DINKO PINTARIĆ

OŠTETIO GRAD ZA ČAK 97 MILIJUNA? Bivši HDZ-ov gradonačelnik Siska pod istragomzbog spornog ugovora za gradnju dvorane

Riječ je o ugovoru za gradnju sportske dvorane, koja u konačnici nije dovršena
 Snimio: Mate Piškor

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska Dinka Pintarića (55) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora, objavio je DORH na službenim stranicama.

Postoji, naime, osnovana sumnja Pintarić 15. veljače 2008. u ime grada kao naručitelja s trgovačkim društvom iz Zagreba kao izvršiteljem, zaključio ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku koja još nije sagrađena.

Pintarić je, kako navodi DORH u priopćenju, ne navodeći pritom njegov identitet, sklopio ugovor iako je znao da je izgradnja sportske dvorane te škole planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada koje se prije početka gradnje mora odvesti te da nije odvezen i da troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju škole i sportske dvorane ne obuhvaćaju odvoz otpada i projekt pilotiranja, kao i da su ponude za izbor investitora radova rađene na temelju takvog manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove i da nije napravljen investicijski projekt s financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta.

Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je okrivljenik oštetio grad za 96,829.756,63 kuna, navodi DORH.

Pintarić je, osnovano se sumnja, znao da dvorana za ugovoreni iznos novca neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove.

Nakon što je izvođač započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada; a da projektnom dokumentacijom niti sklopljenim ugovorom nisu predviđeni pripremni radovi odvoza otpada i poboljšanja temeljnog tla, DORH osnovano sumnja da je okrivljenik, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane (za što u proračunu grada Siska nisu osigurana sredstva) i da je u obvezi raspisati javni natječaj za to, najprije 12. kolovoza 2008. investitoru putem punomoćnika dao suglasnost da odveze otpad s parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane.

Nakon što je investitor dobio suglasnost grada za izvođenje ostalih zamjenskih radova i temeljem te suglasnosti financirao izvođenje pripremnih radova kao zamjenskih i samo dijela ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane potrošio cjelokupni ugovoreni iznos, a grad nije platio niti imao od kuda platiti izvođenje tih zamjenskih pripremih radova; daljnji radovi na izgradnji dvorane su obustavljeni te je i ostala nedovršena a društvo iz Zagreba je raskinulo ugovor.

Pintarić bez komentara, gradonačelnicu Siska istraga raduje

Dinko Pintarić odbio je za Jutarnji list komentirati odluku DORH-a, a njegov odvjetnik Milenko Jakšić rekao nam je da su stavili žalbu na ovo rješenje sucu istrage te da će on [sudac] odlučiti hoće li istraga biti nastavljena.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je da je raduje što je DORH podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv bivšeg gradonačelnika i da se nada da će time biti konačno raspetljano zamršeno klupko, kako kaže, mutnih poslova i kriminala bivše gradske vlasti. Dodaje da joj je žao što DORH-ovom istragom nsiu obuhvaćeni svi sudionici 'ovih mutnih poslova oko izgradnje sportske dvorane koja će nažalost propasti jer nije dovršena, a ti sudionici mirno sjede u oporbenim klupama Gradskog vijeća'. (Mate Piškor)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04