'SLATKE' MUĆKE

OTKRIVAMO VELIKU PRIJEVARU U TRGOVINAMA Police su pune jeftinog kineskog meda koji se reklamira kao domaći, evo kako ga prepoznati

 Admir Buljubasic / HANZA MEDIA

Premda je med jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda kojeg imamo viška te samim time nema potrebe ni za gramom inozemnih "inačica", u Hrvatsku se svake godine uveze i po nekoliko stotina tona meda, piše Slobodna Dalmacija.

Samo su lani uvezene 853 tone, što je čak šest puta više nego 2010. godine! Takva je situacija "urodila" pravim apsurdom - naime, domaći proizvođači meda koji jednostavno ne mogu konkurirati niskoj otkupnoj cijeni strane konkurencije, prisiljeni su izvoziti svoj proizvod, dok se, s druge strane, hrvatskim potrošačima na policama trgovina "servira" strani med, sumnjive kvalitete i porijekla.

Ivan Mravak, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, povjerava nam kako je iz navedenog razloga 600 kilograma njegova meda ove godine "otišlo" na slovačko tržište. Ovdje su mu nudili 18 kuna za otkup jednog kilograma, što je mizeran iznos, pogotovo kad se uzme u obzir da se na održavanje jedne košnice potroši više od 20 kuna, a on ih ima više od 400 po Splitsko-dalmatinskoj županiji. U svakom slučaju, prilikom izvoza postigao je gotovo triput veću cijenu.

- Kad se uzme u obzir da se kilogram kineskog meda nabavlja po cijeni od 1,30 eura, onda je jasno zašto nama trgovci, ali i tvrtke koje se bave distribucijom meda, nude tako malo. Oni izmiješaju strani i domaći med, nekad u omjeru 90 naprama deset posto i onda teglicu od 900 grama takvog meda u kojoj je većina, ponavljam, kineskog ili argentinskog, prodaju po cijeni od 60 do čak 80 kuna. Kupac to uopće ne zna s obzirom da na deklaraciji jedne takve mješavine meda, pod zemlja porijekla, piše "EU i treće zemlje". Takva zakonska nedorečenost pogađa nas domaće proizvođače, no ponajviše potrošače koji pojma nemaju što konzumiraju. Od Ministarstva poljoprivrede smo stoga zahtijevali da se to ispravi, odnosno da na etiketi bude precizirana zemlja porijekla, kao i točan omjer domaćeg i uvoznog meda. Od novog ministra Tomislava Tolušića tražit ćemo i da hitno spriječi prodaju krivotvorenog meda uz prometnice i po štandovima - ističe Mravak.

O patvorinama na policama trgovina ne želi govoriti jer to je, kaže, posao inspekcija, no nadležne bi, dodaje, trebalo začuditi ako se na policama sada pojavi med od lavande jer to sasvim sigurno nije pravi med. To može, kaže Mravak, biti proizvod na bazi eteričnih ulja ili melase jer proizvoda od prave lavande nema, odnosno nitko ih ne daje u otkup već godinama.

- Hrvatski med je, po svemu sudeći, na cijeni svugdje osim kod nas. Njemačka je daleko najveći potrošač i tamo naši pčelari najviše izvoze, no otvorilo nam se poprilično i englesko tržište, austrijsko... Evo, i Slovenci su ove godine bili izdašni u otkupu - našim pčelarima nudili su 42 kune po kilogramu meda, ali uglavnom od bagrema i kestena, budući da je prinos tih vrsta kod njih bio znatno slabiji nego lani - objašnjava Mravak za Slobodnu Dalmaciju.

Potrošačima sugerira i da dobro promisle hoće li kupiti med po cijeni od 12 do 15 kuna jer takav proizvod, ističe naš sugovornik, može biti na granici toksičnosti.

- Čuo sam da se u Bosni i Hercegovini prodaje med po takvoj cijeni koji je, praktički, nejestiv. Kako ne bi bio kad nas, legalne proizvođače samo pakiranje, dakle, tegla, poklopac i etiketa, košta tri kune. Suludo je uopće da netko može i pomisliti kako će za takvu cijenu dobiti ispravan, a kamoli kvalitetan proizvod - ističe naš sugovornik.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju, pak, kako sve članice Europske unije dijele zabrinutost oko količina meda iz uvoza s posebnim naglaskom na njegovu kvalitetu, odnosno patvorenje.

- Ova je problematika bila na dnevnom redu jednog od sastanaka Vijeća ministara za poljoprivredu i ribarstvo na kojemu je Europska komisija naglasila kako prepoznaje važnost sektora pčelarstva za okoliš i gospodarstvo te najavila da će pružiti potrebnu podršku. Od 2015. godine Komisija stoga provodi organizirane kontrole meda u kojima sudjeluje i Hrvatska - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako prepoznati prijevaru

Kako razlikovati pravi med od onog lažnog, pitanje je koje muči potrošače. Odgovor nam nudi iskusni pčelar Mravak:

- Ljudi su u zabludi kad bacaju med koji se kristalizira misleći da više nije jestiv. Upravo suprotno - kristalizacija je dokaz da je riječ o pravom medu budući da nju mogu izazvati samo prirodni šećeri - glukozni i fruktozni. S druge strane, potrošači ne moraju misliti da su kupili lažni med ako se on odmah ne počne kristalizirati. Kod svijetlih medova, poput bagremova, taj proces zna potrajati i do dvije godine - objašnjava Mravak.

Ako je med patvoren, odnosno napravljen na bazi eteričnih ulja, primjerice, od kadulje, tada će, objašnjava naš sugovornik, imati intenzivan miris. Zanimljivo je i da med može imati bolji, odnosno slađi okus ako je lažan, čemu pridonose industrijski šećeri - kukuruzni škrob i melasa.

Rezultati kontrole

Iz Ministarstva poljoprivrede doznajemo kako je tijekom 2015. godine provedena kontrola meda, kako hrvatskih proizvođača, tako i meda iz drugih članica EU-a, te onog iz trećih zemalja, pri čemu su uzeta 74 uzorka meda.

Od ukupno uzetih uzoraka meda, 10 je uzoraka (13 posto) bilo nesukladno, odnosno nije udovoljavalo propisanim parametrima kvalitete ili se radilo o drugoj vrsti meda od onoga koji je bio označen (npr. označen kao med od kadulje, a u njemu nije bilo dovoljno peludnih zrnaca kako je propisano Pravilnikom o kakvoći uniflornog meda (NN br. 122/09) da bi mogao nositi naziv te biljne vrste). Kod tri uzorka je utvrđeno patvorenje meda.

U 2016. godini kontrole su pokazale još gore rezultate. Naime, od ukupno uzetih 30 uzoraka, šest ih je bilo nesukladno (20 posto), a kod jednog je utvrđeno patvorenje.

Mješavina iz više država

Ako med potječe iz više od jedne države članice Europske unije ili treće zemlje, navođenje zemalja podrijetla može se zamijeniti jednim od sljedećih izraza, prema potrebi: "mješavina meda iz EU-a", "mješavina meda koji nije iz EU-a" i "mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a".

Iz Ministarstva poljoprivrede objašnjavaju kako pritom nije zabranjena mogućnost preciziranja država iz kojih dolazi med, no ostavlja se mogućnost da se koriste i prethodno navedeni izrazi, što trgovcima, naravno, ide u prilog dok, s druge strane, potrošače dovodi u zabludu.

- To konkretno znači da se na medu koji potječe iz više država, zemlja podrijetla označava na način da se navodi naziv države npr. Hrvatska, Austrija ili Mađarska, Kina, a može se navesti "mješavina meda iz EU-a" ili "mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a" - stoji u odgovoru Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:37