ZIMA U OREHOVCU

OVO SE DOGAĐA U 21. STOLJEĆU U JEDNOJ OD NAJRAZVIJENIJIH ŽUPANIJA U HRVATSKOJ Oko 350 učenika svaki dan ide u improvizirani zahod u šatoru na -10

 Nikola Wolf / Podravski list

Ovako izgleda zahod u osnovnoj školi u jednoj od razvijenijih županija u Hrvatskoj, punopravnoj članici Europske unije. Pod šatorom u dvorištu, jučer ujutro na minus 10 stupnjeva Celzijevih.

Kemijski WC-i i improvizirani umivaonici s vodom u inoks bačvicama. Voda se, dakako, smrznula pa školarci od sanitarnog čvora ovaj tjedan imaju samo - šator.

- Ujutro, kada moramo na WC, ne možemo oprati ruke. U školi se trude odmrznuti vodu, ali dok do toga dođe, već nam prođe pola dana. Najgore je kad imamo tjelesni pa se moramo presvući u šatoru. Kako je prehladno, zamolimo učitelje da nam to dopuste napraviti u nekoj od učionica - žali se osmašica Jasmina.

Puca školska zgrada

Učenike Osnovne škole Sveti Petar Orehovec kod Križevaca već na početku drugog polugodišta dočekale su smrznute slavine u sanitarnom čvoru. Do toga da 350 učenika nuždu obavlja u mrzlom šatoru došlo je nakon što su mjerodavni u Županiji prije dva mjeseca odlučili zatvoriti zapadni dio školske zgrade u kojem se nalaze sanitarne prostorije. To je bilo potrebno jer zgrada škole u Orehovcu puca te zapadni dio, u kojem su sanitarije, sve više klizi.

Tako učenici ovih dana obavljaju nuždu u šatoru koji je za vanjski dio zgrade pričvršćen sa samo nekoliko poveza te nema nikakve izolacije između vanjskog ledenog zraka i unutrašnjosti.

Robert Mihaljević / Podravski list
Osnovna škola Sveti Petar Orehovec

- Bojimo se da mjerodavni u Županiji ne zaborave na nas i da ne dočekamo i sljedeću školsku godinu u ovakvoj situaciji. Tko nije ovdje, ne razumije koliki nam je problem ovakvo stanje. Riječ je o djeci koja moraju obavljati nuždu na temperaturama zraka koje nikako nisu primjerene za to, a grijalica koju smo postavili grije uzalud - ogorčen je školski ravnatelj Stjepan Lučki.

Dodao je kako sve što grijalica zagrije odlazi izvan šatora jer je previše procjepa uza zidove. Najam šatora košta 6000 kuna mjesečno, a kontejner, koji bi imao bolju izolaciju i mogao bi se ugrijati, košta 8500 kuna mjesečno, no njega je gotovo nemoguće postaviti jer su mu potrebni priključci za vodu i odvodnju koji ne postoje. Do problema je došlo u listopadu prošle godine kada je narasla pukotina na školi koja postoji već godinama. Pukotina se posljednjih godina sve više povećavala, ali očito nikoga za to nije bila briga. Školu su tek prije nekoliko mjeseci konačno posjetili i stručnjaci koji su izmjerili statiku zgrade. Ispostavilo se da su temelji škole samo 55 centimetara u zemlji, što je preplitko da bi kvalitetno držalo zidove. Župan Darko Koren obećao je da će se u proračunu pronaći sredstva za sanaciju.

Robert Mihaljević / Podravski list
Ravnatelj Osnovne škole Sveti Petar Orehovec Stjepan Lučki

- Da bi se sve ovo na vrijeme riješilo i da iduću školsku godinu ne dočekamo sa šatorom, trebalo bi već sada krenuti s projektima i naći izvođača do početka ljeta te tijekom praznika muški prionuti na posao i sve potrebno odraditi do 31. kolovoza - apelira na županijske vlasti ravnatelj Lučki.

Odgovorni na bolovanju

Pokušali smo doznati u Županiji koji su im planovi s orehovečkom školom, odnosno u kojoj je fazi projekt sanacije, ali do vikenda nismo dobili nikakav odgovor. Dožupan Ivan Pal, koji je zadužen za školstvo, ispričao se da ne može odgovoriti na upit jer je na bolovanju, a od župana, kao ni od njegove Službe za odnose s javnošću, te od Branke Cuki, županijske pročelnice za školstvo, nismo dobili baš nikakav odgovor.

Robert Mihaljević / Podravski list
Osnovna škola Sveti Petar Orehovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:59