REAGIRAO NA INTERVJU U GLOBUSU

OKRŠAJ BIVŠEG I SADAŠNJEG MINISTRA Orepić se obrušio na Božinovića: 'Obezvrjeđujete moj prijedlog reorganizacije policije, a i sami ste ga podržali'

 
 CROPIX

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić oštro je u subotu reagirao na istup svog nasljednika Davora Božinovića, koji je u intervjuu za novi broj Globusa na njegov račun iznio niz optužbi.

Podsjetimo, Božinović je između ostalog istaknuo kako su u rujnu pri velikom preslagivanju u MUP-u svi novoimenovani rukovoditelji odabrani transparentno na natječaju, uz određene uvjete i kriterije, dok su kod Orepića, kako je dodao, upravo suprotno, na ključnim mjestima u policiji bili ljudi koji nisu ispunjavali kriterije.

- Preuzimanjem ove dužnosti zatekao sam situaciju u kojoj se veliki broj radnih mjesta, između ostalih ključnih rukovodnih pozicija, popunjavao takozvanim radnim nalogom - istaknuo je Božinović, a njegove su riječi naljutile Orepića koji se na aktualnog ministra obrušio putem Facebooka.

- Lakoća s kojom iznimno stručne i moralne ljude nazivate 'nestručnim kadrom' ispod svakog je nivoa - napisao je Orepić i dodao kako je reorganizacija jednoglasno usvojena na užem kabinetu Vlade, kao i da su ju podržali i premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, kao i sam Božinović, što demantira sve njegove izjave.

Orepićevu objavu prenosimo u cijelosti:

'Gospodine Božinoviću,

Lakoću s kojom se neistine iznose u javnost, od strane aktualnih nositelja vlasti, bespredmetno je komentirati. Lakoća s kojom iznimno stručne i moralne ljude nazivate “nestručnim kadrom” ispod svakog je nivoa.

Kratko ću se osvrnut samo na Vaš komentar o prijedlogu reorganizacije MUP-a. Vidljiva je zabrinjavajuća dominacija političkog utjecaja nad stručnim pristupom rješavanja težišnih problema resora na čijem ste čelu.

Znajte da je i krajnje bezobzirno i neodgovorno banalizirati skoro jednogodišnji rad na izradi prijedloga reorganizacije MUP-a od strane najviših stručnih autoriteta u policiji (oko 30 policijskih službenika najviših zvanja).

Gospodine Božinoviću, Vaše površne i politikantske navode u tjedniku Globus potpuno demantiraju činjenice da je isti taj prijedlog reorganizacije podržan od svih sindikata MUP-a (koji su i sudjelovali u izradi), kao i da je na užem kabinetu Vlade u cijelosti i jednoglasno usvojen.

Naglašavam da je upravo taj prijedlog, koji obezvrjeđujete, podržan od strane Premjera, potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost gosp. Krstičevića, Vašeg trenutnog DT-a gosp. Kopala, a tada premjerova savjetnika za sigurnost, gosp. Markića prvog čovjeka SOA-e, pa između ostalih, ako se sjećate, i Vas samog.

Konačno, prijedlog reorganizacije bio je iskomuniciran do razine konsenzusa.
A to što ste, onako “s visoka”, taj prijedlog komentirali kao "samo par slajdova u PowerPoint-u” dovoljno govori samo po sebi pa ne bih više ništa dodao.

Samo trebate znati da ćete kao Vlada nanijeti iznimnu štetu RH ukoliko u potpunosti ne provedete ovu krajnje stručno i odgovorno pripremljenu reorganizaciju MUP-a', napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:32