NASTAVAK SUKOBA

OTKRIVAMO: POBUNJENICI PROTIV BERNARDIĆA PRIPREMAJU NOVI NAPAD Održali su tajni sastanak i dogovorili daljnju strategiju

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon subotnje cjelodnevne sjednice Glavnog odbora SDP-a na kojoj su kažnjeni pobunjenici, u najvećoj opozicijskoj stranci bitka se nastavlja.

Vođe “pobunjenika”, Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, koji su sankcionirani dvogodišnjom suspenzijom sa svih stranačkih dužnosti, jučer su se sastali i dogovorili daljnju strategiju. Kakvu, nisu željeli otkriti. Njihova je sudbina u SDP-u zapečaćena jer više nisu članovi Predsjedništva SDP-a, zasigurno će biti povučeni sa svih dužnosti u Saboru, a na idućim unutarstranačkim izborima ne mogu se kandidirati ni za jednu dužnost.

Nada u promjene

Jedna im je opcija da ostanu marginalizirani i nadaju se promjenama na čelu SDP-a koje će se odigrati bez njih. Ako istupe iz SDP-a za sobom mogu povući, ako ne sve, onda dobar dio od 23 saborska zastupnika koji su podržali pismo predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću u kojem ga se pozvalo da odstupi s čela stranke. U toj opciji formirali bi svoj Klub zastupnika u Saboru i dalje djelovali kao samostalna politička opcija.

Dogodi li se da na kraju rezultat unutarstranačke borbe bude njihov izlazak iz SDP-a (svojevoljni ili prisilni), iz SDP-a bi mogla izaći i gotovo cijela Krapinsko-zagorska organizacija kojoj je na čelu Siniša Hajdaš Dončić. Velik dio SDP-ovaca za sobom bi zasigurno povukao i Vedran Babić koji je do zadnjih unutarstranačkih izbora bio predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog SDP-a. Na zadnjim izborima u toj županiji je pobijedio kandidat sklon Davoru Bernardiću, no cijeli je izborni proces proveden uz niz optužbi za malverzacije, zbog čega su čak podnesene i kaznene prijave koje obrađuje tamošnja policija.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je u “pobunjeničkom” taboru Ranko Ostojić koji je ipak kandidat za predsjednika Splitsko-dalmatinskog SDP-a i navodno ima velike šanse dobiti tamošnje izbore.

SDP je duboko podijeljena stranka i ako spomenuta četvorka izađe, ne treba isključiti mogućnost lančane reakcije i raskol SDP-a. Ne ide im na ruku činjenica da je sjednica Glavnog odbora na kojoj su suspendirani održana s početkom ljetne stanke u radu Sabora, što znači da će entuzijazam njihovih pristaša do jeseni dobrim dijelom splasnuti.

Dostojanstvo

Druga strana koju predvode Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Ivo Jelušić i još nekoliko istaknutih SDP-ovaca, koji tijekom subotnjeg Glavnog odbora nisu uzimali riječ i naglašeno nisu branili Bernardića, kako smo saznali u njihovu taboru, računa s time da će se Bernardić sam povući s čela stranke. Navodno bi se to trebalo dogoditi relativno brzo. Ljudi bez čije podrške Bernardić ne bi postao predsjednik stranke prošlih su dana otvoreno s njim razgovarali i pokušali mu objasniti da nakon svih događaja, a posebno lošeg rejtinga koji ima u javnosti, više ne može biti predsjednik SDP-a.

- Mi nismo HDZ koji svoje bivše predsjednike iscipelari. Bernardić će časno odstupiti, zadržat će dostojanstvo i imati ulogu u stranci - rekao nam je jedan SDP-ovac ne otkrivajući što je Bernardiću ponuđeno. Spominje se Bernardićev odlazak u Europski parlament, no drugi nas SDP-ovci uvjeravaju da aktualni predsjednik za to nije previše zainteresiran. Sumnjaju i da će se tako lako povući, tim prije što ga je ohrabrila subotnja sjednica Glavnog odbora na kojoj su sa 56 glasova sankcionirani “pobunjenici”. Ako se Bernardić povuče s čela stranke, SDP bi do novih unutarstranačkih izbora vodio Zlatko Komadina koji je jedan od preostala tri zamjenika (četvrti, Peđa Grbin je suspendiran).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06