NOVI SAVJETNICI

OTKRIVAMO TKO SU MOĆNI LJUDI IZ SJENE U IZVRŠNOJ VLASTI Orešković izabrao ljude koji su bili bliski Ivi Josipoviću i bivšeg Grčićevog zamjenika

Iz ovog odabira može se zaključiti da će premijer pokušati umanjiti utjecaj HDZ-a na svoje odluke
 EPH

Odabir savjetničkih timova još je jednom pokazao da u vrhu Vlade vlada veliko nepovjerenje. Imenovanje savjetnika jedna je od rijetkih stvari oko kojih se trojac Orešković - Karamarko - Petrov nije morao usuglašavati, pa je svatko odabrao svoje ljude od povjerenja. Premijer Orešković tako se redom odlučio za savjetnike koji nemaju veze s HDZ-om.

Strateški projekti

Za savjetnika za vanjsku politiku angažirao je teologa Stjepu Bartulicu koji je bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću bio savjetnik za religijska pitanja. Poziciju premijerova savjetnika za gospodarstvo dobio je Jakša Puljiz, nekadašnji zamjenik SDP-ova ministra Branka Grčića. No, prema dosadašnjim najavama o tome što bi sve Puljiz trebao raditi u Vladi, nema sumnje da će njegova uloga biti puno moćnija, prije svega kad je riječ o strateškim projektima i investicijama.

Prije dva dana Orešković je imenovao trećeg savjetnika, i to za unutarnju politiku. Riječ je o Davoru Huiću, bivšem novinaru, suosnivaču Udruge poreznih obveznika Lipa i suvlasniku agencije Briefing. Huić je bio član izbornog stožera bivšeg predsjednika Ive Josipovića kao savjetnik za odnose s medijima. Iz kampanje se povukao kad je objavljena analiza zastupljenosti predsjedničkih kandidata na HRT-u koju je izradila njegova agencija, što je shvaćeno kao mogući sukob interesa.

Kriterij stručnosti

Iz Oreškovićeva odabira savjetničkog tima moglo bi se zaključiti da se premijer ne namjerava opterećivati političkim konotacijama, niti “bivšima i sadašnjima”, ali i da će na svaki način pokušati umanjiti utjecaj HDZ-a na svoje odluke. Iako je i on birao pouzdane suradnike, vodio se i stručnošću. Izbor savjetnika za gospodarstvo, primjerice, pokazuje da je sklon pragmatičnim ljudima, usmjerenima na reforme i rješavanje problema koji su prilično razlikuju od HDZ-ovih i Mostovih ekonomskih stručnjaka više sklonih populizmu.

Prvi potpredsjednik Vlade i HDZ-ov šef Tomislav Karamarko odabrao je, pak, pet savjetnika. Damira Jugu, dekana Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, angažirao je kao savjetnika za društvene djelatnosti, dok je Martina Pastuovića, bliskog prijatelja koji mu je bio savjetnik i u HDZ-u, imenovao savjetnikom za gospodarstvo. Pastuović je magistar kemije, a do umirovljenja je radio u Plivi.

Iz imenovanja ostalih troje Karamarkovih savjetnika - Ivana Bakete, Dražena Muhara i Ane Kosec, jasno je vidljivo, kažu u HDZ-u, da je glavni kriterij bio - odanost Karamarku.

Naime, Baketa koji je dobio mjesto savjetnika za poslove nacionalne sigurnosti dugogodišnji je Karamarkov prijatelj i poslovni partner iz tvrtke Soboli, a Muhar koji je dobio mjesto savjetnika za opće poslove dosad je bio Karamakov vozač i tjelohranitelj. Ana Kosec, inače sestra saborske zastupnice Margarete Mađerić, bila je osobna Karamarkova tajnica i u HDZ-u. Poznata je po tome što šefa, kažu u HDZ-u, prati na sva događanja na koja ide. Dobila je funkciju posebne savjetnice s ovlastima predstojnice Ureda prvog potpredsjednika. U Vladi prima naknadu osam tisuća kuna neto.

Dvojica Petrovljevih

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov zasad je angažirao dva savjetnika - Ivicu Relkovića kao savjetnika za unutarnju i vanjsku politiku, te profesora iz Pule Deana Sinkovića kao savjetnika za gospodarstvo, financije i EU fondove.

Relković, inače, slovi kao ideolog Mosta, a poznat je kao bliski suradnik Željke Markić i Ladislava Ilčića. Bio je i osnivač Udruge Grozd koja se protivila uvođenju građanskog odgoja u škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14