POLITIČKA IMENOVANJA

OTKRIVAMO: UKIDAJU SE STROGE ODREDBE DONESENE POD PRITISKOM EUROPE Vlada otkazuje headhuntere, političari će opet sami birati direktore državnih firmi

U Vladi tvrde da moraju pojednostaviti izbor, jer se aktualne uredbe, zbog kompliciranosti, nisu pridržavale ni Milanovićeva ni Oreškovićeva Vlada
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Predsjednici i članovi uprava državnih tvrtki ubuduće će se na javnim natječajima birati po izmijenjenoj uredbi koju priprema Ministarstvo državne imovine, a kako doznajemo, taj dokument ići će u smjeru da se ukida mogućnost angažiranja specijaliziranih, tzv. headhunting agencija.

Vlada bi već postojeću uredbu o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku trebala izmijeniti na idućoj sjednici, ili najkasnije za dva tjedna, otkriva naš sugovornik iz Banskih dvora.

Osim što se Vlada odlučila da se ne koriste usluge headhunting agencija, Uredba će se mijenjati i u dijelu uvjeta za kandidate koji će se javljati na javne natječaje. Tako više neće biti odredbe da kandidat mora ispunjavati uvjet od najmanje pet godina radnog iskustva stečenog na rukovodećim položajima za trgovačka društva od strateškog i posebnog interesa za RH u kojima država ima većinski udio i čiji konsolidirani prihod u prethodnoj godini iznosi najmanje 750 milijuna kuna, ili za one tvrtke koje imaju prihode veće od 750 milijuna kuna da moraju imati 10 godina iskustva. U novoj uredbi stajat će samo uvjet da mora imati pet godina iskustva na rukovodećim pozicijama, bez obzira na to je li riječ o državnoj ili privatnoj tvrtki i bez obzira na to koliki su im bili prihodi u poslovnoj godini.

Mimo uredbe

- Ta je Uredba, koju je mijenjala i bivša Oreškovićeva Vlada, zapravo kočila natječaje jer su se mogli birati samo oni koji već jesu na nekim direktorskim funkcijama u javnim i državnim tvrtkama, pa nije ni čudno da nijedan natječaj nije proveden prema toj uredbi - kaže naš sugovornik.

Najviše kritika u javnosti mogla bi izazvati najava iz Banskih dvora da ubuduće ne žele pomoć specijaliziranih agencija za posredovanje u zapošljavanju, koje su po postojećoj uredbi mogle biti angažirane za pronalazak najsposobnijih menadžera. Time bi se mogao izbjeći politički utjecaj kod zapošljavanja i nepotizam, no s druge strane, postoje primjeri da su i takve agencije znale naći nekvalitetni kadar. Tako je poznat slučaj u ACI-ju, u vrijeme bivše Milanovićeve Vlade, kada je jedna agencija za člana Uprave predložila Dražena Nikolića, kojeg je šest mjeseci nakon imenovanja Nadzorni odbor tvrtke smijenio zbog raznih nepravilnosti.

- Uredba se mijenja jer želimo pojednostaviti i ubrzati natječaje, koji bi po postojećoj uredbi trajali i nekoliko mjeseci jer je prekomplicirana. Skratit će se procedure i pojednostaviti postupak. U tvrtkama gdje istječu mandati predsjednicima i članovima uprave imenovat ćemo privremene uprave, a odmah potom raspisati natječaje. Neće se nigdje čekati šest mjeseci - poručuju iz Banskih dvora.

Važna imenovanja

Ministar državne imovine Goran Marić krajem studenoga prošle godine na Vladi je predstavio izmjene Uredbe kojom je kao prijelazno rješenje omogućeno imenovanje čelnih ljudi trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ograničeno na šest mjeseci do izrade novog zakonskog okvira. Tada je Marić pojasnio kako su izmjene donesene radi normalnog funkcioniranja tih društava jer su mnoga od njih, zbog novih okolnosti i promjene vlasti, postala disfunkcionalna, jer su članovi nadzornih odbora u više od 20 tvrtki ponudili mandat na raspolaganje, a upravama je istekao mandat. Tada su se u javnosti mogle čuti kritike da je velika vjerojatnost da će te privremene uprave ostati i nakon natječaja, a sada će se vidjeti i hoće li to biti tako, odnosno hoće li politika i dalje uhljebljivati ili će naći najkvalitetnije kadrove. Bivša Milanovićeva Vlada Uredbu je donijela krajem mandata, tako da ni oni nisu tražili najbolje kadrove, a taj je dokument, koji je poslije mijenjala i Oreškovićeva Vlada, zapravo donesen zbog pritiska iz Europske komisije. Naime, EK je tražio od Hrvatske povećanje transparentnosti i odgovornosti u poduzećima u javnom sektoru, posebno u pogledu menadžerskih odgovornosti i kompetencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:06