USKOK U AKCIJI

OPTUŽNICA PROTIV BIVŠE ŠEFICE POREZNE Oštetila proračun za 9,5 milijuna kuna?

Uz nju na optuženičkoj klupi će biti šefica porezne ispostave u Osijeku Ružica Kovačević
 Goran Mehkek / CROPIX

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade čavlović Smiljanec, bivše šefice osječkoga područnog ureda Porezne uprave Ružice Kovačević i poduzetnika Željka Biloša.

Uskok je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama objavio samo inicijale optuženih, koje tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.

Prema optužnici, Biloš je tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete.

U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom duga po osnovi kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. Uskok tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.

Time je Biloševoj tvrtki omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. "Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske", stoji u optužnici.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, u ukviru proširenja istrage protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor, u koji je izabrana za zastupnicu s liste SDP-a.

Na zahtjev DORH-a ukinut joj je zastupnički imunitet.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cjelosti:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana N. Č. S. (1959.), R. K. (1959.), Ž. B. (1955.) zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem. (23. 6. 2015.)

Optužnicom se I. okr., kao ravnateljici Porezne uprave, i II. okr., kao pročelnici Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, stavlja na teret da su, od srpnja 2012. do svibnja 2013. godine, na traženje III. okr, suvlasnika jednog trgovačkog društva, poduzele radnje u namjeri pogodovanja društvu III. okr. koji je, unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta, tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od 8.380.040,78 kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od 27.197.304,60 kuna. Naime, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje kojim se navedenom društvu odbija zahtjev za otpis poreznog duga s osnove kamata, II. okr. je podređenim poreznim službenicima nalagala postupanje u cilju realizacije traženja III. okr., a I. okr. je autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od II. okr. zahtijevala da se rješenje ne dostavlja na provedbu iako je znala da se doneseno rješenje o ovrsi, nakon što je dostavljeno poreznom dužniku, mora bez odgode dostaviti Financijskoj agenciji na provedbu, te da se nastavi s obradom već odbačenog zahtjeva za otpis poreznog duga s osnove kamata. Postupajući sukladno traženjima III. okr. i zahtjevima I. okr., II. okr. je trgovačkom društvu III. okr. omogućila da sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine nastavi nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa. Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:19