JEDINI DOKAZ

Obrat zbog forenzičara: MUP je u svom centru uništio DNK ubojice Hrvoja Turibaka!

    AUTOR:
    • Davor Butorac

  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2012. u 10:05

Je li zbog nestručnosti forenzičara MUP-ova Centra Ivan Vučetić propao jedini materijalni dokaz u slučaju ubojstva Hrvoja Turibaka, pitaju se stručnjaci upućeni u metode DNK analize u istraživanju kaznenih djela

Je li zbog nestručnosti forenzičara MUP-ova Centra Ivan Vučetić propao jedini materijalni dokaz u slučaju ubojstva Hrvoja Turibaka, pitaju se stručnjaci upućeni u metode DNK analize u istraživanju kaznenih djela.

Opravdanje policajaca da pod noktom ubijenog nije bilo dovoljno sadržaja da bi se odredio genotip, struka smatra neozbiljnim. Ako je doista izuzeto tkivo bilo vidljivo golim okom, tada je taj uzorak bio dovoljno velik da se iz njega analizom dozna kome pripada. Za otkrivanje genotipa potreban je biološki trag od 100 pikograma (milijarditi dio grama). Laboratoriju na Šalati treba jedna tjelesna stanica za otkrivanje genotipa.

Novi detalji ubojstva u Španskom: Mrtvo tijelo Hrvoja Turibaka nađeno u obliku pentagrama!

Ljudski faktor

Prof. Gordan Lauc iz privatnog laboratorija Genos tvrdi da u praksi nije tako.

- Ako je pod noktom žrtve nađen okom vidljiv djelić tkiva, to je dovoljno za analizu. U jednom prostornom milimetru je oko 3000 stanica, a 40 ih je dovoljno za određivanje genotipa. U RH ima šest laboratorija i svi imaju opremu tvrtke Applyed Biosystem, model 3130. Dakle, samo je ljudski faktor odlučujući za kvalitetu posla - kaže Lauc.

FOTO Novi detalji u istrazi ubojstva u Španskom: Tomislav je zbog vjere odbio poligraf!

Na Šalati plaćaju

Lani u ožujku na Šalati je otvoren toksikološki i DNK laboratorij. U modernizaciju su Zagreb, Vlada i Medicinski fakultet uložili milijun eura i u međunarodnim stručnim krugovima slovi kao jedan od najboljih na svijetu. Laboratorij MUP-ova Centra raspolaže tehnologijom koja teoretski treba jednako stanica, no praksa je pokazala da ponekad trebaju pomoć sa Šalate. No, MUP na Šalati DNK analizu mora platiti, navodno nekoliko tisuća kuna.

Tagovi

Izdvajamo