PADA LI VLADA

OPREZ U SDP-u Oporba nije sto posto sigurna u Most: 'Imamo 80 ruku, ali tko zna što će biti...'

Padne li Vlada, SDP je spreman na prijevremene izbore, no smatraju da će vlast lakše osvojiti ako pridobiju i HSS
 EPH

Samo su dvije stvari potpuno jasne u cijeloj priči o raskolu između Mosta i HDZ-a, gotovo je jednoglasno zaključilo nekoliko visokopozicionranih članova SDP-a s kojima smo razgovarali.

“Prvo, nitko još ne zna kako će se rasplesti situacija s Tomislavom Karamarkom i hoće li opozicija sakupiti 76 glasova za njegovu smjenu, i drugo, ako prođe zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika Vlade, sigurno će uslijediti novi izbori, a ne neka unutarnja preslagivanja u Saboru”, ustvrdili su naši sugovornici.

Iako su uvjereni da je, bez obzira na to kako će sve na kraju završiti, Karamarko politički mrtav, u SDP-u oprezno prognoziraju razvoj događaja. Peđa Grbin očekuje da će HDZ-ovci pokušati kupiti nekoliko zastupnika Mosta ili, kako je rekao, “sada će se služiti poznatim old school metodama”.

Osim toga, mostovci su proteklih mjeseci znali mijenjati mišljenje i dojam je kako su na Iblerovu trgu prilično skeptični u procjenama hoće li Božo Petrov ostati dosljedan u zahtjevu za Karamarkov odstup.

- Trenutno imamo 80 ruku za smjenu Karamarka, ali nitko ne zna što će se događati iduća dva dana, a kamoli za dva tjedna - upozorio je Grbin.

U slučaju Karamarkova pada, SDP je spreman za izbore, i to vjerojatno zajedno sa strankama iz koalicije Hrvatska raste. Ali, žele još jedno važno pojačanje, što je potvrdio Siniša Hajdaš Dončić.

- Spremni smo na suradnju s HSS-om, u kojem zastupaju vrlo normalne stavove nakon dolaska novog vodstva. U tom slučaju pobjeđujemo na izborima jer Vlada Tihomira Oreškovića loše radi. Prilično sam siguran da će već početkom jeseni doći do parlamentarnih izbora - smatra Hajdaš Dončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:18