RAZRIJEŠENA DVOJBA

ODBIJEN ZAHTJEV UDRUGE 'U IME OBITELJI' Agencija: 'Mediji smiju rabiti riječ gay brakovi'

Zagreb, 051213.Zvonimirova 17.Konferencija za medije Gradjanske inicijative "U ime obitelji" nakon referenduma.Na fotografiji: Zeljka Markic. Foto: Hrvoje Zalukar / CROPIX
 Hrvoje Zalukar / CROPIX

Hrvatski mediji i dalje će moći koristiti termin gay brak umjesto životnog partnerstva, odlučili su u Agenciji za elektroničke medije od koje je udruga “U ime obitelji” nedavno tražila da se zabrani taj izraz i da se opomenu mediji koji ga koriste.

- Agencija za elektroničke medije, postupajući u okviru svojih ovlasti, utvrdila je da u sadržajima koje navodi udruga U ime obitelji nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima niti drugih pravnih propisa iz njezine nadležnosti. Također, Agencija nije ovlaštena i ne može se upuštati u procjene novinarskih sloboda izvještavanja i/ili interpretacije bilo kojeg pojma, pa tako ni pojmova gay brak - odgovorili su Željki Markić iz Agencije te napomenuli da nema osnove za postupanje.

Inače, u prvom mjesecu otkad je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola matični uredi zaprimili su 17 zahtjeva za sklapanje životnog partnerstva.

Najviše su zahtjeva, i to 10, zaprimili matični uredi u Zagrebu. U Dalmaciji su tri gay para podnijela zahtjev, a u Rijeci, Istri, Sjevernoj i Središnjoj Hrvatskoj po jedan. Zapravo, sve su regije zastupljene osim - Slavonije.

Prva sklapanja životnih partnerstva očekuju se sredinom rujna. Do sada je interes za ozakonjenje veze pokazalo devet muških i osam ženskih parova.

A lezbijke su imale priliku sudjelovati i u nagradnom natječaju poznatog aktivističkog zbora Le Zbor. Naime, Le Zbor je odlučio darovati predbračno putovanje jednom paru koji uskoro namjerava sklopiti životno partnerstvo. Gay parovi morali su slati svoje ljubavne priče, a članice zbora odabrale su najljepšu priču. Jedan ženski gay par osvojio je nagradu i s članicama zbora otputovat će idući tjedan na grčki otok Lezbos. Zbor će sudjelovati na Međunarodnom ženskom festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:33