SPORAN NAPUTAK

OSJEČKA POLICIJA O DOPISU KOJIM OD DOKTORA TRAŽI DA PREPOZNAJU TERORISTE Naša 1. policijska postaja široko je protumačila zahtjev Uprave krim policije

Ilustracija
 Nikola Vilic / Ilustracija / CROPIX

Osječko-baranjska policija u nedjelju je izvijestila kako je dopis osječkom Domu zdravlja da izvijeste policiju ako kod osoba s duševnim smetnjama primijete oblike radikalnog ponašanja ili sklonosti ideologijama terorističkih organizacija nije nikakva nova obveza liječnika, niti zadire u prava pacijenata.

Radi se, tvrde, o preventivnoj aktivnosti.

Policijska uprava je priopćila kako je, krajem srpnja, zaprimila dopis Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, upućen svim Policijskim upravama, u kojem se traži stupanje u kontakt s ustanovama za liječenje osoba s duševnim smetnjama, a "kako bi ih se upoznalo i senzibiliziralo na novu pojavnost radikalizacije osoba s duševnim smetnjama".

Pojašnjavaju kako je "u državama članicama EU uočen trend prema kojem osobe s duševnim smetnjama razvijaju naklonost radikalnim ideologijama i interesu za terorističke organizacije" te da je "određeni broj takvih osoba započeo s pripremanjem terorističkih napada, što je zahvaljujući dobroj suradnji policije i liječnika specijalista za liječenje osoba sa duševnim smetnjama pravovremeno prevenirano".

Iako takvih slučajeva nije bilo u Hrvatskoj, slijedeći dobre prakse drugih država, intencija je ove naložene aktivnosti bila, radi zajedničkog preventivnog djelovanja, stupiti u kontakt s ustanovama i ordinacijama za liječenje osoba s duševnim smetnjama te ih senzibilizirati i ukazati na novu uočenu pojavnost, ističu u osječko-baranjskoj PU.

Stoga su osječko-baranjska policija, odnosno 1. policijska postaja Osijek, započeli provođenje naložene aktivnosti, ali je "za razliku od ostalih policijskih postaja u policijskim upravama, široko tumačeći zahtjev Uprave kriminalističke policije, kontaktirala i one medicinske ustanove za koje to nije bilo zatraženo".

"Opisana preventivna aktivnost ne predstavlja nikakvu novu obvezu liječnika niti na bilo koji načina zadire u prava pacijenata. Naime, to pitanje regulirano je u članku 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama gdje su jasno propisane obveze liječnika odnosno situacije u kojima javni interes preteže nad obvezom čuvanja liječničke tajne", kaže se u priopćenju PU.

Napominju kako je jedina namjera kontaktiranje sa specijaliziranim ustanovama i liječnicima te njihova senzibilizacija na, u svijetu, prisutan trend, a kako bi se u slučaju uočavanja indikativa rizika, mogla nastaviti suradnja koja je i do sada postojala".

"Zbog želje da se namjera osječke policije dodatno pojasni, Policijska uprava će u najkraćem mogućem roku inicirati sastanak s predstavnicima nadležnog Doma zdravlja", ističu u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:43