STIŽE U PRORAČUN

ODBIJENA ŽALBA Ina će državi morati platiti 328 milijuna kuna

 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Ina će ipak morati platiti 328 milijuna kuna na ime dodatnih poreznih obaveza za 2010. i 2011. godinu. Porezna je uprava odbacila Ininu žalbu i to iz formalnih razloga, zbog nepravodobnosti, odnosno zakašnjenja podneska od jednog dana. Slučaj se tiče retroaktivne porezne obaveze. Po poreznom nadzoru, provedenom za vrijeme bivšeg ministra financija Slavka Linića, Porezna je uprava, naime, utvrdila da je Ina prikazivala veće gubitke u preradi nego je to uobičajeno u rafinerijskom poslovanju. Također je iskazivala i nerealnu vlastitu potrošnju.

U Ini tvrde da su žalbu uložili unutar zakonskih rokova. Procjenu Porezne uprave osporavaju, navodeći da su poreznu obavezu obračunali u skladu s najboljom poslovnom praksom i i regulativom. Usto upozoravaju da plaćanje preko 300 milijuna kuna dodatnih poreza otežava poslovanje i daljnja ulaganja u Inu, što se, kako kažu, posebno odnosi na financijski zahtjevne investicije, poput postrojenja za obradu teških ostataka u rafineriji Rijeka. Drugim riječima, uprava Ine tvrdi da porezni teret ugrožava modernizaciju riječke rafinerije.

Međutim, kako saznajemo, u Ini je već zatražena interna istraga o ovom slučaju, koji upućuje na neuredno vođenje poslova. Prekoračenje rokova za žalbu teško je objašnjivo i posve je neobranjivo. Očekuje se da bi MOL mogao postaviti pitanje odgovornosti upravljačkih struktura, uključujući i svoje vlastite predstavnike koji kontroliraju kompletno rukovođenje hrvatskom naftnom kompanijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:30