RATNI ZLOČIN

Odbačena još jedna kaznena prijava: Šeks nije odgovoran za pogibiju 10 pripadnika ZNG-a u Mirkovcima

 Damjan Tadić/CROPIX

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu protiv potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa vezano za ratni zločin.

Riječ je o prijavi koju je protiv Šeksa podnio Ivan Zovak iz Županje, koji ga tereti za neuspjeh vojne akcije 22. srpnja 1991. godine kada je prigodom napada na selo Mirkovce kod Vinkovaca poginulo 10 pripadnika ZNG-a. DORH je u svojoj istrazi i saslušavanjem svjedoka, među kojima i samoga Zovaka, utvrdio da Šeks „u inkriminirano vrijeme nije obnašao dužnost predsjednika Kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju niti je u navedenoj vojnoj akciji sudjelovao na način kako to ističe podnositelj prijave te se stoga u njegovim radnjama ne stječu obilježja prijavljenog niti bilo kojeg drugog kaznenog djela.“

Zovak je u prijavio tvrdio da je Šeks pripremio i vodio cijelu akciju, koja je završila tragično po pripadnike ZNG-a. Ovo je drugi put u posljednja dva mjeseca da ŽDO u Osijeku skida sa Šeksa odgovornost za ratne zločine.

Podsjetimo 22. veljače iz ŽDO-a su izvijestili „da nema osnova za kaznenu odgovornost potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Hrvatske tijekom 1991. godine.

To je objavljeno nakon provjere navoda u izvješću Amnesty Internationala i nakon podneska udruge „Inicijativa mladih za ljudska prava u kojima se Šeksa spominje u kontekstu moguće odgovornosti za stradavanje civila srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:57