasprava se nastavlja završnim govorima tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:51