PROBLEMI S VREMENOM

OLUJNI VJETAR PARALIZIRAO PRIMORJE, SNIJEG RADI PROBLEME U PROMETU! Pogledajte kako je danas bilo u većem dijelu Hrvatske, ali prava zima tek stiže

 
 Robert Fajt, Tonči Plazibat / Hanza Media

Snijeg je u nedjelju zabijelio Liku i Gorski kotar pa su na pojedinim državnim i županijskim cestama u tim regijama proglašeni zimski uvjeti, što je podrazumijevalo zabranu prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. No, više problema u prometu bilo je u priobalju gdje je puhao jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima.

Zato je za sav promet bila zatvorena dionica autoceste A-1 Sveti Rok - Posedarje, na Krčkom mostu bila je zabrana prometovanja autobusima na kat, vozilima s kamp-prikolicama i motociklima, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja još i dostavnim vozilima.

Na Sljemenu su u 7 sati izmjerene najviše količine snježnih padalina, 18 centimetara, a u Čabru i Delnicama 11. Na području Vrbovskog jaka kiša je prelazila u snijeg koji je tijekom dana najintenzivnije padao na delničkom području, ali nije prianjao uz ceste, koje su bile mokre i prometovalo se bez većih problema.

Državni hidrometeorološki zavod piše da će sutra u većini predjela djelomice sunčano, a u unutrašnjosti ujutro ponegdje moguća magla, osobito na zapadu. Oblačnije, još uz mjestimičnu kišu ili pljuskove bit će u noći i ujutro na južnom Jadranu, dok u unutrašnjosti Dalmacije može biti i susnježice.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima, osobito podno Velebita i Biokova. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, u gorju od -7 do -3, a na Jadranu od 2 do 7 °C. Najviša dnevna između 4 i 7 °C, u gorju niža, a na Jadranu od 8 do 12 °C.

Nešto stabilnije vrijeme će trajati samo do srijede kada se očekuje kiša, a u četvrtak, petak i subotu moguć je snijeg čak i u nizinama. U Zagrebu bi se i dnevna temperatura mogla približiti 'ništici'.

Ovo je 10 zlatnih savjeta za vožnju i održavanje automobila zimi: ako vozite dizelaša, da bi zaštitili motor prije paljenja morate napraviti ovo

Smanjite brzinu i povećajte razmak, pažljivo pritišćite papučice i okrečite upravljač, jer su nagli pokreti opasni. Rizici naleta na pješake, vozila, gubitak kontrole višestruko su veći nego u normalnim uvjetima, a Autoportal.hr donosi 10 zlatnih pravila za vožnju u zimskim uvjetima.

1. Prvi je mraz najopasniji, jer uz vozače često nespremne zatiče i one koji su zaduženi za održavanje prometnica. Poseban je oprez nužan na sporednim cestama, koje imaju lošiji tretman od glavnih te na mjestima gdje se skuplja i kondenzira vlaga - nadvožnjacima, podvožnjacima, usjecima i zonama ceste koje su uvijek u hladu...

2. Led s vjetrobranskog stakla ne otapajte toplom vodom (!), jer naglim širenjem poprskane plohe staklo lako puca. Ne smije se strugati metalnim strugačima, nego gumenim ili plastičnim, kako ne bi došlo do brazdanja stakla. No i tada je nužan oprez, posebice oko rubnih brtvila, da ih se ne ošteti. Prije pokretanja motora odvojite brisače od stakla, za koja su 'prilijepljena' ledom, da se ne ošteti elektromotorni mehanizam.

3. Ako se smrzla brava, a vrata otvarate ključem (starija vozila), ne forsirajte otvaranje, jer ključ može puknuti. Koristite sredstvo za odmrzavanje, koje je korisno već sada poprskati u bravu, odnosno mehanizam, kao korisnu prevenciju. Ne aktivirajte električne podizače stakala, koje je izvana blokirao led, dok se ne otopi, kako ne bi preopteretili i oštetili elektromotorni mehanizam, odnosno pregorio osigurač.

4. Prilikom paljenja dizelskog motora, koji se zbog masivnosti i viših tlakova kompresije te paljenja bez svjećica teže pokreće od benzinskog, koristite sljedeći 'trik': triput okrenite kontaktni ključ i čekajte da se isključi žuta lampica, koja signalizira aktiviranje grijača u cilindrima. Prva dva puta potom vratite ključ u početni položaj, a tek treći put dodatno ga zakrenite i aktivirajte elektropokretač. Zbog ekologije i štednje goriva ne preporučuje se zagrijavanje motora u mjestu, ali pri velikim hladnoćama napravite iznimku i 30 sekundi ga zagrijavajte u mjestu, držanjem brzine vrtnje na 1200/min. U vožnji, dok se motor ne zagrije, ne pretjerujte s okretajima.

5. Zimska vožnja bez zimskih guma je riskantna. Ako su usto gume stare i istrošene, vožnja postaje 'ruski rulet' te je bolje ne voziti! Kupnja zimskih guma mudra je i isplativa investicija, premda se po zakonu (nažalost) može voziti i s ljetnim, ako su im utori dublji od 4 mm. No, one nemaju lamelarnu strukturu, a zbog neprilagođenog materijala gaznog sloja gube prianjanje već ispod +7°C, posebice ispod ništice. Samo jedno proklizavanje i bilo kakvo oštećenje automobila može napraviti veću štetu od vrijednosti kompleta guma, teže posljedice da ni ne spominjemo... Posebice je opasna zabluda da vozila s pogonom 4x4 zimi ne trebaju zimske gume! Takva su nešto otpornija na proklizavanja i gubitak kontrole, pa pružaju lažni osjećaj sigurnosti, ali kad prokližu, to je preko svih kotača i vozač je u pravilu bespomoćan.

6. Tlak zraka u gumama podesite za nisko opterećenje (ali ne još niže!), bez obzira na opterećenje, jer će se povećanjem gazne površine, bez rizika prekomjernog uvijanja gume, poboljšati prianjanje na podlogu, povećanjem kohezijske komponente koeficijenta trenja (kao u slučaju gusjeničara).

7. Pažljivo pritišćite papučice i lagano okrečite upravljač, jer su na skliskoj cesti svi nagli pokreti opasni. Vozite s nižim okretajima motora i u jednom stupnju prijenosa više nego u normalnim uvjetima. Ako ste u posljednji trenutak uočili parkirno mjesto ili ulicu gdje treba skrenuti, odustanite od manevra i produžite, jer riskirate nalet na stražnji dio vašeg vozila ili proklizavanje, odnosno izlijetanje.

8. Udvostručite razmak od vozila ispred, jer se na skliskom kolniku znatno produžuje zaustavni put. Najvažnije je pravilo: vozite polako i oprezno, na skliskoj cesti nigdje vam se ne smije žuriti! Promatrajte cestu i okolinu, posebice nailazeće pješake i sve moguće prepreke, kako biste na vrijeme smanjili brzinu, zakočili ili izveli manevar izbjegavanja.

9. Kočite kombinirano - motorom uz potpomaganje kočnicom, jer se snaga kočenja najbolje raspoređuje na sve kotače i sprječava klizanje. Staro pravilo, da prioritetno treba kočiti motorom, na skliskoj je cesti pogrešno i može biti opasno, posebice kod vozila sa stražnjim pogonom. Naime, tada se snaga kočenja prenosi samo preko dva kotača, umjesto preko četiri, kao s kočnicama, pa lakše dolazi do proklizavanja i zanošenja.

10. Provjeriti stanje rashladne tekućine u motoru (antifriza) i ako je niste mijenjali u posljednje četiri godine, napravite to sada. Njena je funkcija dvostruka: otporna je na smrzavanje i štiti motor od unutarnje korozije. S vremenom oba se svojstva pogoršavaju, pa je preporučljiva izmjena. Ne smije se štedjeti ni na tekućini za pranje stakala, jer se bez nje vidljivost znatno smanjuje.

HAK: Kolnici mokri i skliski, u Lici Gorskom kotaru povremno pada snijeg

U 17.45 HAK je na svojim stranicama izdao niz priopćenja:

Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto mogu prometovati državnom cestom DC1 (osim na dionici brze ceste Solin-Klis gdje je zabrana zbog vjetra za I. i II. skupinu vozila). Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a slab snijeg povremeno pada u Lici i Gorskom kotaru. U priobalju puše jak vjetar, mjestimice sa olujnim udarima. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Za sve skupine vozila zatvorene su:

  • dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila, uz obaveznu zimsku opremu, je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina-DC50 i DC27, dok ostala vozila mogu prometovati preko Kistanja i Knina);
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno i ŽC5144 Šušanj-Štirovača.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su:

  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
  • Paški most;
  • DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Na Krčkom mostu i dionici državne ceste DC1 Udbina-Gračac zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te brzoj cesti DC1 Solin-Klis dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I i II. skupina). Sljemenska cesta je otvorena i prohodna za sav promet uz obaveznu zimsku opremu.Pozivamo vozače na pojačan oprez na autocesti A1 na 435. i 425. km u smjeru Zagreba i 444. km u smjeru Dubrovnika, zbog prometnih nezgoda. Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:
Lika i Zadarska županija:

  • DC25 Gospić-Karlobag;
  • DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
  • DC218 GP Užljebić-Dobroselo;
  • ŽC5203 Otrić-Srb, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac kao i sve županijske i lokalne ceste na području Donjeg Lapca.

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog radova):

  • DC75 u Karigadoru, Taru i na dionici Vodnjan – Pula;
  • DC46 Đakovo-Budrovci;
  • DC206 Hum na Sutli-Kostel;
  • DC300 Umag-Finida (radovi na kružnom raskrižju Marketi u Umagu);
  • DC502 Smilčić-Pridraga.

Zbog razminiranja svakodnevno od 8 do 16 sati prekida se promet na:

  • županijskoj cesti ŽC5113 Križpolje-Glibodol-Lička Jasenica;
  • LC59103 u naselju Oraovac. Vozila se propuštaju svaki puni sat po 15 minuta.


Na državnoj cesti D32 kod mjesta Smrečje (kod Čabra) i DC42 kod mjesta Ljubošina (kod Vrbovskog) zbog klizišta se vozi jednim trakom, uz regulaciju prometa semaforima. Kod Ljubošine (DC42) zabrana je prometa za vozila ukupne mase iznad 3,5 tone.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

  • DC1 na dionicama Točak-Hrvatski Blagaj; Prevjes-Kravlja Draga i kod križanja s DC59 u Oćestovu;
  • na državnoj cesti DC404 na čvoru Vežica vozi se jednim trakom, usporeno,
  • DC2 u Vukovaru, u Ulici Priljevo;
  • Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestima Slano, Murvica Gornja, Marina, u mjestu Klek, na mostu Bistrina te između Dubrovnika i Cavtata kod skretanja za Dubac;
  • DC27 na mostu Obrovac i u naseljima Budak i Stankovci;
  • DC66 Pula-Most Raša u naselju Marčana;
  • DC206 Valentinovo-Krapina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:54