TRAGIČNA SMRT GSS-ovca

Odlomio mu se kamen, padao je 300 metara: U talijanskim Alpama poginuo hrvatski alpinist Emil Gluhak (53)!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2012. u 11:17

HGSS

Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljivosti stijene i odrona uporišta

Jučer oko 16 sati, prilikom uspona na planini (Jof di Montasio 2753), smrtno je sradao hrvatski alpinist iz Varaždina Emil Gluhak (53). Prilikom uspona po smjeru Via di Dogna (ferata) odlomio mu se kamen te je pao 300 metara u dolinu. S njim se penjao i Z.I. iz Varaždina koji je vidio pad našeg alpinista i obavijestio HGSS , nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no Emil nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljivosti stijene i odrona uporišta.

Jof di Montasio nalazi se u zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini njihov vrh. Nalazi se na talijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije. Uspon (smjer Via di Dogna) je ocijenjen ocjenom teškoće II-III, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara). Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kad su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom.

Izdvajamo