PREGOVORI

Oporba protiv novog Poslovnika: 'HDZ sprema udar na naše slobode'

 Goran Mehkek / CROPIX

Novi Poslovnik o radu Sabora, koji je HDZ najavio ekspresno staviti na dnevni red, u prva dva tjedna rada, teško da će dobiti podršku oporbe. Iz njihovih redova stižu procjene da HDZ priprema udar na slobode. Dok HDZ kao krucijalni razlog izmjena navodi to da oporba zlorabi replike i stanke, iz tabora oporbe stiže protuudar - drugo nam ne preostaje kad predsjednik Sabora planski naše prijedloge minorizira i tempira u gluho doba noći.

HDZ najavljenim izmjenama Poslovnika želi, kako tvrde, disciplinirati zastupnike koji svoje saborsko vrijeme troše na međusobne obračune i vrijeđanja, maratonske, jalove rasprave, a sve to, kako tvrde, ne bi li povećali kvalitetu i stručnost rasprava. Oporba tvrdi, pak, dijametralno suprotno - da izmjenama, koje, doduše, još nisu ni vidjeli nego o njima samo slušaju po saborskim hodnicima i medijima, HDZ guši demokraciju i slobodu govora.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner najavio je da promjene tek treba usuglasiti u vlastitim redovima, pa tako i s oporbom. Toj temi u utorak je posvećen prvi radni sastanak između vladajućih i SDP-ovaca dva dana prije sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s koje bi ga trebali poslati na dnevni red Sabora, kao i Etički kodeks.

Stanka i replike

Najveće promjene, kako ih je nagovijestio Reiner, zahvatile bi stanku i replike, smanjio bi se i broj i trajanje, zastupnici bi imali pravo na najviše tri replike po jednoj temi, duljina repliciranja skratila bi se s dosadašnje dvije na jednu minutu, a zastupnicima iz istog kluba zabranilo da si međusobno repliciraju. Oporba više ne bi mogla na početku sjednice tražiti stanku koja služi da se progovori o važnim, izvanrednim temama koje nisu na dnevnom redu. Stanka bi se prebacila u vrijeme ručka, 13.30-14.30 sati. Ujedno se planira pojačati rad saborskih odbora, ali nije još precizirano kako.

“Neke ideje popravljaju rad Sabora, neke pogoršavaju, a naša podrška ovisit će o tome koje će prevladati; ako ovih koje pogoršavaju bude više, nećemo ih podržati”, kaže predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk i tumači: “Pitanje stanki je pitanje dnevnog reda - oporba možda ne bi toliko inzistirala na stankama da imamo mogućnost u redovnoj proceduri raspraviti teme koje smatramo bitnima; umjesto stanke dobili bismo cijelu raspravu. Red bi bio da oporba ima pravo otvarati svoje teme a da ne ovisi o milosti predsjednika Sabora i stoga ćemo se zalagati da se dokinu faraonske ovlasti predsjednika koji odlučuje kada će što doći na dnevni red.

Ako uspijemo, naš prvi jocker će biti zahtjev za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Kad bi oporba redovnim putem mogla doći do riječi i izražaja, ne bismo radili dramu oko toga hoće li stanka biti ujutro ili u 13.30”, kaže Bauk i podsjeća da zbog tih faraonskih ovlasti nije bilo nikakve mogućnosti smijeniti Božu Petrova kad se raspala koalicija: “Da nije dao ostavku, još bi mogao biti predsjednik”.

SDP-ovce ne pogađa eventualni embargo na repliciranje unutar kluba, Bauk je sklon, kaže, “varijanti umjerenog repliciranja koje bi se ograničilo unutar kluba, ali to bi povećalo prijave za pojedinačne rasprave”. Analizirajući rad Kluba, u Ogulinu su izračunali da je četiri puta više prijava u ime Kluba, a ne pojedinačno. Bauk bi značajnim postignućem smatrao da mišljenje matičnih odbora o zakonima postane obvezujuće.

“Zvono za uzbunu”

Glasovka Anka Mrak Taritaš smatra spornim “diktat predsjednika Sabora - zbog čega se važne teme koje HDZ-u nisu po volji tempiraju u ponoć, da ih ljudi ne čuju”. To bi, po njenom mišljenju, trebalo ublažiti tako da ubuduće o dnevnom redu odlučuje predsjedništvo, a ne da predsjednik sam odlučuje što i kada. Jedino što joj se čini bezopasnim je ukidanje replika unutar kluba. Uvjerena je da su izmjene način na koji HDZ “pokazuje mišiće, prevlast nad manjinom, samo jedan u nizu nedopustivog procesa gušenja sloboda i prava, korak unatrag”. “Govor i riječi su najjače oružje zastupnika, bit demokracije.

Ograničiti nam to pravo izravan je udar na slobodu. Ove izmjene su čisto crveno, zvono na uzbunu”, opominje Mrak Taritaš. Mostovci poručuju da “svaku izmjenu koja bi išla u smjeru ušutkavanja zastupnika smatraju krajnje štetnom za Sabor” i da neće dobiti njihov glas. Ljute se što je HDZ krenuo u promjene “na svoju ruku”, bez znanja oporbenjaka i podsjećaju da su oni bili inicijatori izmjena. Upozoravaju da se o prijedlozima zakona koje pokreće oporba mora raspraviti u razumnom roku, a ne da “vječno stoje na dnevnom redu voljom predsjednika”. Traže da se provede stručna rasprava, da HDZ ne ide s promjenama po hitnom postupku i da se donesu uz konsenzus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:11