OTKRILE IH LOŠE KRIVOTVORINE

Otkazi nastavnicima bez diplome iz Nove Gradiške i Slavonskog Broda

On je sedam godina predavao u Industrijsko-obrtničkoj školi, a ona mjesec i pol. Prije toga radila je kao administrator u Ministarstvu znanosti
Blaženka Divjak
 Bruno Konjević / Hanza Media

Nakon što je istragom utvrđeno da su krivotvorili diplome, nastavnica u novogradiškoj Gimnaziji dobila je izvanredni otkaz, a za 54-godišnjaka koji je predavao u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu školski je odbor dao suglasnost za otkaz.

Brodsko-posavska policija izvijestila je u petak da je dovršila istragu nad dvoje djelatnika u školama iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške zbog krivotvorenih diploma, no zasad nisu željeli ulaziti u detalje.

- Tražili smo, kao i svi, provjeru diploma. Kada smo dobili povratne informacije, o slučaju smo obavijestili sve nadležne. Školski odbor već je dao i suglasnost za otkaz djelatniku - rekao je Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole. Muškarac za kojeg je utvrđeno da je krivotvorio diplomu, u školi je radio od 2012. godine.

treće radno mjesto Ravnateljica Gimnazije u Novoj Gradiški Ljiljana Ptačnik rekla je da su 1. veljače saznali da je diploma djelatnice krivotvorena te je ona izvanredni otkaz dobila 5. veljače. Istaknula je da su o svemu su izvijestili Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Državno odvjetništvo.

- Kod nas je djelatnici ovo treće radno mjesto i nije bilo razloga sumnjati u diplomu - ispričala je Ptačnik. U Gimnaziji je priložila krivotvorenu diplomu Hrvatskih studija iz 2000. godine.

Prema pisanju lokalnih medija, izvanredni postupak provjere vjerodostojnosti diploma pokrenut je nakon što je resorno ministarstvo ovih dana u svojim redovima otkrilo žensku osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, ona je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nekoliko godina radila administrativne poslove, kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja, a potom na projektu putem ugovora o djelu.

javni natječaJ Sredinom studenoga 2018. zaposlena je na temelju javnog natječaja u Gimnaziji, na ugovor o radu na određeno vrijeme. Krivotvorena diploma otkrivena joj je krajem 2018., otprilike mjesec i pol nakon sklapanja ugovora o radu.

Policija je protiv jednog i drugog nastavnika podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave, a portal e-brod piše da je riječ o prilično nevješto krivotvorenim dokumentima, neautentičnog izgleda i potpisa.

Nakon što je u javnost u siječnju procurilo više slučajeva krivotvorenja diploma, resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je da će varalice dobiti izvanredni otkaz te da će ih Ministarstvo prijaviti DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 00:43