PREDIZBORI

OTKRIVAMO KOGA SDP PLANIRA POSLATI U BITKU ZA MJESTA U EUROPSKOM PARLAMENTU Zasad su sigurna 3 imena, spominje se i Bernardićeva najodanija suradnica

Davor Bernardić
 Damjan Tadic / CROPIX

Do jučer osporavani predsjednik SDP-a Davor Bernardić uskoro će konzumirati najvažniju ovlast koju ima predsjednik jedne političke stranke i time dodatno ojačati svoju poziciju. Bernardić će prvi put formirati izbornu listu, i to za izbore zastupnika u Europskom parlamentu.

SDP ovaj put ide samostalno na europarlamentarne izbore, a s obzirom na prilično slab rejting stranke računaju da bi mogli osvojiti tri mandata, a dobiju li i četvrti, to bi smatrali iznimnim uspjehom. Nekoliko sugovornika iz vrha stranke ističe da su dva imena na listi neupitna, a to su aktualni europarlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula.

Pojedini SDP-ovci nas uvjeravaju da će Bernardić teško zanemariti činjenicu da je Borzan kao članica Predsjedništva SDP-a bila potpisnica pisma kojim se tražilo od Bernardića da odstupi s čela stranke i da se raspišu izbori za novo vodstvo, da je javno kritizirala njegovo vođenje stranke, kao i da ju je jedna struja u SDP-u isticala kao poželjnu Bernardićevu nasljednicu.

- Bernardića je to sigurno pogodilo, ali sam uvjeren da mu je na prvome mjestu njen rad. A nitko ne može osporiti da je iznimno aktivna u Europskom parlamentu i da su iza nje vrlo konkretni i mjerljivi rezultati rada - kaže nam osoba iz vrha SDP-a koja je sklona Bernardiću.

Prema raspoloženju u aktualnom vodstvu SDP-a ispada da bi u Bruxelles poslali dvoje spomenutih neizbježnih kandidata, a treći bi bio potpredsjednik stranke i bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić. Njegova je kandidatura gotovo sigurna, ali je pitanje poretka na listi. Lista će, kako je to Bernardić ranije najavio, biti cik-cak, a prvo mjesto na listi imat će žena. Prema sadašnjem stanju, u konkurenciji su Borzan, koja se zasigurno najbolje kotira kod građana, i Romana Jerković, koju šira javnost slabije poznaje, ali je zato puno bliža stranačkom šefu i bezrezervno mu je odana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:41