KAOS U RANIM SATIMA NEDJELJE

'OVO JE MRŽNJA, BLASFEMIJA!' Dvojica mladića istukla svećenika na području Zadra: 'Prolijevali su pivo po crkvi jer ne podnose katoličku vjeru!'

 Luka Gerlanc / Hanza Media

Zadarska nadbiskupija u ponedjeljak je u priopćenju potvrdila da je u nedjelju u župi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru došlo do incidenta, pri čemu ističu da je došlo do fizičkog napada na župnika don Martina Jadreška, te da je on zbog svega kontaktirao policiju.

- Naime, u 7,45 sati u župnu crkvu sv. Josipa ušla su dva mladića koji su se izrugivali i neprimjereno ponašali u sakralnom prostoru. Pri tome su po crkvi prolijevali i neko piće, najvjerojatnije pivo. Gospođe, koje su u to vrijeme bile u crkvi, to su vidjele i o tome obavijestile župnika don Martina i opisale kako izgledaju mladići koji su to učinili - opisuju iz nadbiskupije.

- Don Martin je potom vidio kako se ta dva mladića nalaze u dvorištu crkve i sjede na klupi. On ih je tada fotografirao, a oni su se usprotivili i fizički nasrnuli na župnika. U pomoć je tada priskočio susjed koji je pokušao obraniti don Martina pred nasrtajem dvojice mladića. Don Martin je, međutim, pri tomu zadobio lakše tjelesne ozljede, tvrdi nadbiskupija u priopćenju.

- Župnik don Martin je o tomu obavijestio policiju. A postoje i svjedoci koji su vidjeli vandalsko ponašanje u crkvi i njihov nasrtaj na župnika. Župnik don Martin napominje da je u prethodnom vremenu već dva puta prijavio policiji nepoznatog počinitelja za pisanje neprimjerenih grafita koji su se pojavili na zidovima župne crkve prije dva mjeseca - kažu iz crkve, prenosi Zadarski.

- Za ovaj čin obeščašćivanja crkvenog prostora koji je rezultirao i napadom na njega, don Martin veli kako nije učinjen iz koristoljublja, već iz mržnje prema Crkvi, te smatra da je motiv svega nesnošljivost prema vjeri. To potvrđuje i Facebook profil jednoga od tih mladića kojega su župljani kasnije otkrili i o tomu izvijestili župnika - naglašavaju, pa zaključuju:

- Zadarska nadbiskupija oštro osuđuje blasfemično ponašanje u sakralnom prostoru crkve sv. Josipa na Plovaniji, koje je kulminiralo i fizičkim nasrtajem na župnika. To izaziva osudu i zgražanje. Nadati se da će roditelji dotičnih mladića pomoći svojoj djeci da se odgovorno ponašaju, a tijela sigurnosti učiniti sve da ne bude takvih izgreda u našem gradu u Nadbiskupiji - priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:15