GRADONAČELNIK ZAGREBA

OSTAJE LI BANDIĆ SAM: TJEDAN KOJI ĆE MU ODLUČITI POLITIČKU SUDBINU Mnogo toga ovisi i od današnjeg prosvjeda, a zatim slijedi prijelomna odluka HDZ-a

Gradski HDZ je podijeljen i tek u ponedjeljak će donijeti odluku hoće li podržati Bandića na glasanju o Generalnom urbanističkom planu. Čekaju odluku šefa stranke
Milan Bandić
 Boris Kovačev / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 5. travnja 2019. godine, okružen kao i uvijek četom gradskih dužnosnika i službenika, zadovoljno obilazi nekoliko lokacija na zapadom dijelu grada. Prilikom prigodničarskog fotografiranja kod škole u Prečkom, gdje se uređuju vanjski tereni, ili na gradilištu budućeg centra Mjesnog odbora Gajevo Bandiću ne smeta ni dosadna proljetna kiša. Zašto i bi? Kišobranom ga štiti jedan od podređenih pazeći da njegovi koraci budu sinkronizirani sa šefovim. Dok prilazi novinarima i snimateljima kojima će po tko zna koji put servirati priču da je Zagreb metropola u kojoj sve štima, jedan prekrasan grad kakvih u Europi ima tek na prste jedne ruke za pobrojati, Bandić se doima spokojnim.

Opušten je. Većina u Gradskoj skupštini sastavljena od Bandićevih i HDZ-ovih zastupnika čvrsta je kao armirani beton, poslovi u gradu i dalje idu kao podmazani, a on je važan politički igrač i na nacionalnoj razini zbog toga što sa svojih desetak “žetončića” u Saboru održava na životu premijera Andreja Plenkovića i njegovu koalicijsku vladu HDZ-a i HNS-a. Duševni mir povremeno mu, barem je to razumno za pretpostaviti, remeti tek pomisao da će uskoro opet morati gubiti vrijeme po sudskim dvoranama i dokazivati svoju nevinost, a na živce mu vjerojatno idu nove istrage i novi sudski procesi koji mu konstantno vise nad glavom.

Pa ipak, pravosudni procesi za Milana Bandića nisu ništa novo ni fatalno. Štoviše, u jesen 2014. godine završio je čak i u istražnom zatvoru u Remetincu pa je svejedno nakon izlaska na slobodu još jednom dokazao da je neprikosnoven i suveren u Zagrebu. Dok je kontemplirao u remetinečkoj sobici, Bandića su mnogi političari, analitičari, pa i novinari opisivali kao političkog mrtvaca.

Izbjegnuta politička smrt

No, on je slično Lazaru prevario političku smrt i na idućim lokalnim zagrebačkim izborima u svibnju 2017. godine do nogu potukao političku konkurenciju osvojivši još jedan gradonačelnički mandat.

Nekoliko kilometara dalje široj javnosti slabo poznat filmski redatelj Dario Juričan kišoviti peti travnja odlučio je iskoristiti nešto drugačije. Otišao je predati službeni zahtjev za promjenu svog imena u Milan Bandić. Iako je Juričan prije toga snimio zapaženi dokumentarac “Gazda”, koji se bavi likom i djelom tada najmoćnijeg hrvatskog biznismena Ivice Todorića i premda na Juričanov film, koji je premijerno prikazan u listopadu 2016. godine, neki gledaju kao na zlokobno proročanstvo, budući da se Todorićevo poslovno carstvo raspalo svega šest mjeseci kasnije, nitko živ u ovom gradu 5. travnja 2019. nije imao pojma da bi početak novog Juričanova filmskog projekta “Kumek”, koji će se baviti likom i djelom gradonačelnika Milana Bandića - zbog čega je i podnio zahtjev za promjenu svog imena - mogao imati razarajući učinak na imidž i političku poziciju najmoćnijeg zagrebačkog političara.

Devet mjeseci kasnije stvari stoje ovako: pred Milanom Bandićem još je jedan jako težak politički tjedan, možda i prijelomni u njegovoj političkoj karijeri.

“Veliki Bandićev tjedan” počinje danas poslijepodne, kada će se na glavnom zagrebačkom trgu održati još jedan prosvjed na kojem će se tražiti samo jedna stvar - njegov odlazak u političku mirovinu. Na zadnjem antibandićevskom prosvjedu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupilo se nekoliko tisuća građana, a ako se danas ta brojka višestruko poveća, bit će to jak indikator da se Bandićevoj gradonačelničkoj eri zaista bliži kraj.

Druga bitka počinje u četvrtak ujutro (6. veljače) u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, na sjednici na kojoj bi zastupnici napokon trebali glasali o Bandićevom konačnom prijedlogu Generalnog urbanističkog plana, koji je već više puta bio povučen iz procedure, a dva puta je morao i na doradu po nalogu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na čijem je čelu Plenkovićev koalicijski partner iz HNS-a Predrag Štromar.

Značenje GUP-a za zagrebačkog gradonačelnika puno je veće od samog sadržaja tog ogromnog dokumenta koji će u svojoj krajnjoj konzekvenci neke obogatiti, a neke ostaviti kratkih rukava. Izglasavanje GUP-a za Bandića je pitanje političkog prestiža, to bi bio krunski dokaz da je on i dalje neprikosnoveni vladar Zagreba i da unatoč svemu i dalje kontrolira sve najvažnije političke i poslovne procese u gradu.

Kako u Saboru najvažniji Vladini prijedlozi, poput imenovanja novih ministara ili usvajanja državnog proračuna, ne mogu proći bez ruku Bandićevih zastupnika, kolokvijalno žetončića, tako u zagrebačkom parlamentu GUP u četvrtak ne može proći bez blagoslova Kluba zastupnika HDZ-a.

A zagrebački HDZ, u trenutku zaključivanja ovog teksta, još nije donio konačnu odluku kako će se postaviti prema Bandićevom prijedlogu GUP-a. Drugim riječima, HDZ još važe hoće li s Bandićem nastaviti dugogodišnju i unosnu političku suradnju u glavnom gradu ili je došlo vrijeme da se zagrebački HDZ napokon emancipira od politički sve “toksičnijeg“ gradonačelnika.

Tko će profitirati?

- Mislim da ne smijemo podržati GUP - sa ili bez naših mogućih amandmana - jer će nas građani opet gledati kao Bandićeve juniore koji u Gradskoj skupštini služe samo kao njegovi dizači ruku. Gledat će nas kao što gledaju Bandićeve žetončiće kada u Saboru dižu ruke u korist HDZ-a, Vlade i premijera Andreja Plenkovića. U ponedjeljak smo imali sjednicu Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a. Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić zatražio je od svih šefova HDZ-ovih podružnica u gradskim četvrtima da se očituju podržavaju li Bandićev prijedlog GUP-a. Otprilike pola njih podržava - uz neke dodatne amandmane - a pola se protivi GUP-u.

Oni koji su za izglasavanje GUP-a svoju odluku su mahom opravdavali tako da ako HDZ ne bude za GUP, od toga nećemo profitirati mi, nego oporba koju većinom čine lijeve političke opcije, pa i naši najveći rivali na nacionalnoj razini - SDP. Ali originalni prijedlog Milana Bandića, uvjeren sam, ipak neće proći. To je bio gotovo unison stav svih nas.

Bezrezervna podrška Bandićevom prijedlogu GUP-a nanijela bi nam političku štetu kod birača u Zagrebu. Prikazali bismo se kao puki dizači ruku, a to bi loše izgledalo i za HDZ na nacionalnoj razini. Politički bismo si vezali ruke. No, još slijedi razgovor šefa stranke Andreja Plenkovića i šefa zagrebačke organizacije Andrije Mikulića, a zatim još jedna sjednica vodstva zagrebačkog HDZ-a. Tako da ćemo konačnu odluku najvjerojatnije donijeti u ponedjeljak jer je to zadnji dan kada možemo naše amandmane na predloženi Generalni urbanistički plan uputiti u skupštinsku proceduru.

Mislim da na koncu HDZ neće podržati Bandićev GUP jer se čak i oni koji su u načelu za taj prijedlog sada premišljaju zbog vlastitih pozicija prije unutarstranačkih izbora. Što se mene tiče, ja ni pod koju cijenu neću glasati za Bandićev GUP - tvrdi za Magazin HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini.

Plenkovićev blagoslov

Izvor iz vodstva zagrebačkog HDZ-a kaže - uz opasku da konačna odluka ovisi i o stavu vrha stranke i šefa Andreja Plenkovića - da je najvjerojatnije da se u četvrtak zapravo neće dogoditi ništa dramatično i da će se konačna odluka o GUP-u, a time i o daljnjoj suradnji s Milanom Bandićem, naprosto prolongirati.

- Većina nas smatra da bi za HDZ bilo najbolje podnijeti amandmane na Bandićev prijedlog GUP-a i time cijelu stvar odgoditi za par mjeseci. Naime, o tim amandmanima se ne bi moglo glasati u Gradskoj skupštini sve dok amandmani ne prođu verifikaciju od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a za to je potrebno neko vrijeme. Ovu odluku nije jednostavno donijeti zato što je HDZ u dvostrukoj koaliciji s Milanom Bandićem; jedna je ova u Zagrebu, a druga je na nacionalnoj razini. Normalno je stoga da prije konačne odluke moramo razgovarati i s Plenkovićem.

Moja je procjena da je predsjednik HDZ-a na pola puta da minira Bandićev GUP. Osobno ni ja više nisam siguran može li i treba li HDZ nastaviti suradnju s Bandićem u Zagrebu. U jednom trenutku mu moramo reći da je dosta. Osobno ću Bandiću reći: ‘Ako želiš da GUP bude izglasan, morat ćeš se strpjeti do ljeta!’. Tada će završiti hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, krenut će kampanja za parlamentarne izbore i stoga nam više neće biti nužna podrška Bandićevih zastupnika u Saboru - tvrdi izvor iz vodstva zagrebačkog HDZ-a.

No, nisu svi zagrebački HDZ-ovci za takva rješenja. Jedan od njihovih zastupnika u Gradskoj skupštini u razgovoru za Magazin tvrdi da nije pametno raskidati suradnju HDZ-a i Bandića na temi GUP-a.

- Ako smo to htjeli, to smo trebali učiniti kada se izglasavao zagrebački proračun za ovu godinu. Osim toga, idući lokalni izbori, odnosno izbori za zastupnike u Gradskoj skupštini i za gradonačelnika Zagreba, su tek za godinu i četiri mjeseca i pitanje je kako bi se raskidanje suradnje s Bandićem sada reflektiralo na rezultate tih izbora. Bandića, naime, još uvijek ne treba prekrižiti. Nema veze što on postiže loše rezultate na parlamentarnim i europskim izborima, jer lokalni su nešto drugo i do sada je Bandić uvijek sve iznenađivao odličnim rezultatima na zagrebačkim izborima. I dalje je otvoreno pitanje tko će pobijediti na izborima u Zagrebu u svibnju 2021. godine - tvrdi zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini.

Izvor upoznat sa stavovima vodstva nacionalnog HDZ-a kaže kako nije siguran da će Plenković dati blagoslov zagrebačkom HDZ-u da potpuno autonomno odluči hoće li ili ne rušiti Bandićev prijedlog GUP-a na sjednici Gradske skupštine.

- Nisam siguran kako bi i bi li uopće HDZ, pa tako i naša zagrebačka organizacija, profitirali od rušenja GUP-a koji će u četvrtak predstaviti gradonačelnik Milan Bandić. Drugo, konačna odluka o tome još nije donesena. Prije sjednice Gradske skupštine imat ćemo još jednu sjednicu Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a - kaže naš izvor i dodaje da je zasad sigurno samo to da je što se HDZ-a tiče Milan Bandić dugoročno otpisan.

- Na iduće lokalne izbore za zastupnike u Gradskoj skupštini i za gradonačelnika Zagreba idemo bez njega i zato je važno da na skorim unutarstranačkim izborima na vodeće pozicije u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a izaberemo ljude koji na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine mogu pobijediti Bandića. Dakle, potpuna emancipacija zagrebačkog HDZ-a od Milana Bandića dogodit će se tek iduće godine - tvrdi naš sugovornik.

Poruka HDZ-u

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preiskusan je političar da ne bi znao kako u HDZ-u sve više jačaju oni koji se zalažu da ga “otpile”, a očito je svjestan i realne opasnosti da se zagrebački HDZ odluči na sabotažu, odnosno još jednu odgodu izglasavanja Generalnog urbanističkog plana. Tome u prilog ide i poruka jednog od Bandićevih najbližih suradnika koji u razgovoru za Magazin tvrdi: “Tko god bude rušio GUP, loše će proći!”. Da ne bi bilo zabune, ta je poruka namijenjena isključivo HDZ-u - i zagrebačkoj organizaciji, kao i vrhu stranke na čelu s Andrejom Plenkovićem.

- Biti protiv GUP-a nije politika, nego politikantstvo. A narod nije bedast. I zato vjerujem da će u HDZ-u biti mudrosti i da će donijeti ispravnu odluku - tvrdi Bandićev suradnik.

Drugi izvor iz bliskog kruga zagrebačkog gradonačelnika bio je pomirljiviji.

- Ma jasno je nama da će HDZ najvjerojatnije odgoditi glasanje o GUP-u tako što će podnijeti amandmane. Time će si kupiti nešto vremena dok se Ministarstvo graditeljstva ne očituje o njima. To je zasad najrealniji scenarij događanja u Gradskoj skupštini na sjednici idućeg tjedna - kaže naš sugovornik.

A što se zapravo dogodilo u posljednjih devet mjeseci da danas čak i Bandićevi vjerni junior partneri u zagrebačkom HDZ-u ozbiljno razmišljaju o odricanju od svog političkog “tatice”?

Osim što je lista Milana Bandića na svibanjskim izborima za Europski parlament doživjela pravi debakl, pogotovo u Zagrebu, gdje je osvojila mizernih 10.292 glasa; osim što su u međuvremenu u javnost izašle po zagrebačkog gradonačelnika vrlo neugodne stvari tijekom sudskog procesa u aferi Agram; osim što mu je neslavno propalo Potemkinovo selo koje je Bandić pretenciozno nazvao “’zagrebački Manhattan”; osim što je doživio apsolutno poniženje propašću barem 11 milijuna kuna vrijednoga projekta “Ljeto na Savi”; osim što je u srpnju gorio Jakuševac, smetlište koje je još 2001. obećao sanirati u roku od četiri godine, a u slučaju neuspjeha Zagrepčanima je obećao javno samospaljivanje na istom mjestu; padu političke moći Milana Bandića značajno je pridonio i Dario Juričan svojom strukturiranom i efikasnom predsjedničkom kampanjom u kojoj je ironizirao i do boli ogolio razmjere korupcije i klijentelizma kompletnog političkog establišmenta, a posebno zagrebačkog gradonačelnika.

Svojim javnim nastupima i performansima Juričan je ljuštio jednu po jednu ljusku truleži Bandićeve gradske administracije, a na koncu je gradonačelnika pobijedio i u sudskoj bitki oko prava na korištenje imena Milan Bandić.

Najveću štetu Juričan mu je definitivno nanio kada je imenom i prezimenom prokazao sve koji su uz blagoslov Milana Bandića omastili brk na adventskim kućicama. Na krilima njegove kampanje “Korupcija svima, a ne samo njima” Juričan je osvojio više od 88 tisuća glasova na predsjedničkim izborima.

Zbog svega navedenoga Bandić je postao politički prilično “toksičan” za svoje saveznike i partnere. Savezništvo s njim političarima više ne nosi samo korist, sada saditi tikve s njim znači riskirati ogromnu, pa čak i fatalnu političku štetu.

Ne vjerujete? Pitajte predsjednicu RH u odlasku Kolindu Grabar-Kitarović koliko joj je pomoglo u kampanji to što ju je javno podržao zagrebački gradonačelnik ili to što mu je na rođendansku zabavu donijela tortu, a onda mu zapjevala “Happy birthday”. Pitajte ju koliko joj je koristi donijela izjava da bi Bandiću, ako bi bio osuđen na zatvorsku kaznu, u “buksu” nosila kolače. Pitajte premijera Andreja Plenkovića koliko je sretan i kako na njegov pomno građeni imidž nekorumpiranog političara djeluje to što mu parlamentarnu većinu održava redovita Uskokova mušterija?

Meta na leđima

Zaključno, mnogi smatraju da najveću štetu od Juričana nije pretrpjela njegova konkurentica na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović, čiju je kandidaturu javno podržao zagrebački gradonačelnik, već upravo Milan Bandić osobno - reputacijski i politički.

To danas priznaju i najbliži Bandićevi suradnici.

- On je bio u funkciji kampanje Zorana Milanovića. Cilj mu je bila Kolinda Grabar-Kitarović, a kolateralna žrtva Milan Bandić. Milanu je nanesena šteta, ali ta je šteta ipak popravljiva - tvrdi jedan od Bandićevih suradnika. Drugi bez ikakve ograde tvrdi: - Juričanova kampanja bila je vrlo ozbiljno promišljena, on je svojom ironijom ukazivao na vrlo ozbiljne stvari, i to na tako inteligentan način da mu Milan jednostavno nije mogao kontrirati. Što mu je mogao odgovoriti?

Iskusna zagrebačka oporbena političarka tvrdi da je Dario Juričan učinio puno, najviše od ikoga do sada u razmontiravanju Bandićeve mreže, ali da posao ipak nije obavio do kraja.

- Juričan je Bandiću u ovoj kampanji stavio metu na leđa. Načeo ga je, ali posao do kraja mogu obaviti samo građani Grada Zagreba. To se može dogoditi i na ovim prosvjedima, ako se omasove. Najveću štetu od predsjedničkih izbora imao je definitivno Milan Bandić. Sada svi govore da je korumpiran, označen je takvim. Što ljudi o njemu sada misle najbolje govori činjenica da su mu ljudi na punom zagrebačkom Trgu bana Jelačića na dočeku rukometaša glasno zviždali - kaže i dodaje da je ne bi začudilo da Juričan nastavi političku karijeru.

- On je prvenstveno režiser i film mu je na prvom mjestu, ali zov politike je jak, ne bih se začudila da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba 2021. godine - smatra.

Njen kolega iz SDP-a kaže da nije siguran hoće li Dario Juričan biti kandidat za gradonačelnika Zagreba 2021. godine te da prvo treba vidjeti hoće li sudjelovati na parlamentarnim izborima ove jeseni.

- Nemojte se ljutiti, ne bih o tome - rekao nam je jučer Dario Juričan odgovarajući na pitanje ima li daljnjih političkih ambicija, a potom nastavio u svom stilu trolati političke lidere.

- Moj kandidat za gradonačelnika Zagreba je Davor Bernardić - Bero. Žalosti me što mi ne uzvraća ljubav - kaže.

A potom je dao naslutiti na će na neki način nastaviti svoj politički angažman. Naime, na naše pitanje kada će film koji snima o Milanu Bandiću pustiti u distribuciju - što je prvo bilo najavljivano za veljaču pa onda za travanj - rekao je da će film pustiti tek nakon što završe parlamentarni izbori.

- Vidite da je svijet užasno zanimljiv i ne bi trebalo propustiti zanimljive stvari - rekao je Juričan, nakon čega smo ga pitali znači li to da će nakon predsjedničke kampanje sudjelovati i u kampanji za parlamentarne izbore.

- Ne bih to komentirao - poručio je kratko.

Strategija oporbe

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek također se slaže da je Juričan odradio velik posao u demontaži političke moći Milana Bandića, ali nije siguran hoće li redatelj nastaviti s političkim angažmanom.

- S Juričanom sam surađivao na filmu koji snima o zagrebačkom gradonačelniku, a surađivao sam s njim i tijekom njegove predsjedničke kampanje. Naprosto su nam se preklopili interesi. I on i ja pokušavamo dokazati isto, a to je da Bandić loše upravlja Gradom Zagrebom. Juričan je izuzetno važan faktor u mogućem rušenju Bandića s mjesta gradonačelnika, ali teško mi je reći hoće li nastaviti političku karijeru i hoće li se natjecati na lokalnim izborima u Zagrebu u svibnju iduće godine. Ako odluči nastaviti, ja želim s njim surađivati. A drago mi je što je u izbornoj noći kada su objavljeni rezultati predsjedničkih izbora Juričan dao potporu mojoj (gradonačelničkoj) kandidaturi - rekao nam je gradski zastupnik Renato Petek.

I dok HDZ još nije odlučio hoće li “bušiti” Bandićev prijedlog GUP-a, oporbeni zastupnici u Gradskoj skupštini već su dogovorili strategiju za sjednicu Skupštine u četvrtak - tražit će glasanje o njihovu prijedlogu raspisivanja lokalnog referenduma na kojem bi Zagrepčani odlučivali o konačnom prijedlogu Generalnog urbanističkog plana.

- Prvo ćemo inzistirati na tome da točka prijedloga raspisivanja referenduma bude uvrštena na dnevni red prije točke Bandićevog prijedloga GUP-a. Tu je oporba složna. Međutim, ako Bandić prije same sjednice osjeti da GUP neće dobiti potporu HDZ-a, sigurno će povući svoj prijedlog iz procedure. Mislim da će se HDZ odlučiti za amandmane, tako da se u četvrtak neće ni glasati o Bandićevu prijedlogu GUP-a. Što se tiče Bandićeve političke perspektive, ja ga nikad ne bih otpisala, kao ni suradnju Bandića i HDZ-a. Iako se čini da je tome kraj vrlo blizu. Sigurna sam međutim u jedno, GUP na ovoj sjednici neće biti izglasan - kaže predsjednica GLAS-a i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:46