POSLJEDNJI KADAR

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE LEGENDARNOM SNIMATEU HRT-a KOJI JE POGINUO DOK JE SNIMAO TENKOVE JNA 'Kaića su ubili oni kojima je smetala istina'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.08.2019. u 15:05

Brijest, 280819.
Premijer RH Andrej Plenkovic sudjelovao je na otkrivanju skulpture i spomenika Zarku Kaicu, snimatelju HRT-a koji je poginuo u Domovinskom ratu.
Na fotografiji: Sokolska garda ispred skulpture.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

 

Spomen obilježje Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je 1991. poginuo dok je snimao agresorske tenkove bivše JNA, otkriveno je u srijedu u osječkom prigradskom naselju Brijest pod nazivom "Posljednji kadar".

Spomen obilježje postavljeno je na raskrižju koje nosi Kaićevo ime, a premijer Andrej Plenković istaknuo je na otvorenju kako je Kaić poginuo "u jeku i rasplamsavanju velikosrpske agresije na Hrvatsku", u vrijeme kada su hrvatski novinari svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku. 

Plenković je istaknuo kako su hrvatski novinari "rame uz rame s hrvatskim braniteljima bili na prvim crtama bojišnice, te činili sve kako bi dokumentirali istinu o agresiji na Hrvatsku.

Plenković: Uloga medija bila j eključna u Domovinskom ratu 

"Tada je uloga medija bila ključna, kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Hrvatskoj, koja tada još nije bila međunarodno priznata.

Upravo ta njihova žrtva, kao i žrtva hrvatskih branitelja daje nam trajnu obvezu ne samo da u svojoj memoriji baštinimo sjećanje na njihov obol hrvatskoj slobodi, nego da vodimo računa o diginitetu Domovinskog rata, koji je temelj moderne i slobodne hrvatske države", poručio je. 

Premijer je najavio da će Vlada i država nastaviti činiti napore kako bi položaj hrvatskih branitelja u hrvatskom društvu bio dostojanstven, a njihova prava zajamčena, istaknuvši kako se radi i na pronalaženju svih nestalih u Domovinskom ratu, o čemu će se sutra održati sastanak u Vladi. 

Napomenuo da će hrvatsko predsjedanje EU u prvih šest mjeseci 2020. biti posvećeno hrvatskim braniteljima - "To je prigoda da se okrenemo budućnosti, da učinimo sve da Hrvatska bude gospodarski napredna, socijalno uključiva i razvijena, da unutar Hrvatske pružimo ruku svim manjinama, pa i srpskoj maniji da gradimo pomirbu i suživot i na taj način kreiramo ozračje u kojem će se svi naši građani osjećati dobro i ponosno na postignuća slobodne i moderne Hrvatske", istaknuo je.

Bačić: Kaića su ubili oni kojima je smetala istina o agresiji 

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izjavio je kako je Kaić poginuo u trenutku kada je agresorska jugoslavenska vojska napala ekipu HRT-a na novinarskom zadatku, te da su ga ubili oni kojima je "smetala istina o borbi za slobodu i agresiji na našu domovinu, koju je on prenosio svojom kamerom". 

Izaslanik hrvatske predsjednice, osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je posao hrvatskih novinara u Domovinskom ratu bio podjednako opasan i požrtvovan kao i svakog hrvatskog branitelja, zbog čega ovo spomen obilježje treba idućim generacijama prenositi poruku što se ovdje događalo i kako je rat tekao. 

Otvorenju spomen obilježja, uz ostale, nazočili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljn-Koržinek, a vijence kod spomen-obilježja položili su članovi obitelji Žarka Kaića, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, HRT-a, braniteljskih udruga i Mjesnog odbora Brijest. 

Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za spomen obilježje odabrano je rješenje arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.  Prije otvorenja spomen obilježja premijer Plenković sastao se s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te čelnicima i članovima županijskog i osječkog HDZ-a, a popodne će u Županji nazočiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo