JE LI DONESENA DOBRA ODLUKA?

ODBIJENA PONUDA ZA PRODAJU Lalovac: Hajduk je neprocjenjiv! Novotny: Ministar odlučuje kao navijač...

Ne može se jednom ministru omogućiti da se postavi iznad Vlade, ustvrdio je ekonomski analitičar Damir Novotny
 Jakov Prkić, Duje Klarić / CROPIX

Službena ponuda trgovačkog lanca Tommy, u vlasništvu Tomislava Mamića, za kupnju 9,82 posto dionica Hajduka u vlasništvu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te odluka NO-a DAB-a na čelu s Borisom Lalovcem, ministrom financija, ostavila je iza sebe barem dva “upitnika”.

Prvo, koliko je za državu dobra odluka o odbijanju investicijske ponude, a drugo se tiče trenutačne tržišne vrijednosti kluba.

Pismo namjere

Podsjetimo, Lalovac je rekao kako je njegov stav na nedavnoj sjednici Nadzornog odbora DAB-a bio da je “vrijednost Hajduka neprocjenjiva i da njegove dionice nisu za prodaju” te je stoga ponuda Tommyja i odbijena. Tommy je, naime, 17. srpnja ove godine DAB-u uputio pismo namjere - ponudu za otkup 9,82 posto dionica (52.690 dionica) Hajduka u vlasništvu DAB-a po cijeni od 10,327.240 kuna. U pismu namjere navodi se da, iako je nominalna vrijednost tog paketa dionica 26,350.000 kuna, izvješće ovlaštenog revizora pokazuje kako na 31. prosinca 2014. stanje kapitala Hajduka iznosi 135,063.365 kuna, što znači da 9,82 posto dionica odnosi 13,263.222 kuna.

Damir Novotny, ekonomski analitičar i ekonomski strateg HSS-a, rekao je kako je očito da je Boris Lalovac odluku donio na temelju subjektivnog stava, kao navijač Hajduka, i da se jedan ministar u Vladi ne bi trebao tako ponašati. “Vlada i njezini ministri odluke o privatizaciji državne imovine trebali bi donositi na osnovi racionalnih analiza i plana upravljanja državnom imovinom, a ne da se jednom ministru omogući da se postavi iznad Vlade i donosi odluke na temelju subjektivnog doživljaja”, rekao je Novotny. S druge strane, ponuda Tommyja otvara pitanje trenutne tržišne vrijednosti kluba.

Tržišna vrijednost

Ako bi tržišnu vrijednost Hajduka vrednovali sukladno ponudi T. Mamića, koji je za 9,82 posto dionica ponudio 10,327.240 kuna (tj. oko 60 posto ispod prvotne nominalne vrijednosti), ispada da jedan posto dionica vrijedi oko 1,05 milijuna kuna, tj. da 100 posto dionica “bijelih” teži 105 milijuna. Ako dodamo “premiju” za preuzimanje većinskog, dapače, stopostotnog udjela u klubu, cijena se podiže na 120 do maksimalno 150 milijuna kuna. Jako je teško govoriti o realnim procjenama tržišne vrijednosti Hajduka, pogotovo kad s jedne strane prevladava mišljenje da je “Hajduk neprocjenjiv”, a s druge strane financijsko-investicijska računica jednog investitora govori da Hajduk trenutno vrijedi 60 posto od nominale, tj. najviše 100 do 150 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:06