OPERATIVNI SASTANCI

Oleg Butković u Kini pregovara o direktnoj liniji Zagreb-Peking

 
Ministar prometa Oleg Butković
 Ranko Šuvar / CROPIX

Uvođenje direktne aviolinije Zagreb - Peking, gradnja nizinske pruge, zakup teretnog prostora u riječkoj luci te gradnja Pelješkog mosta bit će glavne teme razgovora tijekom sedmodnevnog boravka ministra prometa Olega Butkovića, njegova državnog tajnika Tomislava Mihotića te direktora Hrvatskih cesta, HŽ Infrastrukture te Luke Rijeka u Kini. Ovaj posjet, koji počinje danas, dogovoren je prije dva mjeseca tijekom službenog boravka premijera Andreja Plenkovića i ministra Butkovića u toj zemlji. Tada je dogovorena priprema posjeta na operativnoj razini s resornim ministrom i direktorima hrvatskih državnih tvrtki tijekom kojeg bi se razgovaralo o konkretnim projektima u Hrvatskoj za koje su kineske kompanije zainteresirane.

Ministar Butković u Pekingu će razgovarati s kineskim kolegom Li Xiaopengom o uvođenju direktne avionske linije Zagreb - Peking. Prema neslužbenim najavama, ugovor o uspostavljanju ove linije mogao bi biti potpisan ove godine u Dubrovniku tijekom samita inicijative 16 plus 1, zemalja istočne i srednje Europe i Kine.

Tijekom posjeta hrvatska delegacija kineskim će domaćinima predstaviti dva velika međusobno povezana hrvatska infrastrukturna projekta - zakup kontejnerskog prostora na Zagrebačkoj obali u Rijeci i gradnju nizinske pruge. Zbog tih projekata u Kinu su otišli i direktori Luke Rijeka i HŽ Infrastrukture. O gradnji nizinske pruge razgovarat će s predstavnicima kineske kompanije China Railway Engineering Corporation, a o Luci Rijeka s predstavnicima tvrtke Cosco Shipping i Luke Ningbo. Svi oni pokazali su velik interes za ove projekte tijekom boravka hrvatske državne delegacije u Kini u studenome prošle godine.

Nezaobilazna tema posjeta Kini bit će projekt gradnje mosta Pelješac s predstavnicima izvođača China Road and Bridge Corporation. Na ovim operativnim sastancima pokušat će se dogovoriti poslovi kako bi veliko finale, potpisivanje konkretnih dogovora uslijedilo na već spomenutom samitu u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:42